CRIZA ECONOMICA SI CRIZA ENERGETICA din ROMANIA!

24 feb.

Pe piata energetica romaneasca efectele crizei se vor resimti prin diminuarea consumului consumului in 2009.
Din aceasta cauza,productia de electricitate va scadea,iar distribuitorii vor vinde mai putin.
Cei mai afectati vor fi producatorii care vor vinde curent scump.In speta ,centralele electrice care utilizeaza drept combustibil carbunele.
In aceasta categorie intra complexele energetice Turceni,Rovinari si Craiova,precum si centralele termice.Vor fi avantajate producatorul de energie nucleara.Nuclearelectrica si cel de energie hidro-Hidroelectrica.
Doi factori pot sa influenteze piata pe anul 2009:
1.Evolutia preturilor combustibililor(gaz,carbune,pacura);
2.Hidraulicitatiile;
Un pret mai mare al combustibililor umfla serios cheltuielile cu productia ale termocentralelor,iar lipsa precipitatiilor duce la scaderea nivelului lacurilor de acumulare fapt ce va afecta productia Hidroelectrica.Salvarea vine daca este finalizat acordul semnat in 2008 pentru infiintarea companiei care se va construi si opera reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.
Statul roman detine 51% din viitoarea societate,iar sase investitori straini,Enel,Iberdrola,Arcelor Mittal,Electrabel si RWE,isi vor imparti restul de actiuni.
In anul 2009 va opera prima centrala eoliana de dimensiuni mari in Romania.
Aceasta este situata in localitatea Fantanele din judetul Tulcea si se afla in proprietatea grupuli CEZ din Republica Ceha.
In prima faza ,centrala are o capacitate de 347,5 MW,ajungand in anii urmatori la 600 MW.
Tot in Tulcea la Triverde,se preconizeaza punerea in functiune a 144 MW din parcul eolian dezvoltat de compania Eolica Dobrogea controlata de spaniolii de la Iberdrola.Pe viitor,si aceasta va ajunge la 600 MW.
La capitolul capacitati instalate Romania este codasa regiunii cu doar 7 MW instalata putere eoliana,spre deosebire de Ungaria care are 65 MW,Bulgaria 70MW,iar Ucraina 89 MW.
Dar evolutia industriei energetice romanesti in anul 2009 va fi influentata foarte mult de mediul politic.
Puterea actuala ,prin cabinetul Boc a renuntat la varianta infiintarii capionului energetic national si vrea sa privatizeze o parte din companiile cuprinse in aceasta,netinand cont de influenta negativa a crizei economice care s-a propagad si in Romania si a caror efecte le resimt din plin populatia Romaniei reale,intrucat :baietii destepti”din energie o sa scoata profituri mari pentru companiile lor de intermediere si distributie de energie.
Sunt vizate pentru privatizare companiile de distributie a energiei Electrica(Muntenia Sud,Transilvania Nord si Sud) si marile complexe energetice din bazinul Olteniei(Turceni,Rovinari) sunt deja pe cale de a fi vandute .Mai ramane complexul energetic de la Craiova,si mai multe microhidrocentrale aflate in proprietatea Hidroelectrica.

3 răspunsuri to “CRIZA ECONOMICA SI CRIZA ENERGETICA din ROMANIA!”

 1. octavpelin 24 februarie 2009 la 11:48 pm #

  Cei care vor castiga din afacerile cu privatizarille in energie vor fi baietii destepti grupati in jurul ministrului Economiei Adriean Videanu avand ca sustinator din umbra pe jupanul de la Cotroceni,deh,Italienii sunt suparati ca nu au primit o portie mai mare de bucate si atunci fac si eice stiu de secole ,doar sunt urmasii lui Borgia si Machiavelli.

  Apreciază

 2. shanti 25 februarie 2009 la 10:44 am #

  Interesant articol, dar cui ii pasa? Ceea ce trebuie sa se intampla se va intampla. Mie nu mi se pare normal, legal si cum vrei sa-i spui, ca statul sa cumpere energie de la un privat din…Romania! Dar cum am ajuns paradisul infractorilor de orice fel datorita unei justitii de kko, atunci pot spune ca absolut nimic nu ma mai impresioneaza. trist este ca traiesc int-o ginta a anului 2009!

  Apreciază

  • octavpelin 25 februarie 2009 la 11:50 am #

   Lory,sistemul energetic din Romania este o mina de aur pentru ministrul Economiei Adriean Videanu,care va face multe ilegalitati,asa cum ai remarcat si tu.O zi frumoasa!Tavi 🙂
   p.s.pacat ca traim disolutia autoritatii in Romania si triumful lumii interlope asupra justitie,trist ,parca suntem urmariti de blestemul plaiului mioritic.

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: