BUSINESS INSIDER:10 LUCRURI CARE NU SE STIAU DESPRE STEVE JOBS!

6 oct.

Iata cateva aspecte despre cine a fost Steve Jobs, pe care marea majoritate a oamenilor nu le cunosteau.
10 lucruri pe care nu le stiai despre Steve Jobs

Cofondatorul Apple, Steve Jobs, s-a stins din viata pe 5 octombrie 2011, dupa ani de lupta cu cancer la pancreas, lasand in urma un adevarat imperiu IT si o sotie cu patru copii.

Lui Steve Jobs trebuie sa ii multumim pentru o sumedenie de produse electronice care ne fac astazi viata mai usoara si speram ca dorinta acestuia de a inova sa se gaseasca mai departe si in tinerii care s-au nascut cu produsele Apple in jurul lor.

Mai jos veti descoperi 10 lucruri despre Steve Jobs pe care presa nu a insistat sa le publice dar care l-au definit ca persoana de-a lungul vietii sale.

1. Natura umana versus crestere

Abia spre sfarsitul anilor ’90, Steve Jobs a descoperit ca are o sora biologica, Mona Simpson, a carei parinti l-au abandonat la nastere, el fiind crescut de Paul si Clara Jobs, in Silicon Valley.

Mona Simpson este o scriitoare de succes, prima sa carte „Anywhere but Here” fiind dedicata mamei sale biologice si fratelui Steve.

Cei doi s-au intalnit prima oara la o petrecere de promovare a cartii cand Steve Jobs avea 27 de ani.

Cei doi au creat o relatie de frate-sora extrem de stransa, fiind cei mai buni prieteni si admirandu-se reciproc.

Acesta este argumentul suprem al naturii versus cresterea copilului cand doi frati despartiti, fara sa stie de existenta celuilalt, crescuti de familii diferite, ajung sa exceleze fiecare pe domeniul ales.

2. Tatal biologic al lui Steve Jobs se numeste Abdulfattah Jandali

Daca v-ati fi intrebat cum il cheama pe tatal lui Steve Jobs, in niciun caz nu v-ar fi trecut prin cap Abdulfattah si nici faptul ca la baza Steve este pe jumatate musulman.

Steve Jobs a fost nascut pe 24 februarie 1955, fiind copilul cuplului de adolescenti Joanne Simpson si Abdulfattah Jandali care, din pacate, l-au dat spre adoptie, nefiind pregatiti pentru a intemeia o familie.

Ulterior cei doi au decis sa formeze un cuplu cu acte in regula, aducand pe lume o fetita numita Mona Simpson, fara sa ii spuna (o perioada lunga de timp) de existenta fratelui acesteia.

Jandali a ajuns profesor de stiinte politice iar in 1962 a divortat de Joanne Carole Schieble (numele ei de fata) a carei ascendenti erau din Elvetia si Germania.

3. Steve Jobs a creat jocul „Breakout”

Imi amintesc cu drag orele pierdute in fata televizorului, jucand celebrul Breakout pe consola, un joc banal in care trebuia sa ghidezi o bila astfel incat sa sparga zidul din fata ei.

Pentru multi, daca Steve Jobs nu ar fi realizat compania Apple si ar fi spus „Eu sunt cel care a creat jocul Breakout!”, ar fi fost indeajuns sa il considere un adevarat geniu.

4. A refuzat paternitatea primului sau copil

Steve Jobs a refuzat initial parternitatea primului sau copil, pretinzand ca este steril. Sotia acestuia a fost nevoita initial sa creasca copilul controlandu-i tot timpul starea de sanatate. Mergand pe premiza „aschia nu sare departe de trunchi”, se pare ca si Steve Jobs a mers pe calea tatalui sau, insa redresandu-se pe parcurs.

Ce nu stiati poate, este faptul ca Apple Lisa, calculatorul lansat de catre Steve Jobs in 1978, a fost numit dupa primul sau copil.

5. Steve Jobs a fost Pescitarian (vegetarian insa consuma carne de peste)

Cu alte cuvinte consuma carne insa numai de peste, alaturi de alimentatia consacrata a vegetarienilor (mai exact a lacto-octo vegetarianilor). Daca ar fi sa facem o comparatie intre consumatorii de carne de peste si ceilalti, primii au cu 34% mai putine sanse sa moara in urma unor probleme la inima si daca ar fi sa comparam vegetarienii de consumatorii de carne, primii au cu 20% mai putine sanse sa moara in urma unui atac de cord.

6. Steve Jobs nu a facut donatii caritabile

Steve Jobs a fost dur acuzat ca nu a facut donatii caritabile ba mai ales ca atunci cand a devenit CEO Apple, aceasta a oprit toate programele filantropice ale companiei.

La momentul respectiv, Steve a declarat ca „asteapta pana cand devine profitabil”. Desi compania sta pe o gramada de 40 de miliarde de dolari, actiunile filantropice nu au mai avut loc insa, unii il privesc pe Steve Jobs ca fiind unul dintre cei mai caritabili oameni pe pamant, dedicandu-si viata pentru dezvoltarea unor produse care sa ridice calitatea vietii utilizatorilor.

7. Steve Jobs l-a mintit pe Steve Wozniak

Cand cei doi au realizat jocul Breakout pentru compania Atari, Wozniak si Jobs urmau sa imparta banii 50-50. Atari i-a oferit lui Jobs 5.000 de dolari insa el i-a spus lui Wozniak ca a primit doar 700 de dolari, dandu-i acestuia jumatate din suma, adica 350 de dolari.

Nu sunt in masura sa arunc cu piatra si in afara de un anume personaj biblic, nu cred ca am avut ocazia sa cunosc un om care sa fi fost cinstit din prima zi de cand s-a nascut.

8. Steve Jobs a fost budist

La un moment dat in viata sa, Steve Jobs s-a gandit chiar sa devina calugar budist. Guru sau, un calugar Zen, a fost preotul care i-a oficiat religios casnicia alaturi de sotia sa Laurene.

Ce este intrigant la Steve Jobs este ca asocierea termenului „cel mai bogat om de pe pamant”, alaturi de cultura budista (mai ales lipsa actelor caritabile) nu prea o vedem asa des.

9. Nu a terminat facultatea

Se pare ca in America pentru a ajunge un multimiliardar, facultatea este o proasta alegere. Spun acest lucru uitandu-ma la Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft, Windows), Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Dell (Dell Computers), a caror averi depasesc chiar si valoarea rezerverlor Trezoreriei Americane.

Este un exemplu negativ pentru parintii care isi trimit copii la facultate pentru a le asigura un viitor mai bun si putem da exemplu si din „curtea noastra” aratand cu degetul la George Becali, care considera ca anii petrecuti pe bancile Facultatii de Drept (pe care nu a terminat-o) nu l-au ajutat cu nimic.

10. Steve Jobs a fost consumator de LSD

Cand era mai tanar, Steve Jobs a decis sa faca o excursie in India din care s-a intors budist, ras in cap si afectat de LSD (un drog psihedelic) despre care comentand ca a fost „una din cele doua sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am facut in viata”.

Sloganul companiei Apple, pentru foarte multi ani la rand, a fost „Think Different” (Gandeste diferit) si se pare ca Steve a stiut el la ce se referea, cand a ales sa foloseasca acest motto.

In concluzie putem spune ca Steve Jobs a fost un adevarat geniu si, ca toate geniile din lume, viata sa a fost una plina de nuanta si ambiguitate.

Nu ne ramane decat sa il pastram in amintirile noastre si sa ne bucuram de inovatiile sale, care au dat o noua nuanta principiilor sociale dupa care ne ghidam.

P.S. Pentru a ne da seama de influenta pe care a avut-o Steve Jobs, pe principalul serviciu de microblogging din China, Sina Weibo, au fost inregistrate astazi, peste 35 de milioane de mesaje in memoria acestuia.

10 Things I Didn’t Know About Steve Jobs

James Altucher, The Altucher Confidential

I was standing right next to Steve Jobs in 1989 and it was the closest thing I ever felt to being gay.

The guy was incredibly wealthy, good looking enough to get any girl, a nerd super-rockstar who had just convinced my school to buy a bunch of NeXT machines (which, btw, were in fact the best machines to program on at the time) and I just wanted to be him.

I wanted to be him ever since I had the Apple II+ as a kid. Ever since I shoplifted Ultima II, Castle Wolfenstein, and half a dozen other games that my friends and I would then rip from each other and pretend to be sick so we could stay home and play all day.

I don’t care about Apple stock. (Well, I do think it will be the first trillion dollar company). Or about his business successes. That’s boring. The only thing that matters to me is how Steve Jobs became the greatest artist that ever lived.

You only get to be an artist like that by turning everything in your life upside down, by making horrible, ugly, mistakes, by doing things so differently that people will never be able to figure you out. By failing, cheating, lying, having everyone hate you, and coming out the other side with a little bit more wisdom than the rest.

So, 10 Unusual things I didn’t know about Steve Jobs.

1) Nature versus Nurture. His sister is Mona Simpson but he didn’t know it until he was an adult. Mona Simpson was one of my favorite novelists from the late 80s. Her first novel, Anywhere but Here , was about her relationship with her parents. Which, ironically, was Steve Jobs parents. But since Steve Jobs was adopted (see below) they didn’t know they were brother-sister until the 90s when he tracked her down. It’s proof (to an extent) of the nature versus nurture argument. Two kids, without knowing they were brother and sister, both having a unique sensibility of life on this planet to become among the best artists in the world in completely different endeavors. And, to me it was great that I was a fan of both without realizing (even before they realized) that they were related.

2) His father’s name is Abdulfattah Jandali. If you had to ask me what Steve Job’s father’s name was I never in one zillion years would’ve guessed that and that Steve Jobs biologically was half Syrian Muslim. For some reason I thought he was Jewish. Maybe its because I wanted to be him so I projected my own background onto him. His parents were two graduate students who I guess weren’t sure if they were ready for a kid so put him up for adoption and then a few years later had another kid (see above). So I didn’t know he was adopted. The one requirement his biological parents had was that he be adopted by two college educated people. But the couple that adopted him lied at first and turned out not to be college educated (the mom was not a high school graduate) so the deal almost fell through until they promised to send Steve to college. A promise they couldn’t keep (see below). So despite many layers of lies and promises broken, it all worked out in the end. People can save a lot of hassle by not having such high expectations and overly ambitious worries in the first place.

3) He made the game “Breakout”. If there was one thing I loved almost as much as the games on the Apple II+ it was playing Breakout on my first-generation Atari (I can’t remember, was that the Atari 2600?) And then breakout on every version of my Blackberry since 2000. If he had never done anything else in life and I had met him and he said, “I’m the guy who made Breakout”, I would’ve said, “you are the greatest genius of the past 100 years.” Funny how things turn out. He went on from Atari to form Apple. Nolan Bushnell, founder of Atari, went to form the greatest restaurant chain in the history of mankind: Chuck E. Cheese.

4) He denied paternity on his first child, claiming he was sterile. The other had to initially raise the kid using welfare checks. I have no judgment on this at all. Raising kids is hard. And when you have a kid you feel like this enormous energy and creativity you have for the world is going to get misdirected into a … little baby (Jobs’ parents must’ve felt that way as well. Like father, like son). Heck, I originally wanted my first kid to be aborted. But people change, mature, grow up. Eventually Jobs became a good father. And that’s what counts in the end. Much worse if it was the reverse. I didn’t know this either: that the Lisa computer (the “Apple III”) was named after this first child.

5) He’s a pescetarian. In other words, he eats fish but no other meat. And he eats anything else a vegetarian eats (including eggs and dairy). Turns out if you compare pescetarians with regular meat-eaters they have a 34% less chance of dying of heart disease. And if you compare vegetarians with meat eaters, they only have a 20% less chance of dying of heart disease. I think from now on I’m going to be a pescetarian, just because Steve Jobs is one. Except when I’m in Argentina. In Argentina you have to eat steak. Ted Danson and Mary Tyler Moore consider themselves pescetarians. Somehow, even the world “pescetarian” seems like it was invented in California.

6) He doesn’t give any money to charity. And when he became Apple’s CEO he stopped all of their philanthropic programs. He said, “wait until we are profitable”. Now they are profitable, and sitting on $40bb cash, and still not corporate philanthropy. I actually think Jobs is probably the most charitable guy on the planet. Rather than focus on which mosquitoes to kill in Africa (Bill Gates is already focusing on that), Jobs has put his energy into massively improving quality of life with all of his inventions. People think that entrepreneurs have to some day “give back”. This is not true. They already gave at the office. Look at the entire ipod/Mac/iphone/Disney ecosystem and ask how many lives have benefited directly (because they’ve been hired) or indirectly (because they use the products to improve their quality of life). As far as I know, Jobs has never even commented about his thoughts on charity. Good for him. As one CEO of a (currently) Fortune 10 company once told me when I had my hand out for a charitable website, “Screw charity!”

7)He lied to Steve Wozniak. When they made Breakout for Atari, Wozniak and Jobs were going to split the pay 50-50. Atari gave Jobs $5000 to do the job. He told Wozniak he got $700 so Wozniak took home $350. Again, no judgment. Young people do things. Show me someone who says he’s been honest from the day he was born and I’ll show you a liar. Its by making mistakes, having fights, finding out where your real boundaries in life are, that allow you to truly know where the boundaries are.

8) He’s a Zen Buddhist. He even thought about joining a monastery and becoming a monk. His guru, a Zen monk, married him and his wife. When I was going through some of my hardest times my only relief was sitting with a Zen group. Trying to quiet the mind to deal with the onrush of non-stop pain that was trying to invade there. The interesting thing about Jobs being a a Zen Buddhist is that most people would think that serious Buddhism and being one of the wealthiest people in the world come into conflict with each other. Isn’t Buddhism about non-attachment? Didn’t Buddha himself leave his riches and family behind?

But the answer is “no.” Its normal to pursue passions and outcomes, but just not to become overly attached to those outcomes. Being happy regardless of the outcome. A great story is the Zen master and his student walking by a river. A prostitute was there and needed to be carried over the river. The Zen master picked her up and carried her across the river and then put her down. Then the master and student kept walking. A few hours later the student was so agitated he finally had to ask, “Master, how could you touch and help that prostitute! That’s against what we believe in!” And the Master said, “I left her by the river. Why are you still carrying her?”

9) He didn’t go to college. I actually didn’t know this initially. Bill Gates and Mark Zuckerberg are the famous college graduates that I knew about. But apparently Steve Jobs went to Reed College for one semester and then dropped out. guess you don’t need college to program computers, make computers, build businesses, make movies, manage people, etc. (Of course, you can see all my other posts on why kids should not go to college)

10) Psychedelics. Steve Jobs used LSD at least once when he was younger. In fact, he said about the experience, it was “one of the two or three most important things I have done in my life.” Apple’s slogan for many years was “Think Different”. Maybe using a drug which tore him from the normal frame of reference taught him how to look at problems from such a unique perspective. I don’t think LSD is for everyone, but when you combine it with the innate genius the man had, plus the many ups and downs that he experienced, plus the Zen Buddhism and all of the other things above, its quite possible it all adds up to the many inventions he’s been able to produce.

Steve Jobs’ story is filled with nuance and ambiguity. People study Steve Jobs by looking at his straightforward business successes. Yes, he started Apple in a garage. Yes, he started Pixar and almost went broke with it. Yes, he started and sold Next and he was fired as CEO of Apple, and blah blah blah. But none of that will ever explain the man behind the genius. None of that will explain all the products he invented that we use today. None of that will tell us about the ipad, Toy Story, the Mac Air, the Apple II+, etc. A man’s successes can be truly understood only if we can count his tears. And unfortunately in the case of Steve Jobs, that is one task that’s impossible.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: