AGERPRES:DUPA OLANDA SI FINLANDA SE OPUNE INTRARII ROMANIEI IN SPATIUL SCHENGEN!

20 sept.

Şi Finlanda s-ar putea împotrivi aderării României la Schengen.

Nu doar Olanda, ci şi Finlanda s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen.

Opoziţia pe care Guvernul de la Helsinki ar putea-o exprima în Consiliul JAI din această săptămână privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este motivată de raţiunile de politică internă, la care se adaugă demersurile insistente ale Olandei făcute pe lângă partea finlandeză pentru a nu rămâne izolată, au declarat marţi, pentru Agerpres, surse diplomatice.

„Noul guvern finlandez investit în iunie 2011 are o abordare mai eurosceptică şi mai strictă în ceea ce priveşte participarea Finlandei în UE. Deşi a anunţat prin programul de guvernare că susţine asigurarea libertăţii de mişcare pe baza acordului Schengen, creşterea curentului eurosceptic şi anti-imigraţionist reflectat inclusiv prin intrarea în Parlament a Partidului Adevăraţilor Finlandezi (partid eurosceptic şi populist n.r.) face guvernul finlandez să aibă mai degrabă o abordare prudentă faţă de consolidarea cooperării în UE”, au menţionat sursele respective.

De asemenea, un alt exemplu al euroscepticismului noului Guvern de la Helsinki este insistenţa acestuia ca alocarea asistenţei financiare pentru Grecia, aflată într-o situaţie economică dificilă, să fie condiţionată de includerea în „pachetul elen” a garanţiilor colaterale pentru acoperirea riscurilor derivate din garanţiile statelor membre la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF – European Financial Stability Facility).

Guvernul olandez a decis, vineri, să blocheze aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, inclusiv în două etape, cu o eliminare a controalelor la punctele de frontieră din aeroporturi într-o primă fază, urmată de frontierele maritime şi terestre ulterior.

Ministrul de Interne al Olandei a informat partea română la finele săptămânii trecute că Guvernul de la Haga va bloca aderarea României la spaţiul Schengen deoarece ţara noastră nu a făcut suficiente progrese în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi sunt probleme cu statul de drept.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: