REMEMBER- DICTATUL FASCIST DE LA VIENA-30 AUGUST 1940!

29 aug.

Maine se implinesc 69 de ani cand a fost semnat Tratatul fascist de la Viena,prin care Romania a fost obligata sa cedeze Ungariei hortyste o parte a Transilvaniei cu o suprafata de 43.492 kmp. si o populatie de 2667000 de locuitori,din care 50,2% erau romani.
Postez celor interesati de istoria neamului romanesc acest text.

TEXTUL DICTATULUI FASCIST DE LA VIENA
(30 august 1940)

1.Traseul definitiv al liniei de frontiera,care desparte Romania de Ungaria,va corespunde aceluia marcat de harta geografica aici anexata.O comisie romano-ungara va determina detaliile traseului la fata locului.
2.Teritoriul roman atribuit Ungariei va fi evacuat de trupele romanesti in termen de 15 zile si remis in buna ordine acesteia.Diferitele faze ale evacuarii si ale ocuparii,precum si modalitatile lor vor fi fixate in termen de o comisie romano-ungara.Guvernele ungar si roman vor veghe ca evacuarea si ocuparea sa se desfasoare in ordine completa.
3.Toti supusii romani stabiliti in aceasta zi pe teritoriul ce urmeaza a fi cedat de Romania dobandesc fara alte formalitati nationalitatea ungara.Ei vor fi autorizati sa opteze in favoarea nationalitatii romane intr-un termen de 6 luni.Acele persoane care vor face uz de acest drept,vor parasi teritoriul ungar intr-un termen aditional de un an si vor fi primiti de Romania.Ei vor putea sa ia,fara nicio impiedecare,bunurile lor mobile,sa lichideze proprietatea lor imobila,pana in momentul plecarii lor.si sa ia cu ei produsul rezultat.Daca lichidarea nu reuseste ,aceste persoane vor fi despagubite de Romania.Ungaria va rezolva intr-un mod larg si acomodant toate chestiunile relative la transplantarea optantilor.
4.Supusii romani de rasa ungara,stabiliti in teritoriul cedat in anul 1919,de catre Ungaria,Romaniei,si care ramane sub suveranitatea acesteia,primesc dreptul de a opta pentru nationalitatea ungara,intr-un termen de 6 luni.Principiile enuntate in paragraful trei vor fi valabile pentru persoanele care vor face uz de acest drept.
5.Guvernul ungar se angajeaza solemn sa asimileze in totul cu ceilalti supusi unguri pe persoanele de rasa romana,care,pe baza arbitrajului de mai sus,vor dobandi nationalitatea ungara.Pe de alta parte,guvernul roman in acelasi angajament solemn in ceea ce priveste pe supusii de rasa ungara,care vor ramane pe teritoriul roman.
6.Detaliile rezultand din transferul de suveranitate vor fi reglementate prin conventia directa intre guvernele roman si ungar.
7.In cazul in care dificultati sau indoieli s-ar ivi in cursul aplicarii acestui arbitraj,guvernele roman si ungar se vor intelege pe cale directa.
Daca intr-o chestiune sau alta intelegerea nu se realizeaza,litigiul va fi supus guvernelor Reichului si Italiei,care vor adopta o solutie definitiva.
Acest text a fost redactat numai in limba germana,fiind semnat din partea:
1.Germaniei hitleriste: Joachim Ribbentrop;
2.Italia fascista: Ciano;
3.Ungaria hortysta: Csaky;
4.Romania : Mihail Manoilescu;
(publicat in Universul din 1 septembrie 1940)

4 răspunsuri sa “REMEMBER- DICTATUL FASCIST DE LA VIENA-30 AUGUST 1940!”

 1. daurel 29 august 2009 la 6:16 pm #

  Satul meu, undeva intre Satu Mare si Baia Mare a fost cedat…Soldatii, printre care si tata s-au intors umiliti acasa; umiliti de camarazii care s-au retras in partea necedata, dar umiliti si de armata ungara care ocupa teritoriul cedat fara lupta. Anterior, prin iunie 1940, Romania pierduse, tot fara lupta Basarabia. Daca Rusia sovietica nu pornea revendicarile….Daca!

  Apreciază

  • octavpelin 29 august 2009 la 6:47 pm #

   @daurel.Romania a urcat golgota in acei ani 1939-1940,toti ne-au fost dusmani si au impartit tara ,bucovina cu Cernautiul,Basarabia cu Chisinaul,Cadrilaterul,Transilvania,chiar ma uitam peste cateva documente vechi ale istoriei neamului si am vazut o sedinta de coroana ,in care daca nu erau acceptate revendicarile ,germano-ruso-unguresti,Romania disparea ca stat precum Polonia.
   Sunt curios cati politicieni,in frunte cu Traian Basescu vor comemora maine 69 de ani de la raptul Dictatului de la Viena din 30 august 1940,niciunul,trist dar adevarat.

   Apreciază

 2. i.o.flavius 29 august 2009 la 11:15 pm #

  servus…
  apreciez mult gesturile tale care fac să încetinească uitarea istoriei noastre…
  bob cu bob… cine ştie, poate…
  toate cele bune!

  Apreciază

  • octavpelin 29 august 2009 la 11:28 pm #

   Servus Flavius,multumesc pentru aprecieri,dar ma gandesc daca clasa politica si Basescu isi vor aduce aminte ca au trecut 69 de ani de la Dictatul de la Viena ,cand Romania era safie desfintata ca stat ,iar in sedinta Consilului de coroana s-a hotarat sa se accepte brutalitatea si cruzimea dusmanilor Romaniei ,care putea sa fie desfintata ca tara precum Polonia,un weekend minunat,cu stima Tavi .

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: