REMEMBER-PUTEM IERTA ,DAR NU PUTEM UITA! 26-28 IUNIE 1940!

26 iun.

Se implinesc 69 de ani de la CIOPARTIREA ROMANIEI,istoria Romaniei trebuie cunoscuta de la vladica la opinca,dar pana la aceasta ora nu am vazut sa fie comemorate aceste PAGINI NEGRE din ISTORIA ROMANIEI,care au distrus familii si au influentat orientarea politica a Romaniei,atat Presedentia,cat si intreaga clasa politica,Societate civila si ONG-URI ,mass media scrisa si audio-vizuala au uitat sa aminteasca despre DRAMA ROMANIEI si a POPORULUI ROMAN.
Dau publicitatii Notele ultimative ale guvernului sovietic din 26 si 27 iunie 1940 si raspunsurile guvernului roman.

NOTA ULTIMATIVA A GUVERNULUI SOVIETIC,DIN 26 IUNIE 1940.
In anul 1918,Romania,folosindu-se de slabiciunea militara a Rusiei,a desfacut de la Uniunea Sovietica(Rusia) o parte din teritoriul ei,Basarabia,calcand prin aceasta unitatea seculara a Basarabiei,populata in principal de ucrainieni,cu Republica Sovietica Ucraineana.
Guvernul URSS propune guvernului regal al Romaniei:
1.Sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia;
2.Sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele sale potrivit cu harta alaturata.
Guvernul sovietic asteapta raspunsul guvernului regal al Romaniei in decursul zilei de 27 iunie curent.

RASPUNSUL GUVERNULUI ROMAN DIN 27 IUNIE 1940

Guvernul URSS a dresat guvernului roman o nota care a fost trimisa la 26 iunie 1940,la ora 10 seara,de catre excelenta sa d-l Molotov,presedintele Comisarilor Poporului al Uniunii Sovietice,comisar al poporului pentru afaceri straine,excelentei sale d-lui Davidescu,ministrul Romaniei la Moscova.
in consecinta,guvernul roman cere guvernului sovietic sa binevoiasca a indica locul si data ce doreste sa fixeze acest scop.De indata ce va primi un raspuns din partea guvernului sovietic,guvernul roman isi va desemna delegatii si nadajduieste ca conversatiunile cu reprezentantii guvernului sovietic vor avea ca rezultat sa creeze relatiuni trainice de buna intelegere si prietenie intre URSS si ROMANIA.

NOTA ULTIMATIVA ADRESATA DE GUVERNUL SOVIETIC IN NOAPTEA DE 27 IUNIE 1940

Guvernul URSS considera ca raspunsul guvrnului regal al Romaniei din 27 iunie ca imprecis,deoarece in raspuns nu se spune direct ca el primeste propunerea guvernului sovietic de a-i restitui imediat Basarabia si partea de nord a Bucovinei.
Guvernul sovietic primind aceasta explicatie a d-lui Davidescu,propune:
1.In decurs de 4 zile,icepand de la orele 14,dupa ora Moscovei,in 28 iunie sa evacueze teritoriul Basarabiei si Bucovinei de trupele romanesti.
2.trupele sovietice in acelasi timp sa ocupe teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei.
3.In decursul zilei de 28 iunie trupele sovietice sa ocupe urmatoarele puncte:Cernauti-Chisinau-Cetatea Alba.
4.Guvernul regal al Romaniei sa ia asupra sa raspunderea in ceea ce priveste pastrarea si nedeteriorarea cailor ferate,parcurilor de locomotive si vagoane,podurilor,depozitelor,aerodromurilor,intreprinderilor industriale,uzinelor electrice,telegrafului.
5.Sa numeasca o comisie alcatuita din reprezentanti ai guvernului roman si URSS,cate doi din fiecare parte,pentru lichidarea chestiunilor in litigiu in legatura cu evacuarea armatei romane si institutiilor din Basarabia si partea de nord a Bucovinei.
Guvernul sovietic insista ca guvernul regal al Romaniei sa raspunda la propunearea sus mentionata nu mai tarziu de 28 iunie ora 12 ziua(ora Moscovei).

RASPUNSUL GUVERNULUI ROMAN ,DIN ZIUA DE 28 IUNIE 1940

Guvernul roman,pentru a evita gravele urmari pe care le-ar avea recurgerea la forta si deschiderea ostilitatilor in aceasta parte a Europei,se vede silit sa accepte conditiile de evacuare specificate la raspunsul sovietic,cu mentiunea ca termenele de la punctele unu si doi sa fie prelungite,deoarece evacuarea teritoriilor ar fi greu de dus la indeplinire in 4 zile din pricina ploilor si inundatiilor care au stricat caile de comunicatii.
Comisia mixta instituita la punctul 5 ar putea discuta si rezolva aceasta chestiune.Numele reprezentantilor romani din aceasta comisiune vor fi comunicate in cursul zilei.

2 răspunsuri to “REMEMBER-PUTEM IERTA ,DAR NU PUTEM UITA! 26-28 IUNIE 1940!”

 1. supravietuitor la 3:41 pm #

  Tavi,a fost o zi neagra din istoria noastra si nu avem ce face.Eu zic ca noi suntem primii vinovati si ne meritam soarta.
  Si atunci ca si acum,politicienii nostri au fost….nu zic cuvantul. 😦
  Un weekend minunat!

  Apreciază

  • octavpelin la 4:03 pm #

   Gabi,parintii mei au trait din plin acele momente,cad au trebuit sa se refugieze la Bucuresti,asta a fost prima data,iar dupa ce Ion Antonescu i-a pus cu botul pe labe pe rusi,cand au trecut armatyele romane Prutul si-au recucerit Bucovina si Basarabia,in ’41,parintii s-auintors inCernauti,dar s-au refugiat a doua oara cand au venit rusii in 44,o seara frumoasa 😦

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: