TRAIAN BASESCU IN ADUNAREA PARLAMENTARA NATO II AVERTIZEAZA DISCRET PE OLANDEZI CA VOR PATI LA FEL CA SI FINLANDEZI CARE AU PLECAT DIN ROMANIA!

6 oct.

Traian Băsescu: Trebuie găsite soluţii la nivel bilateral în blocajul greco-macedonean, aşa cum România încearcă cu Olanda

Preşedintele Traian Băsescu a evidenţiat joi interesul României cu privire la intrarea Republicii Macedonia în NATO şi în Uniunea Europeană, menţionând, totodată, că există un blocaj în procesele respective care este determinat de relaţia greco-macedoneană şi care are trebui rezolvat la nivel bilateral, aşa cum ţara noastră încearcă să rezolve problema cu Olanda, care se opune aderării la Schengen.

traian-basescu„În cursul discuţiilor, am abordat o gamă largă de probleme bilaterale, dar şi probleme regionale. Am subliniat, în mod deosebit, interesul pe care România îl are ca în perioada următoare Macedonia să devină membru NATO şi să înceapă negocierile de aderare la UE. N-am subliniat doar interesul, ci şi suportul fără rezerve al României pentru Macedonia“, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul macedonean, Gjorge Ivanov.

El a subliniat că problema care blochează accesul Macedoniei la NATO şi negocierile pentru aderarea la UE este legată de relaţia bilaterală greco-macedoneană.

„România singură nu poate decide nici intrarea în NATO, nici in UE. O astfel de decizie se ia colectiv de toate statele membre. Indiferent care sunt evoluţile, relaţiile dintre Grecia şi Macedonia, România va susţine fără rezerve intrarea Macedoniei în NATO şi în UE. Noi nu avem nici un motiv să nu susţinem Macedonia pentru intrarea în UE. Ştim, însă, ceea ce ştim toţi, există un blocaj în relaţia greco-macedoneană, ori acest blocaj trebuie negociat între cele două capitale, iar după noi, interesul major în momentul de faţă este al Macedoniei să intre în NATO şi UE“, a adăugat şeful statului român.

El a menţionat că dreptul de veto este inalienabil pentru orice stat membru NATO sau UE, indiferent cât de mică ar fi ţara respectivă. Preşedintele Traian Băsescu a folosit drept exemplu situaţia în care s-a aflat România, şi anume aceea ca două state să se opună aderării la spaţiul Schengen, chiar dacă alte 24 de state membre UE şi-au manifestat susţinerea pentru ţara noastră.

„Sigur că am considerat nedreaptă atitudinea (celor două state membre UE care s-au opus aderării României la Schengen – n.r.) incorectă faţă de noi, dar noi ştim acum că această atitudine nu se modifică decât dacă rezolvăm bilateral problema şi asta facem. Deci, aici lucrurile trebuie privite cu relaxare şi al veto-ul Greciei şi în ceea ce priveşte accesul în NATO şi accesul în UE. Problema este bilaterală şi oricât am susţine noi Macedonia, oricât ar susţine SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, atât timp cât există un veto, niciun progres nu poate fi înregistrat. Acesta este apelul meu, găsirea de soluţii la nivel bilateral. La fel cum România se duce acum să vadă care este problema cu Olanda. Şi este interesul nostru să intrăm în spaţiul Schengen“ a exemplificat Băsescu.

Reclame

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: