PENTRU VIITORUL ROMANIEI:DISCURSUL ISTORIC AL MAJESTATII SALE REGELE MIHAI I,CU OCAZIA IMPLINIRII A 90 DE ANI! LA MULTI ANI MAJESTATE!

25 oct.

Astăzi Majestatea Sa împlineşte 90 de ani
Discurs istoric în Parlament, în absenţa lui Băsescu şi Boc.


Regele Mihai este aşteptat, în mai puţin de 24 de ore, în Parlament, să rostească un discurs, primul în faţa forului legislativ după mai bine de 60 de ani. De la eveniment vor absenta, deşi au fost invitaţi, Traian Băsescu, Emil Boc, dar şi patriarhul BOR. Prezenţa multor parlamentari ai puterii este şi ea incertă.

Discursul are loc cu ocazia celei de a 90-a aniversări a Majestăţii Sale.

Şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată aniversării Regelui Mihai va începe la ora 10.00.

Principesa Margareta a declarat recent că fostul suveran este foarte emoţionat înaintea discursului pe care urmează să îl rostească în faţa deputaţilor şi senatorilor, precizând că Regele Mihai a aşteptat mult timp acest moment.

La şedinţa solemnă a Parlamentului au fost invitaţi să participe preşedintele României, foşti şefi de stat, consilieri prezidenţiali, Guvernul, guvernatorul Băncii Naţionale a României, primarul Capitalei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice, directorii SRI, SIE, SPP, STS, Avocatul Poporului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, ai Consiliului Superior al Magistraturii, Academiei Române, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, membri ai corpului diplomatic.

Traian Băsescu a declarat recent că nu va participa la eveniment, pentru că nu are motiv.

Băsescu a avut în ultima perioadă mai multe ieşiri deplasate la adresa fostului suveran. El a susţinut că decizia regelui Mihai de a abdica a fost „un act de trădare”, că acesta a fost „slugă la ruşi” şi că „bietul ex-rege” a fost atras într-un joc politic cu Dan Voiculescu şi PNL.

În ceea ce priveşte un eventual mesaj al şefului statului cu această ocazie, replica sa a fost fără echivoc: „Un mesaj care să spună ce?”.

Parlamentul a aprobat, în 20 septembrie, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi 46 de abţineri. Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit la solicitarea opoziţiei.

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor respinseseră, cu o zi înainte, solicitarea PNL de organizare a unei şedinţe solemne a Parlamentului consacrată Regelui Mihai. Roberta Anastase a spus că membrii PDL din Birourile Permanente au votat împotriva propunerii liberalilor, având în vedere faptul că în şedinţă solemnă a Parlamentului pot rosti mesaje doar şefi de stat în funcţie.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, după câteva zile, într-o conferinţă de presă, că i se pare „exagerat” faptul că Regele Mihai se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, spunând: „Dacă mâine vine regele Cioabă şi ne cere acelaşi lucru?”. A doua zi, Oltean a spus că regretă afirmaţiile făcute cu privire la prezenţa Regelui Mihai într-o şedinţă solemnă a Parlamentului, susţinând că acestea nu reflectă „poziţia” sa „reală” faţă de Instituţia Regală şi de Regele Mihai.

Participarea parlamentarilor PDL la şedinţa solemnă de marţi rămâne la latitudinea acestora, potrivit liderului deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader. La şedinţa solemnă nu va fi prezent nici premierul Emil Boc, care şi-a făcut un alt program.

Şi Patriarhul Daniel va absenta de la Parlament, invocând sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care impun participarea sa.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: