MINISTRUL MOARTE AL SANATATII,PENALUL CSEKE ATTILA A DEMISIONAT.EXPERIMENTUL GENOCIDUL IMPOTRIVA ROMANILOR RAMANESA SE GANDEASCA LA SUTELE DE MII DE OAMENI CARE AU MURIT CA ASA „A VRUT MUSCHII”PUTERII ANTIROMANESTI! !

4 aug.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a demisionat

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat. Acesta este nemulţumit de faptul că Ministerul Sănătăţii nu a primit bani în plus la rectificarea bugetară, menţionând că nu a fost consultat în acest sens.

cseke attila”Bugetul Ministerul Sănătăţii nu este rectificat, bugetul CNAS a fost rectificat cu anumite sume, dar despre destinaţia banilor trebuie consultat Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii nu a fost consultat. O consultare cu ministrul Sănătăţii pe partea de rectificare bugetară nu a fost făcută. Ieri (miercuri, n.r.) ne-am trezit cu textul ordonaţei. O asemenea atitudine nu poate fi tolerată”, a declarat Cseke Attila, adăugând că este absolut obligatoriu să fii consultat când răspunzi de un domeniu.

De Ce ţine la secret Cseke Attila un raport al BM. Statului i se cere să asculte „vocea pacienţilor“ şi să dea legi anti şpagă

Banca Mondială a făcut o analiză a mai multor sectoare, printre care și al Sănătății, raportul fiind gata în 28 aprilie 2011. De aproape trei luni, Ministerul și CNAS țin secret acest document. Motivul: Banca Mondială recomandă guvernului să „aplice un mecanism oficial prin care să se asigure că sunt auzite vocile pacienților“. Mai mult, în raport se vorbește despre marile inegalități din domeniu, cu o blocare a accesului celor săraci, care nu pot da șpagă, la tratamente de calitate, despre eșecul unor instituții medicale și despre migrația specialiștilor. DeCe News a intrat în posesia unor capitole din acest raport, care indică probleme începând de la nivelul primului ministru.

medic_spagaBM susține că oamenii care nu dau şpagă nu primesc tratament

Raportul pleacă de la constatarea că România are o problemă legată de sărăcie și echitate. ”Dintre țările UE, România s-a clasat pe locul doi în ceea ce privește populația cu risc de sărăcie, în 2008, cu 23%, chiar înaintea Letoniei. Dată fiind această inegalitate, ar fi de dorit ca guvernul să elaboreze politici specifice pentru a se asigura că persoanele sărace au acces la îngrijiri. Cei săraci se confruntă cu probleme semnificative privind accesul la asistență medicală, poate și din cauza faptului că nu își pot permite plăți informale la furnizori. Cea mai mare parte a subvențiilor acordate de guvern merge spre cei bogați, care își permit să facă plăți informale către furnizori”, scrie în raportul BM.

Experții Băncii recomandă introducerea de tichete, care să finanțeze tratamentul celor săraci și dezvoltarea asigurărilor private, pentru ca persoanele cu venituri mari să iasă din grija statului. Se mai sugerează revizuirea legislației, astfel încât să se reglementeze plățile informale.

Comisia de Acreditare a Spitalelor ar trebui desființată

Analiza Băncii Mondiale recomandă desființarea unei instituții inutile, care nu și-a realizat obiectivele, respectiv Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor, aflată în subordinea premierului și coordonată de un funcționar cu rang de secretar de stat. Finanțată de peste doi ani de zile, CONAS nu a produs nimic concret, iar rolul acesteia a fost total ignorat când s-a luat decizia politică a închiderii spitalelor, la începutul acestui an. ”Analiza Funcțională a constatat că sistemul de reglementare a calității este defectuos. CONAS nu deține instrumente tehnice de măsurare a calității și lucrează extrem de încet”, se arată în raport, la pagina 18.

Banca Mondială mai recomandă schimbarea atitudinii față de medicii de familie și cei din policlinici, insistând pe introducerea unor ”stimulente pozitive”. Până acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a bazat pe constrângeri, în relația cu medicii de familie. BM scrie clar: ”constrângerile din actualul contract cadru care limitează efectiv volumul de activități al medicilor de familie și din ambulatoriu și recalcularea trimestrială a valorii punctelor ar putea decala orice potențiale beneficii din ajustarea tarifelor de plată în sine”.

Pentru spitale, BM recomandă renunțarea la contractele obligatorii, eliminarea ajustărilor DRG în funcție de spital și limitarea plăților la clasificarea spitalelor (după nivelul în cadrul rețelei). Raportul remarcă faptul că nu s-a pus încă în aplicare un mecanism care trebuia dezvoltat odată cu introducerea Asigurărilor, în 1999, cerând ”aplicarea unor mecansime financiare pentru plata serviciilor prin rețeaua de trimiteri, astfel încât banii să vină în urma pacientului”.

Statului i se cere să asculte „vocea pacienţilor“ şi să dea legi anti şpagă

Acesta a precizat că sumele pentru CNAS vor ajunge „pentru supravieţuirea sistemului până în octombrie”.

„Sper ca UDMR să desemneze o altă persoană pentru preluarea funcţiei de ministrul al Sănătăţii care să continue măsurile de reformă”, a mai spus el. „Reformele trebuie continuate, este mult de lucru până vom ajunge la un sistem sanitar eficient, e nevoie de mulţi bani, dar nu sunt de acord să nu fiu consultat în privinţa rectificării bugetare”, a completat fostul ministru.

Ca și Ceaușescu, Cseke Atila dă totul la export. ”Ieftinirea” medicamentelor aduce comisioane de 400 de milioane de euro.

Ministerul Sănătății pregătește un tun de circa 400 de milioane de euro, care îi poate îmbogăți pe unii distribuitori și goli farmaciile. Paradoxal, românilor li se prezintă proiectul ca o mare realizare: Guverul reduce prețurile. Manevra ne aduce aminte de epoca lui Ceaușescu: carnea avea un preț accesibil, dar măcelăriile erau goale, fiindcă totul pleca la export. La fel se întâmplă astăzi cu medicamentele, produse care au prețuri controlate de stat, ca peste tot în lume. Ministerul Sănătății impune prețuri la cel mai mic nivel din Europa, astfel că distribuitorii cumpără citostatice sau antivirale din țară și le re-exportă în Europa. România a devenit unul dintre marii exportatori de medicamente de vârf, deși nu produce decât medicamente generice (respectiv copii ale produselor originale, după expirarea patentelor).Țările unde se vând medicamentele destinate românilor sunt Germania, Marea Britanie, dar și alte state bogate din Occident. Noi măsuri în acest sens vor deschide în câteva săptămâni și piața Ungariei vecine!

medicamentePrima aliniere la cele mai mici preţuri europene a avut loc în aprilie 2009, când Ministerul Sănătății a impus o reducere medie cu 15% a prețurilor la medicamente. Acest act proteja bugetul Sănătății, dar trebuia dublat de măsuri care să prevină exporturile paralele (cumpărarea produselor din depozitele românești și revânzarea pe piețele unde medicamentele sunt mai scumpe). Înlocuirea ministrului Ion Bazac cu…Adriean Videanu a lăsat lucrurile baltă. Exporturile paralele au crescut continuu şi ajuns la 18% din piaţă în 2010, ceea ce înseamnă peste 400 milioane de euro pe an. Ţinând cont că ţările către care se exportă (Germania, Marea Britanie, ţările nordice) au preţuri duble faţă de cele din România, profitul net al re-exportatorilor se cifrează la aproximativ 200 milioane de euro pe an. Pentru că fiecare țară are alocate cote de producție, pacienții au început să constate că nu mai găseau citostatice sau alte produse scumpe în farmacie.

Noua țintă pentru ”exportatori”: Ungaria

Principalele medicamente exportate sunt cele cu valoare mare şi volum mic, fiindcă se pot face profituri mari cu efort minim. De regulă, aceste medicamente sunt cele din Programele Naţionale, utilizate în cancer şi HIV. Lista medicamentelor re-exportate este de aproximativ 100 de produse. Exportatorii ”paraleli” cumpără cu banii jos medicamentele, fie de la distribuitori, fie direct din farmacii, în loc să-și aștepte banii cu lunile, de la CNAS. Cu toate că s-a văzut că sistemul nu aduce beneficii românilor, Ministerul Sănătății, condus de Cseke Atila, vrea să scadă și mai mult prețurile. Măsura de reducere cu încă 15% a preţurilor vizează exact medicamentele care se re-exportă, adică cele scumpe, din Programele Naţionale. Creşterea aşteptată a exporturilor este de încă aprox. 20%, ceea ce va conduce la re-exporturi de 800 milioane de euro și profituri anuale de 400 milioane. Acest artificiu va face medicamentele ”sustrase” românilor tentante pentru piața din Ungaria, nu doar pentru Occident. Consiliul Concurenței sau chiar SRI, fiindcă este o problemă de siguranță națională, ar putea verifica ușor ce firme fac exporturile și cine profită, dar este posibil ca în acte să apară off-shore-uri, care să ascundă identitatea adevăraților beneficiari.

Producătorii, determinați să abandoneze România

Prețurile din Europa sunt relaționate, iar o reduce puternică în România va determina, în timp, scăderi ale prețului pe piețele majore, cum ar fi Germania sau Franța. Producătorii de medicamente originale i-au propus lui Cseke Atila să suporte ei o parte din costuri, furnizând cu 15 la sută mai multe medicamente, în același preț, sau rambursând statului o parte din bani. Interesul lor este ca România să nu le afecteze prețurile pe piața europeană. Ministerul a refuzat. O hotărâre de guvern pentru recuperarea unei părți din sumele cheltuite cu medicamentele, de la firme, a fost emisă în 2009, de fostul ministrul Bazac, dar nici până astăzi nu s-au dat norme de aplicare.

Cseke Atila susține că dorește să ofere mai multe medicamente românilor, cu aceleași fonduri, dar de fapt, scopul sunt economiile la buget. Pe măsură ce distribuitorii ”paraleli” golesc piața și fac profit, statul cheltuie tot mai puțin cu tratamentele românilor, făcând economii.

Alt risc al politicii de prețuri îl reprezintă retragerea produselor moderne de pe piața românească. Pentru a nu le fi afectate prețurile din Europa, marile concerne vor renunța la România. Cotele de producție deja alocate vor atenua impactul, în acest an, dar efectele vor fi vizibile în 2012. Evident, dacă se va schimba politica, va dura un an sau doi până vor apărea din nou medicamente le moderne în farmacii. La fel ca pe vreme lui Ceaușescu, tratamentele de ultimă oră vor fi disponibile doar celor care primesc pachete de la rudele din Occident. Sau din Ungaria.

„Premierul m-a rugat să rămân. Demisia este înregistrată la cabinetul primului ministru”, a declarat Attila.

„Nu m-aş supăra dacă ministrul de Finanţe ar deveni ministrul Sănătăţii, ca să vadă de câţi bani are nevoie sistemul sanitar”, a mai spus Cseke Attila.

2 răspunsuri sa “MINISTRUL MOARTE AL SANATATII,PENALUL CSEKE ATTILA A DEMISIONAT.EXPERIMENTUL GENOCIDUL IMPOTRIVA ROMANILOR RAMANESA SE GANDEASCA LA SUTELE DE MII DE OAMENI CARE AU MURIT CA ASA „A VRUT MUSCHII”PUTERII ANTIROMANESTI! !”

 1. supravietuitor 4 august 2011 la 10:08 pm #

  Tavi, poate ca unii dintre noi il judecam gresit pe acest ministru. in orice caz, parerea mea e ca a vrut intradevar sa imbunatateasca sistemul medical.
  Mai bine ca a plecat de-acolo, ce-ar fi ca doamna Udrea sa se ocupe si de sanatatea noastra?poate vom crapa mai repede. 😦

  Apreciază

  • octavpelin 5 august 2011 la 10:43 am #

   Gabi, ATTILA HUNUL,ARE DOSARE PENALE SI A FOST INFORMATOR AL SECURITATII ,LA FEL KELEMEN HUNOR SI MARKO BELA…PUPINCURISTII LUI BASESCU,INTREG UDMR ESTE COMPLCE LA GENOCIDUL DECLANSAT DE TURCUL BASESCU SI TIGANCA ELENA DI’PLESCOI SI GASCA CRIMINA LA SI MAFIOTA CARE CONDUCE ROMANIA,IAR CEI CARE L-AU VOTAT PE INFRACTORUL BASESCU SSUNT COMPLICII ACESTUIA,AU ACCEPTAT SA -I CONDUCA UN BRIGAND CARE A INSTRAINAT INTREAGA FLOTA A ROMANIEI SI A FOST OMUL DE LEGATURA A SECU’LA ANVERS,O zi faina!

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: