TRAIAN BASESCU LIERUL REGIONAL SE DA MARE FATA DE NATO:ROMANIA NU A CERUT NICIODATA GARANTII ANTIRACHETA!

10 oct.

Traian Băsescu: România nu a cerut niciodată garanţii antirachetă, are obligaţia să şi le asigure ea însăşi.

România instalează un sistem defensiv de apărare antirachetă şi, deşi este o ţară medie, nu a cerut niciodată garanţii antirachetă, având obligaţia să şi le asigure ea însăşi, prin parteneriate cu aliaţii, a declarat preşedintele Traian Băsescu luni, la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO.

„Elementele sistemul american care vor fi amplasate pe teritoriul României vor reprezenta o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţii NATO de a-şi proteja populaţiile şi teritoriile statelor membre în faţa riscului de atacuri cu rachete. Fac o precizare pentru a fi clar pentru toată lumea: rachetele ce se vor amplasa pe teritoriul României sunt rachete defensive. Speculaţiile şi dorinţa unora de a amplifica şi pune sub semnul întrebării buna-credinţă a României nu fac decât să arate lipsă de voinţă de cooperare. România instalează un sistem defensiv. De altfel, România, deşi e o ţară medie, nu a cerut niciodată sau nu a primit garanţii antirachetă de la nimeni şi are obligaţia să şi le asigure ea însăşi prin parteneriate cu aliaţii”, a spus Băsescu.

Şeful statului a precizat că România a susţinut cu consecvenţă dezvoltarea capacităţii de apărare antirachetă într-o formulă care să asigure protecţie integrală a teritoriului şi populaţiei statelor membre.

„Ca stat aflat la limita frontierei estice a Alianţei, România este preocupată de noile riscuri şi ameninţări pe care le ridică dezvoltarea tehnologică în domeniul rachetelor. Proliferarea tehnologiei de rachete creşte pentru toţi riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este în egală măsură expusă la astfel de riscuri”, a afirmat Traian Băsescu.

El a evidenţiat semnarea recentă la Washington a Acordului cu SUA privind amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă, apreciind că acest lucru reprezintă un moment important atât pentru relaţia bilaterală româno-americană, cât şi din perspectiva dezvoltării capacităţii de apărare antirachetă a NATO.

„Relevanţa NATO în sistemul de securitate internaţională este dată tocmai de capacitatea sa de descurajare, iar capacitatea de a ne apăra de atacurile cu rachetele este o componentă esenţială a acestei posturi, pe care cu toţii ne-o dorim cât mai robustă”, a precizat Băsescu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: