OMUL DE AFACERI COSTICA CONSTANDA,PROTEJATUL LUI TRAIAN BASESCU :PRIMARIA CAPITALEI BUNA DE PLATA CU 165 MILIOANE DE EUROI!

6 iul.

Oprescu trebuie să plătească 165 milioane euro
Constanda a câştigat procesul cu Primăria Capitalei

Omul de afaceri Costică Constanda a cerut 290 de milioane de euro în procesul cu Primăria Capitalei şi municipiul Bucureşti, reprezentat de Consiliul General, în privinţa unor terenuri, un caz care durează de mai bine de un deceniu, de pe vremea când primar al Capitalei era Traian Băsescu, actualul preşedinte al României.

Constanda ar urma să primească despăgubiri în valoare de 165 de milioane de euro pentru Parcul Bordei. Suma este egală cu 15% din bugetul Capitalei. Decizia tribunalului nu este însă definitivă.

Tribunalul Bucureşti, secţia 4 civilă, s-a pronunţat miercuri în acest dosar şi a dat câştig de cauză omului de afaceri. Primăria şi consilierii pot ataca la Curtea de Apel decizia, scrie Ziarul Financiar.

Constanda a fost reprezentat în acest caz de 3 dintre cei mai puternici avocaţi „la bară” din România, Valeriu Stoica, Florea Gheorghe şi Traian Briciu.

De partea cealaltă, primăria a fost reprezentată de Daniel Ştefănică, iar consilierii de avocatul George Stancov. Aceasta este cea mai mare despăgubire acordată până în prezent unui om de afaceri într-un proces cu o instituţie a statului.

Procesul naşte multe discuţii, iar în cazul în care decizia va fi menţinută de toate instanţele judecătoreşti superioare, primăria Capitalei poate ajunge „să dea faliment”.

UPDATE: Procesul dintre Constanda şi Primăria Capitalei a înregistrat două premiere. Este pentru prima oară în istoria Bucureştiului când Primăriei Generale i se cere să despăgubească un teren evaluat la o asemenea sumă. A doua este faptul că pentru acest proces s-a plătit cea mai mare taxă de timbru din istoria Tribunalului Bucureşti, 1,5 milioane de euro.

Costică Constanda a cerut, în ianuarie 2010, Tribunalului Bucureşti anularea contractului încheiat cu Primăria Capitalei prin care a cedat Parcul Bordei, câştigat prin decizia definitivă a instanţelor, pentru un teren în Satul Francez, deoarece susţine că municipalitatea nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-i permite să construiască acolo, potrivit NewsIn.

Concret, omul de afaceri a cerut instanţei să anuleze contractul încheiat cu edilii Capitalei, prin care a fost de acord să renunţe la Parcul Bordei şi la suma de 17 milioane de euro, acordate de Curtea de Apel Bucureşti în 2007. Constanda susţinea, în acţiunea deusă la instanţă, că a fost de acord să semneze contractul prin care a renunţat la parc şi a acceptat o suprafaţă din Satul Francez, dar şi să renunţe la despăgubirile acordate de judecători, primind în schimb promisiunea de la edili că CGMB va vota un PUZ prin care i se va permite să construiască pe terenul acordat în Satul Francez, PUZ care însă nu a mai fost votat.

Primăria Capitalei anunţa, în luna aprilie 2010, într-un comunicat de presă, că acţiunea în instanţă prin care Constanda cere 160 de milioane de euro de la PMB şi de la Consiliul General, pentru că PUZ-ul pentru Satul Fracenz nu a trecut de CGMB, este total neîntemeiată, iar instituţia nu are nicio vină. Ulterior, primarul general Sorin Oprescu a declarat că, în cadrul procesului cu omul de afaceri, îi va chema în garanţie pe consilierii generali, atât pe cei din 2006, cât şi pe cei din 2009.

Chemarea în garanţie înseamnă că, în caz că instanţa va da o soluţie în favoarea lui Constanda, consilierii generali vor fi cei care vor plăti daunele cerute. „Eu mi-am făcut treaba, am introdus PUZ-ul pe ordinea de zi, dar acesta nu a trecut prin votul consilierilor în 2009”, declara Sorin Oprescu.

Scandalul Primăriei Capitalei cu omul de afaceri Costel Constanda a început în 2004 şi viza o suprafaţă de 28.000 mp, deţinută de acesta în Parcul Bordei. Pentru a recupera respectiva suprafaţă, municipalitatea i-a oferit lui Constanda terenuri totalizând aceeaşi suprafaţă în Cartierul Francez, din sectorul 1. Omul de afaceri a câştigat în instanţă şi despăgubiri de 18 milioane de euro, pentru că nu a mai putut construi în Parcul Bordei, însă a renunţat la această sumă, cu condiţia realizării schimbului de terenuri prin care Primăria Capitalei oferă 28.000 mp în Cartierul Francez pentru terenurile lui Constanda din Parcul Bordei.

În iulie 2008, Costică Constanda a pierdut un contract cu grecii de la „Raptis Kavouras” pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar în Satul Francez. Practic Constanda dorea să vândă grecilor 1,6 hectare în Satul Francez, pentru 66 de milioane de euro. Le mai promitea şi obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal pentru proiect deoarece avea asigurări în acest sens de la edilii Capitalei, pe care aleşii locali l-au respins. Astfel, omul de afaceri a pierdut contractul cu grecii, ceea ce l-a determinat să meargă în instanţă şi să ceară 200 de milioane de euro despăgubiri.

Înţelegerea conform căreia Constanda renunţa la Parcul Bordei în favoarea terenului din Satul Francez a fost făcută pe vremea când la şefia Capitalei se afla Adriean Videanu.

Constanda primise, în septembrie 2003, de la Traian Băsescu, în timpul mandatului de la Primăria Capitalei, 33.000 de metri pătraţi în Parcul Bordei. Spaţiul verde i-a fost dat lui Constanda după ce el cumpărase dreptul de proprietate asupra terenului pe care Primăria Capitalei construise Satul Francez.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: