MEDIAFAX: DIRECTORUL GENERAL ERSTE GROUP BANK,ANDREAS TREICHL:AM PLATIT UN PRET FOARTE MARE PENTRU PRELUAREA IN 2006 A BCR!

10 oct.

Directorul general al Erste Group Bank, Andreas Treichl, a declarat ca grupul austriac a platit „un pret foarte mare” in 2006 pentru preluarea BCR, raportat la situatia actuala, insa banca nu considera ca a facut o greseala intrand pe piata romaneasca, potrivit Mediafax.

„In privinta Romaniei, dupa cum stim cu totii am platit un pret ridicat in 2006 pentru a intra acolo, intr-o perioada de boom. Din punctul de vedere al situatiei de astazi, pretul a fost intr-adevar ridicat. Din punct de vedere strategic, nu veti gasi pe nimeni in Consiliul de Administratie sau in Consiliul de Supraveghere care sa spuna ca intrarea in Romania nu a fost un lucru bun. Nu aveam de unde sa stim ca va veni criza la un an dupa achizitie. Avem o banca foarte buna in Romania, dar suntem intr-o situatie dificila si a trebuit sa realizam o amortizare foarte mare”, a afirmat Andreas Treichl (foto) intr-o conferinta de presa.

Erste Bank a preluat in 2006 un pachet reprezentand 61,88% din actiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, institutie din cadrul Grupului Banca Mondiala.

Erste a anuntat la jumatatea lunii septembrie ca a incheiat un acord de principiu cu SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia pentru preluarea a 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzactiilor pentru preluarea celor patru pachete de actiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Erste a prezentat luni dimineata o serie de masuri extraordinare, calificate de Treichl in conferinta drept „radicale”, pentru a pozitiona grupul pentru o probabila escaladare a crizei datoriilor de stat din zona euro, interventia guvernului ungar in sistemul bancar si deteriorarea perspectivelor economice ale Romaniei.

Grupul austriac va amortiza partial fondul comercial (goodwill) al operatiunilor din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), din cauza deteriorarii perspectivelor economice, potrivit unui comunicat prezentat luni dimineata.

Comitetul Executiv al Erste a decis luni mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creantelor fata de probabilitatea de intrare a debitorului in incapacitate de plata), la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective, se mai spune in comunicat.

Masurile vor avea un impact total de peste 1,5 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de peste 2 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, potrivit comunicatului.

Profitul net de 700 milioane euro anticipat de Erste pentru primele noua luni ale acestui an se va transforma intr-o pierdere de 920-970 milioane euro, potrivit comunicatului transmis de grup si declaratiilor lui Treichl, Pe ansamblul exercitiului financiar 2011, Erste estimeaza acum o pierdere neta de 700-800 milioane euro.

Erste a evitat insa, prin aceste masuri, deprecierea activelor ponderate la risc pana la sfarsitul anului 2011, si astfel indicatorul Core Tier 1, adica rata de adecvare a capitalului de rang intai, cel mai important indicator al lichiditatii dupa standardele financiare internationale, va stagna la 9,2%.

Actiunile Erste sunt in scadere la Viena cu 12,5%, la putin peste 18 euro pe titlu. La un moment dat, cotatia bancii era in cadere cu peste 17%.

La bursa de la Bucuresti, titlurile Erste erau in scadere cu 12,45% la ora 12:21, la 78,75 lei pe actiune.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: