LA BILANTUL MINISTERULUI PUBLIC PE 2010,LAURA CODRUTA LASCU(KOVESI) A PROPUS CA :PERIOADA DE RETINERE PREVENTIVA SA CREASCA DE LA 24 DE ORE LA 48 SAU 72 DE ORE!

7 mart.

Laura Codruţa Kovesi: Numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru evaziune fiscală a crescut 125% în 2010
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că numărul inculpaţilor trimişi în judecată în 2010 pentru evaziune fiscală şi contrabandă a crescut faţă de anul anterior cu 125%, iar pentru infracţiuni de corupţie – cu 40%.
„Dacă în anul 2009, în 31 de judeţe nu au fost instituite măsuri asigurătorii, în cursul anului trecut, numai pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi contrabandă, procurorii au sechestrat bunuri în valoare de peste 300 milioane euro. Suntem conştienţi că aceste cifre nu reflectă încă adevărata amploare a fenomenului infracţional, însă dovedesc o schimbare evidentă în activitatea organelor de urmărire penală”, a spus Kovesi la prezentarea bilanţului activităţii Ministerului Public pe anul 2010.
Procurorul general a adăugat că, după 10 ani în care numărul inculpaţilor trimişi în judecată a scăzut, 2010 este al doilea an consecutiv în care s-a reuşit inversarea acestei tendinţe, numărul inculpaţilor ajungând la 57.000, cu 15% mai mult decât în 2009. De asemenea, numărul persoanelor arestate preventiv a fost de 8.659, cu 25% mai mult decât în 2009.
În acelaşi timp, volumul de activitate la parchete a continuat să crească, numărul de dosare depăşind pentru prima dată în istorie cifra de 1,5 milioane.
Laura Codruţa Kovesi s-a plâns de faptul că există parchete care funcţionează cu un singur procuror. „Imaginaţi-vă un parchet cum este cel de la Strehaia, unde un singur procuror trebuie să soluţioneze toate dosarele penale întocmite de 11 unităţi de poliţie, trebuie să participe în toate şedinţele de judecată şi trebuie să îndeplinească toate atribuţiile administrative ale parchetului. În acelaşi condiţii a lucrat şi singurul procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat – care a avut de soluţionat 2.700 de dosare, cel de la Năsăud – care a avut 2.300 de dosare sau cel de la Lieşti – care a avut 1.700”, a mai declarat Kovesi. De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi funcţionează doar cu şapte procurori dintr-o schemă de 21, însă a întocmit cele mai multe rechizitorii pentru evaziune fiscală din ţară.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a propus, luni, la prezentarea bilanţului Ministerului Public pe 2010, ca perioada pentru care o persoană poată să fie reţinută preventiv de procurori să crească de la 24 de ore, cât este în prezent, la 48 sau 72 de ore. Kovesi a arătat că măsura reţinerii unei persoane pe o durată de 48 sau 72 de ore este o soluţie adoptată în majoritatea statelor europene, fiind şi validată şi în practica CEDO. Mai mult, procurorul general susţine că şi cetăţenii sunt de acord cu mărirea duratei reţinerii unei persoane. AGERPRES

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: