DACA VASILE BLAGA CASTIGA ALEGERILE IN PD-L VA FI UN DEZASTRU PENTRU GRUPAREA UDREA-FALCA!

12 mai

Daca Vasile Blaga câștigă alegerile în PDL va fi un dezastru pentru gruparea UDREA-FALCA

u doar câteva zile înainte de Convenție, harta organizațiilor județele îl indică pe Emil Boc drept câștigător. Și cu toate acestea, un pronostic rămâne greu de făcut în condițiile unui mare val de simpatie manifestat de pedeliști pentru Vasile Blaga de-a lungul întâlnirilor din campania internă. Așa se face că, în mai multe dintre organizațiile teoretic controlate de Boc, anumite voturi ale delegaților ar putea merge către Blaga. De altfel, exact pe asta mizează tabăra secretarului general al PDL, care ia însă și în calcul atât presiunea pe care Boc o pune din calitatea sa de premier, precum și o încercare de control al votului de către președinții de organizației în ziua alegerilor.

Deși Emil Boc are sprijinul majorității liderilor de organizație, ceea ce îi asigură teoretic, fără nicio problemă, câștigarea unui nou mandat, în realitatea în mai multe dintre acestea există și aripi fidele lui Vasile Blaga, lucru afirmat în mod public.

Spre exemplu, organizația de Sibiu merge cu Boc, însă aripa Mediaș, care va avea mai mulți delegați, îl susține pe Blaga.

La Brașov, liderul de organizație îi stă alături lui Boc, dar senatorul Iulian Marian Rasaliu e de partea lui Blaga și, prin urmare, în funcție de influență, voturile se vor împărți.

Aceeași situație este și în organizația de Suceava, unde liderul trage pentru Boc, în timp ce senatoul Orest Onofrei pentru Blaga, dar și în organizația PDL Diaspora, unde senatorul Viorel Badea vrea să încline balanța puterii spre Blaga.

Un curent pro-Blaga în rândul primarilor există și în alte organizații arondate lui Boc, precum Hunedoara, Călărași, Ialomița sau Galați. În aceste cazuri, argumentul invocat este nevoia de schimbare, nemulțumirea generală a populației, dar și faptul că premierul Boc i-a uitat în ultimii doi ani, deși, teoretic, ar fi trebui să profite de pe urma aflării la guvernare.

La fel se întâmnplă și la Olt unde conducerea județeană l-a ales pe Boc, deși a fost mai degrabă apropiată de Blaga, în timp ce mai mulți dintre delegați înclină spre cel din urmă.Harta cu sustinatorii candidatilor si surprizele :


O situație mai aparte este la Satu Mare. Chiar dacă organizația a optat pentru Boc, în ideea în care speră să obțină recompense de la Guvern, în același timp primarii îi sunt recunocători lui Blaga pentru ce a făcut în mandatul său de ministru al Dezvoltării. În plus, să nu uităm, pe Blaga îl leagă mai multe lucruri de sătmăreni, inclusiv soția sa.

De asemenea și organizația de Constanța pare să fie împărțită, deși liderul ei îl susține pe Boc. Dovadă, la ședința de validare a moțiunilor, scorul a fost de 40 de voturi pentru Boc la 40 de voturi pentru Blaga.

Există însă și cazuri în care situația stă exact invers. Spre exemplu, organizația de Gorj îl sprijină, oficial, pe Blaga, însă primarii sunt tentanți să aleagă cealaltă variantă, în urma promisiunile primite în campanie. Aceeași enigmă trebuie dezlegată și de primarii din Vâlcea, influentați fiind de colegul lor din Primăria Râmnicului Vâncea, care și-a anunțat sprijinul pentru Boc, în ciuda unei hotărâri diferite a organizației.

Nu în ultimul rând, între Blaga și Boc pendulează și delegații organizației de București, și, cel mai probabil, voturile vor fi împărțite în funcție de sectoare.

În aceste condiții, deznodământul competiției pentru președinția PDL rămâne imprevizibil, cu condiția ca voturile delegaților să nu fie controlate. Este greu însă de crezut că nu se va încerca măcar acest lucru, devenit o cutumă în alegerile oricărui partid românesc.
O orientare mai clară spre dreapta, după modelul popularilor europeni, un Boc ostracizat la Guvern, adversarii zburaţi din posturile ministeriale pentru a face loc vechilor democraţi şi aliaţilor, conflict deschis cu preşedintele Traian Băsescu, un stil autoritar de conducere, “cu normă întreagă” care ar putea contribui însă la revirimentul partidului până la localele din 2012. Toate acestea ar putea marca traseul politic al PDL și destinul Guvernului dacă la alegerile din 14 mai din PDL, actualul secretar general, Vasile Blaga, va prelua cârma puterii din mâinile lui Boc.

Cu câteva zile înainte de alegerile interne din PDL, partizanii lui Vasile Blaga au speranţe. În sondaje, “caporalul” stă mult mai bine decât adversarul său, Emil Boc.

Potrivit unui sondaj de uz intern, realizat de CSOP, institutul de casă al PDL, 44% dintre simpatizanţii PDL îl văd pe Blaga ca cel mai potrivit pentru postul de preşedinte al partidului, faţă de 36% câţi l-au indicat pe Emil Boc. Numai 6% dintre repondenţi îl văd pe Theodor Paleologu bun de şef în Modrogan. Principalii favoriţi se bucură cam de aceeaşi cotă de încredere în rândurile votanţilor PDL: puţin peste 50%, amândoi fiind însă sensibil întrecuţi de preşedintele Traian Băsescu.

Încurajaţi de astfel de cifre , dar şi de simpatia şi de susţinerea de care se bucură Blaga în rândurile democrat-liberalilor care compun baza partidului, partizanii acestuia nu de ce să nu spere la un deznodământ fericit. Dar ce ar însemna înscăunarea lui Blaga în fruntea PDL?

O tragedie pentru gruparea Udrea – Falcă

În primul rând, o adevărată tragedie pentru gruparea Udrea – Falcă, care în ultimele luni s-au străduit să creeze un întreg eşafodaj pentru susţinerea lui Emil Boc, folosindu-se în special de fondurile pe care aceasta le coordonează ca ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale ca un instrument de atragere şi de direcţionare a voturilor primarilor la Convenţia Naţională către candidatul care trebuie.

O funcţie de ministru pe care însă Udrea nu va mai avea mari şanse să o păstreze în cazul în care Blaga câştigă competiţia internă. Surse democrat-liberale ne-au declarat că remanierea pe care Emil Boc are de gând să o aplice după data de 14 mai, s-ar putea lărgi şi la alte protofolii ministeriale controlate în prezent de rivalii vechilor democraţi.

Udrea şi-a atras totuşi simpatia parlamentarilor şi a liderilor din teritoriu prin lansarea Programul Nţtional de Dezvoltare, care acordă bani pentru proiectele în teritoriu, situaţie care va face dificilă orice tentativă de debarcare a acesteia din fruntea ministerului.

Potrivit surselor citate, Blaga nu i-a iertat lui Udrea nici afronturile din timpul campaniilor electorale, când aceasta i-a suflat biroul din Modrogan 22, fiind nevoit să se mute într-o cămăruţă la parter în sediul Modrogan 21. Nici debarcarea tripletei Blaga-Videanu-Berceanu nu a fost uitată şi riscă să-şi găsească după 14 mai un correspondent în tripleta Udrea-Igaş-Baconschi, ultimul, un alt personaj ale căror bune oficii au fost cultivate de Blaga în trecut dar care a preferat să treacă în tabăra lui Boc înainte de alegerile interne.

Rebranduirea PDL

Pe lângă tendinţele revanşarde obişnuite şi reglările de conturi care însoţesc orice competiţie politică dură, Blaga va încerca totuşi să-şi întărească poziţia şi implicit să revitalizeze partidul. A anunţat că nu doreşte să reinventeze apa caldă, ci vrea să conducă partidul aşa cum a fost condus în perioada lui de reconstrucţie puternică, 2001-2004, adică “autoritar” pentru a se reitera la succesele la care a ajuns partidul.

Îmbrăţişarea valorilor popularilor europeni, prin adoptarea în propria moţiune a principiilor enunţate de vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, disponibilitatea pentru rebranduirea partidului, ca nume, siglă şi doctrină, ar putea marca eventualul mandat de patru ani al lui Blaga în fruntea PDL. În această direcţie, Blaga s-a pronunţat pentru o „abordare coerentă” cu Partidul Popular European (PPE). Cel mai probabil, PDL sub Blaga nu va opera nici o revopsire în alte culori politice până la alegerile locale şi parlamentare pentru a nu-şi diminua şansele electorale, chiar dacă acesta a susţinut că rebranduirea ar trebui efectuată în timp scurt înainte de 2012.

Relația cu Traian Băsescu

Şi relaţia cu preşedintele Traian Băsescu ar putea lua o turnură mai paşnică, odată bătălia internă câştigată de Blaga. Atât Boc, cât şi Blaga au promis că vor respecta referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral şi doleanţele şefului statului privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. O transpunere însă în realitate a voinţei lui Băsescu constituie însă o armă cu două tăişuri pentru Blaga: pe de o parte şi-ar ameliora relaţiile cu preşedintele ţării, pe de altă parte el aşteaptă ca la Congres moţiunea sa să fie votată tocmai de parlamentarii care riscă ca anul viitor să nu se mai regăsească în forul legislativ.

În perspectiva alegerilor locale din 2012, PDL ar putea avea o şansă mult mai mare cu Vasile Blaga la cârma partidului. Coordonarea atâtor campanii electorale şi capacitatea de organizare şi gestionare a întregii infrastructuri de organizaţii de care PDL dispune la nivel naţional, cunoaşterea realităţilor din teritoriu, susţinerea de care se bucură în rândurile primarilor care văd în el exponentul propriilor interese, constituie atuurile lui Blaga pentru a încerca o revitalizare a partidului erodat de guvernare.

Totuşi, mulţi democrat-liberali se tem că eventuala venire la putere a lui Blaga ar stopa orice tentativă de reformare a partidului, aşa cum a procedat la unul din ultimele Consilii Naţionale ale PDL atunci când Monica Macovei a fost redusă la tăcere, iar “reformatorii” au fost marginalizaţi.

Cu toate că va dispune şi de avantajul guvernării, un adevărat robinet de turnat bani către primării înainte de algeri, 2012 se poate dovedi fie fatal, fie bula de oxigen de care va avea nevoie viitorul lidr PDL. Nimic nu e definitiv, nimic nu e câştigat şi nimic nu e pierdut. Rezultatul alegerilor din 2012 va depinde în mod direct de optimismul sau pesimismul economic al celor chemaţi la vot.

Orice victorie care nu va asigura un traiect ascendent al PD-L, şi încă unul rapid, care să-l salte din prăpastia electorală în care l-a scufundat criza şi măsurile nepopulare de austeritate va însemna sfârşitul carierei politice a celui care va fi preşedintele PDl după 14 mai.

Pe de altă parte ar fi în beneficiul PD-L dacă în viitoarea structură de conducere ar fi reprezentate toate tendinţele şi orientările existente în partid: cea prezidenţială, cea reformistă, reprezentată de persoane precum Macovei, Voinescu, Preda precum şi mai vechea gardă reprezentată de tripleta B-V-B.Dacă însă victoria unora va fi urmată, aşa cum istoria politică a dovedit-o în alte cazuri, de o vânătoare de “vrăjitoare”, s-ar putea ca aceasta să însemne începutul sfârşitului pentru acest partid.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: