TRAIAN BASESCU SI PD-L I-AU BAGAT LA COLT PE USL:PRIMARII VOR FI ALESI DIN PRIMUL TUR DE SCRUTIN!-GREVA PARLAMENTARA!

31 mai

Primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin. Vezi textul legii

Deputaţii au adoptat, marţi, cu 174 de voturi “pentru”, 110 “împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege care stipulează că primarii vor fi aleşi într-uin singur tur de scrutin. Actul normativ merge la promulgare.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi proiectul de lege prin care primarii ar urma să fie aleşi din primul tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul fusese respins anterior de Senat, dar fusese adoptat luni pe articole de deputaţi.
La explicarea votului, scrie NewsIn, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că proiectul reprezintă încă un pas în impunerea unui sistem electoral majoritarist, lucru cu care liberalii nu pot fi de accord.
“Este un atac la adresa democraţiei consensualiste şi reprezentative şi de aceea grupul PNL a votat împotrivă”, a spus Calimente. “Din dorinţa de autoritarism şi dominaţie hegemonică, PDL încearcă să impună un sistem majoritar (…) Votul exprimat într-un singur tur pentru primar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean este o altă expresie a sistemului politic majoritar, în condiţiile în care, în România, modelul bipartid nu a reuşit. Votul într-un singur este nedemocratic pentru că o minoritate poate să îşi impună candidatul împotriva majorităţii. Cumpărarea de voturi şi mituirea electoratului poate fi mai uşor aplicată. Reprezentativitatea aleşilor se diminuează, iar autoritatea devine îndoielnică (…) În consecinţă, PNL, adept al democraţiei de tip reprezentativ şi consensual nu a votat acest proiect de lege”, a arătat el.
Luni, la dezbaterile generale asupra proiectului, liberalul Victor Paul Dobre declarase în plenul Camerei Deputaţilor că acest proiect de lege îndepărtează statul roman “de la valorile democraţiei”, afirmând că PDL vrea să-şi conserve mai multe mandate de primar.
La rândul ei, Aura Vasile (PSD) a spus că PDL vrea “să bage pumnul în gura tuturor”. Ea a mai susţinut că PDL şi UDMR vrea să se bată cu poporul român, afirmând că Parlamentului, reprezentantul poporului, îi sunt impuse legi.
Tot luni, preşedintele PSD, Victor Ponta, a reafirmat că USL nu susţine acest mod de alegere al primarilor. “Noi votăm împotrivă. Am discutat că, în acest moment, până nu explicăm exact ce înseamnă, câtă lume vine la vot şi mai ales, până nu găsim metodele eficace prin care sistemul PDL de a cumpăra voturi şi de a ameninţa oamenii poate fi stăpânit încercăm să găsim o soluţie legislativă”, a mai explicat Ponta.

Legea are caracter organic şi stabileşte modificarea legii 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Camera Deputaţilor este for decizional în acest sens, după ce proiectul a trecut tacit de Senat la începutul lunii mai.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PDL, dar şi de la PSD şi PNL, însă după semnalele negative primite din teritoriu de la primari şi în urma unor simulări făcute pe sondaje cei de la USL s-au delimitat de această lege, pe care îl consideră dezavantajos.
Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect. De aici, legea ar urma să meargă la promulgare la preşedintele Traian Băsescu.

Sursa: Realitatea TV

lege_98083100

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: