RAPORTUL TISMANEANU DE CONDAMNARE AL COMUNISMULUI IL CONTRAZICE PE TRADATORUL DE TARA TRAIAN BASESCU!

22 sept.

Scrie în raportul Tismăneanu
De ce ar trebui să-şi schimbe Băsescu punctul de vedere cu privire la trădarea Regelui?

Preşedintele Băsescu a spus la TVR că nu crede că s-ar duce în parlament, cu ocazia şedinţei solemne din 25 octombrie, în care este invitat Regele Mihai I.

Aceasta ar o dovadă de consecvenţă, am spune, de vreme ce şeful statului a susţinut că nu-şi schimbă punctul de vedere, respectiv, că îl consideră pe rege trădător de ţară, din cauza deciziei de a abdica în 1947. Dar dacă despre consecvenţă este vorba, preşedintele ar trebui să-şi amintească şi faptul că, în decembrie 2006, acesta a condamnat comunismul. Dovadă stă Raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste, raport alcătuit la cererea sa.

În acel raport, la capitolul De la cvasimonarhie la democraţie populară 1944-1948 există precizări referitoare la condiţiile istorice care l-au forţat pe Regele Mihai să abdice.

Fie că acest raport nici nu a fost citit de preşedinte înainte de a-l prezenta în parlament, fie a ştiut, însă n-a crezut o boabă din ceea ce era scris acolo, oricare ar fi adevărul, merită să recitim un paragraf din raportul comisiei prezidenţiale.

(…) Atât liderul ţărănist Iuliu Maniu, cât şi liderul liberal Dinu Brătianu, au înţeles că prietenii lor occidentali îi abandonau treptat. Războiul civil din Grecia reprezenta principala prioritate occidentală şi, pe măsură ce fosta coaliţie antinazistă se deteriora, forţele democratice din România au fost lăsate să se descurce singure. Democraţiile occidentale nu intenţionau să intervină, printr-o acţiune fermă, în favoarea democraţilor asediaţi ai României.

Nu exista practic nici o modalitate realistă de acţiune faţă de abuzurile comuniste în afara protestelor diplomatice. Armata Sovietică ocupa teritoriul României şi formaţiunea politică numită PCR, aflată sub control sovietic, exploata situaţia existentă pentru a instaura un regim stalinist, indiferent de costurile umane pe care le implica o asemenea acţiune. Apetitul pentru putere al PCR a crescut exponenţial, ca urmare a convingerii sale că nici o forţă externă nu putea interveni pentru a împiedica triumful său final. Liderii PCR au simţit că istoria e de partea lor şi au acţionat în consecinţă. Încetând demult să creadă în valorile liberale, ei nu au avut nici o criză de conştiinţă, atunci când au distrus instituţiile liberale. Educaţi în logica leninistă a lui „care pe care” (adică, cine elimină pe cine), pe comuniştii români i-a bucurat cu adevărat distrugerea tuturor insulelor de autonomie socială sau politică rămase.

Primul pas către dictatura proletariatului a fost făcut în august 1947, odată cu dizolvarea PNŢ. Ultima lovitură a venit pe data de 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice şi, în aceeaşi zi, a fost anunţată crearea Republicii Populare Române”.

Publicitate

2 răspunsuri sa “RAPORTUL TISMANEANU DE CONDAMNARE AL COMUNISMULUI IL CONTRAZICE PE TRADATORUL DE TARA TRAIAN BASESCU!”

 1. supravietuitor 22 septembrie 2011 la 5:17 pm #

  Tavi, asta e presedintele nostru pe care 5 milioane de romani l-au ales. 😦

  Apreciază

  • octavpelin 25 septembrie 2011 la 12:20 pm #

   gABI,AM GASIT COMENTARIUL TAU LA SPAM,PENTRU MINE NU ESTE EU NU L-AM ALES PE SCHIZO 😦

   Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: