AGERPRES:CAMERA DEPUTATILOR A HOTARAT CA SALARIILE SI PENSIILE SA FIE INGHETATE PENTRU ANUL 2012!

8 nov.

Salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, potrivit Ordonanţei 80/2010 adoptate marţi de deputaţi, care viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.

Proiectul a fost aprobat cu 146 de voturi pentru, 104 împotrivă şi patru abţineri iar Opoziţia a anunţat că îl va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR).

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei 80/2010 a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, deşi Opoziţia a criticat acest demers, susţinând că în acest caz forul se „descalifică”.

La propunerea deputatului PSD Aura Vasile programul de dezbatere a fost prelungit, după ce ea a sesizat că deputaţii nu au primit raportul asupra acestui proiect de lege.

La reluarea dezbaterilor, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a criticat „modul şmecheresc” în care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a plenului, cerând acordarea unui termen de trei zile pentru ca parlamentarii să studieze raportul. În plus, el a arătat că PSD nu va vota acest proiect de lege.

În schimb, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a arătat că plenul a aprobat dezbaterea acestui act normativ în şedinţa de plen de marţi.

În acest context, viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a propus retrimiterea actului normativ la Comisia de buget, însă propunerea sa a fost respinsă de plen cu 86 de voturi favorabile, 123 împotrivă şi două abţineri.

El a precizat că PNL nu va vota şi va contesta la CCR proiectul de lege, susţinând că acesta nu întruneşte condiţiile legale.

„Dacă majoritatea va reuşi să voteze acest proiect de lege, îl vom contesta imediat la Curtea Constituţională”, a spus Nicolăescu.

El a motivat că un proiect de lege nu poate fi modificat substanţial în Camera decizională. Liberalul a afirmat că au fost introduse un „noian” de capitole noi.

„În situaţia în care într-una din Camere, în speţă Camera decizională, se introduc capitole noi care nu au de-a face cu textul iniţial, proiectul de lege trebuie să se întoarcă la prima Cameră sesizată să se ia cunoştinţă, să se exprime asupra acestor propuneri şi după aceea se întoarcere la a doua Cameră, care este Camera decizională”, a explicat el.

Nicolăescu a subliniat că prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate şi intrarea în vigoare a legii pensiilor se amână de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile nu vor fi majorate.

„Deşi se anunţă pe foarte multe canale în mod demagogic şi diversionist că este posibil ca în 2012 să se majoreze salariile, în textul de lege scrie negru pe alb că nu se vor majora salariile, ci că se vor menţine la nivelul celor din 2011. (…) Nu-i mai lăsaţi pe reprezentanţii dumneavoastră, stimaţi membri ai grupului majoritar, să vă mai mintă pe dumneavoastră şi pe cetăţeni că dumnealor prin amendamentele făcute doresc să nu se modifice pensiile şi salariile şi ca atare românii să trăiască tot mai prost”, a spus el, adăugând că amendamentele adoptate în comisie nu sunt semnate de niciun deputat.

Liberalul a apreciat că actul normativ nu ar fi trebuit să fie adoptat înaintea proiectului de lege privind aprobarea indicatorilor macro-economici ai României.

Şi social-democraţii Viorel Ştefan şi Mircea Duşa au arătat că PSD va contesta la CCR acest proiect de lege.

„Încălcaţi cu nonşalanţă Constituţia, pentru că Parlamentul României a fost sesizat pentru modificarea articolului 11 din OUG 37/2008 şi dumneavoastră aţi adăugat o nouă lege acestei sesizări şi noi suntem în afara cadrului de sesizare. Este neconstituţional. Vom ataca la CCR această lege şi în mod cert nu vă va folosi la elaborarea proiectului de buget pentru 2012, cum aţi motivat urgenţa”, a spus Viorel Ştefan.

Mircea Duşa a arătat că prin acest proiect de lege se încalcă dreptul la viaţă al românilor.

Proiectul de lege prevede prin amendamentele adoptate că „în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011”.

Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru personalul didactic şi cel auxiliar, însă se arată că începând cu luna ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.

De asemenea, se stipulează că „în anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

În proiect se mai arată că valoarea de referinţă pentru salarii se menţine şi în anul 2012 la 600 de lei.

„În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, se precizează în actul normativ.

În plus, proiectul prevede că prin excepţie pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără a depăşi nivelul din decembrie 2011.

„În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă”, mai stipulează actul normativ.

Pe de altă parte, proiectul prevede că termenul prevăzut în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se prorogă până la data de 1 ianuarie 2013.

4 răspunsuri sa “AGERPRES:CAMERA DEPUTATILOR A HOTARAT CA SALARIILE SI PENSIILE SA FIE INGHETATE PENTRU ANUL 2012!”

  1. supravietuitor 9 noiembrie 2011 la 6:03 am #

    Tavi, poate ne ingheata de tot in aceasta iarna.

    Apreciază

  2. Mircea Suman 9 noiembrie 2011 la 8:32 am #

    Castigarea alegerilor, prin frauda bineinteles, este vitala pentru PDL, in care scop s-a pregatit un plan amanuntit. Printre multe altele figureaza: comasarea alegerilor; amanarea acestora cat mai spre sfarsitul anului 2012; marirea pensiilor si salariilor cu putin inainte. Marirea se va face, probabil, cu bani de la FMI, actiune ce va fi sprijinita de Jeffrey Franks. Acesta doreste ca la putere sa ramana Traian Basescu si PDL, pentru a-si masca, in continuare, gafele facute cu „politicile” economice falimentare pe care le-a impus Romaniei. S-ar putea ca paleta intereselor sa fie mai larga. Cred ca, dupa putin timp, motivat de criza economica, se vor cere noi sacrificii si se va reveni la pensii si salarii micsorate. Marirea electorala a salariilor si pensiilor este o CERTITUDINE. Dupa alegeri, Traian Basescu, care este aproape sigur ca le va castiga, se va simti stapan absolut si ne va duce in cea mai neagra mizerie. Cele hotarate in Parlament au rolul de a acoperi incalcarea actualei legi.

    Apreciază

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: