LAKSMI MITTAL,PATRONUL COMBINATULUI SIDERURGIC GALATI A PIERDUT LA BURSA:3,2 MILIARDE DE DOLARI!

7 aug.

Patronul Combinatului de la Galaţi a fost lovit catastrofal de bursă. În şapte zile a pierdut 3.2 miliarde de dolari.

Laksmi Mittal, patronul Combinatului Siderurgic de la Galaţi este unul dintre marii învinşi ai bursei. În numai şapte zile, datorită prăbuşirii burselor, magnatul indian a pierdut nu mai puţin de 3,2 miliarde de dolari.

La începutul anului, revista Forbes estima averea mexicanului la aproximativ 20 de miliarde de dolari, însă, datorită prăbuşirii indicilor bursieri, acesta s-a văzut mai sărac cu 3.2 miliarde de dolari.

Mittal Steel, compania deţinută de acesta are aproximativ 320.000 de angajaţi în 60 de ţări. Numai acţiunile acestui colos al oţelului au pierdut 18.7% din valoare în ultimele cinci zile.ArcelorMittal Galați (fost Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România. A fost cumpărat de LNM Holdings NV în noiembrie 2001, de la statul român.

Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari. Tranzacția a inclus angajamente investiționale de 351 milioane de dolari și un capital de lucru de 100 milioane de dolari. Începând cu 2004, Sidex Galați este parte a Mittal Steel, companie formată prin fuziunea companiilor LNM Holdings NV și Ispat International N. V.

După fuziunea dintre Mittal Steel și Arcelor, în anul 2006, din care a rezultat ArcelorMittal, numele combinatului a fost schimbat în ArcelorMittal Galați.

Cădere catastrofală a bursei

America a strănutat şi din nou întreaga planetă a făcut gripă. Toată lumea se aştepta ca după ce Congresul american va majora plafonul de îndatorare a SUA, pieţele să se calmeze. Prăbuşirea burselor internaţionale reflectă însă situaţia gravă cu care se confruntă statele lumii.

Planurile de salvare ale statelor au eşuat pe linie ceea ce înseamnă că plata facturilor a fost doar amânată. Băncile centrale au luat cea mai proastă decizie, respectiv monetizarea datoriilor, după modelul american, iar acest lucru nu a făcut decât să coacă la foc mic o nouă criză economică mai acută decât cea din 2009.

China şi Japonia sunt lovite în plex, cele două superputeri fiind importanţi creditori ai SUA. Bursa japoneză a atins minimul de la marele cutremur de anul trecut, iar ministrul de Finanţe, Yoshihiko Noda, face un apel la sinceritate, la o discuţie cu cărţile pe faţă despre criza datoriilor şi problemele economice ale SUA.

Europa tremură, criza datoriilor din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia agravând şi mai mult situaţia. Banca Centrală Europeană a menţinut ieri dobânda-cheie la 1,5% pentru a ajuta băncile, oferindu-le lichidităţi, dar discursul încurajator al lui Jean-Claude Trichet nu a mai convins pe nimeni. Astăzi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy vorbeşte la telefon cu Angela Merkel, cancelarul german, şi cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Şeful statului francez va mai avea tot astăzi o rundă de discuţii cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. La rândul săa, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a întrerupt concediul pentru a ţine o conferinţă de presă.

FMI nu mai are bani pentru a mai putea împrumuta statele cu sumele necesare. „Dacă vom continua să contribuim la pachetele de ajutor pentru statele Europene, atunci Fondul nu are suficiente resurse. […] Avem nevoie de un numar mai mare de DST-uri (drepturi speciale de tragere), a declarat, zilele trecute, referindu-se la banii împrumutaţi Greciei

Youssef Boutros-Ghali, şeful Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (CMFI) din cadrul FMI.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: