8 SEPTEMBRIE 2011,DE ZIUA NASTERII MAICII DOMNULUI:VA FI JUSTITIA CORECTA SI VA RADIA PD-L?!

8 sept.

Conform legii, PDL trebuie radiat
Tribunalul Bucureşti decide joi soarta partidului lui Boc.

Joi 8 septembrie, Tribunalul Bucureşti dezbate cererea lui Viorel Ringhilescu, persoană cu dublă cetăţenie – română şi olandeză -, de dizolvare a PDL. Tribunalul a fost sesizat privind încălcarea de către PDL a Legii partidelor politice. Dacă instanţa va respecta litera legii, atunci PDL nu are cum să fie salvat de la dizolvare.

Kovesi nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale

Legea partidelor politice este clară ca lumina zilei. Art. 25 prevede: (1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in condiţiile prevăzute de statut. (2) Orice modificare se comunică Tribunalului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucureşti o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 si 21″. Conform acestui articol, conducerea PDL ar fi trebuit ca până pe data de 15 iunie 2011 să depună la Trubunalul Bucureşti documentele (noul statut, programul şi lista noii conducei – n.a.) adoptate în urma Convenţiei Naţionale din 14 mai a.c. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, PDL a intrat sub incidenţa art. 26, alin. 1 al aceleiaşi legi, care prevede: „În cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează în baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activitătii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.

Drept urmare, magistraţii care vor avea pe rol acest dosar trebuie să se pronunţe pentru radierea PDL, pentru că legea nu lasă în acest caz loc de interpretare.

În mod normal, imediat după 15 iunie, Parchetul General ar fi trebuit să se autosesizeze şi să solicite tribunalului radierea PDL. Instituţia condusă de procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, nu a făcut nimic însă, deşi legea o obliga. A fost nevoie ca un cetăţean româno-olandez, Viorel Ringhilescu, să sesizeze Parchetul General şi acesta a transmis mai departe sesizarea Tribunalului Bucureşti.

Ce se întâmplă dacă PDL este radiat

Dacă Tribunalul Bucureşti respectă legea, iar peste 20 de zile, magistraţii Curţii de Apel (decizia tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel) se pronunţă tot conform legii, automat PDL îşi încetează existenţa.

Desfiinţarea PDL ar avea efecte devastatoare doar la capitolul imagine. În practică, desfiinţarea nu va genera totuşi un dezastru. În Parlament (inclusiv în cel European), în Guvern, în instituţiile administraţiei centrale, în consiliile judeţene şi în cele locale, primarii etc., toţi membri ex-PDL, urmează să devină independenţi. S-ar putea, cel puţin la nivelul Parlamentului, să se înregistreze în această toamnă o serie de „turbulenţe” în privinţa posturilor şi funcţiilor de conducere, dar Roberta Anastase şi colegii ei de partid au blindat drepturile independenţilor proveniţi din partide politice sau pentru parlamentarii partidelor formate din migratori politici.

Dacă se ajunge situaţii în care se organizează alegeri anticipate (avem un colegiu vacant la Camera Deputaţilor), ex-PDL-iştii vor candida ca independenţi.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: