ANRE:PRETUL ENERGIEI ELECTRICE S-AR PUTEA SCUMPI CU 2,5% DE LA 1 IANUARIE 2012!

14 nov.

Preţul energiei electrice pentru consumatorul final se va majora cu circa 2,5 procente de la 1 ianuarie odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică, a anunţat luni Maria Mânicuţă, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-un seminar dedicat energiilor regenerabile.

„De la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanţa 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile iar până la sfârşitul anului vom avea o lege de aprobarea acestei Ordonanţe. ANRE face deja acreditarea producătorilor existenţi care ar urma să beneficieze de certificatele verzi şi este posibil ca faţă de preţul actual să avem o creştere cu 2,5% a preţului la consumatorul reglementat”, a spus reprezentantul ANRE.

Potrivit Ordonanţei, în luna decembrie producătorii acreditaţi vor putea primi echivalentul a două gigacalorii pe MW oră, echivalentul electricităţii livrate în sistem în luna noiembrie. ANRE acreditează în aceste zile producătorii care vor beneficia existând fie acreditări permanente, fie acreditări provizorii, fie acreditări temporare pentru cei care utilizează biomasă, urmând ca în următoarele şase luni Ministerul Economiei şi cel al Agriculturii să stabilească o modalitate de clasificare a originii biomasei aşa cum cere Comisia Europeană.

Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că România are cea mai mare schemă de sprijin pentru energiile regenerabile, de circa 10 miliarde euro, scopul fiind acela ca 24% din consumul naţional de energie în 2020 să fie reprezentant de energia verde. „România are cea mai generoasă schemă de sprijin în acest domeniu şi sperăm ca schema să producă astfel plus valoare în economie nu doar prin atragerea investitorilor, ci şi prin producţia în ţară a utilajelor din domeniu”, a declarat Mircea Cotoşman, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton.

Asociaţiile de producători de energie susţin că schema este bine venită însă unele modificări ale legii de aplicare ar putea îngreuna accesul investitorilor la această schemă. „Monitorizarea efectuată de ANRE şi obţinerea, în prealabil, de la Comisia Europeană a unei notificări pentru capacităţile de producţie de peste 125 mW/h ar putea afecta apetitul investitorilor şi atragerea finanţării în domeniu. De asemenea schema care combină fondurile europene cu certificate verzi i-ar putea face pe unii producători să renunţe la fondurile europene deoarece nu aduc beneficiile scontate”, a declarat, la rândul său, Dana Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

În acest context, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, a menţionat că noua schemă va duce la o creştere a preţurilor energiei de circa 8 lei pe mW/h din 2012. „Consumatorul final va plăti această scumpire estimată întâi la 10 la sută de ANRE, apoi la 4,7% de unii producători, şi mai nou, la 2,5 procente. Totuşi sugerăm altă abordare în modul în care se alocă aceste certificate pentru a uşura accesul investitorilor. Însă această lege ar putea asigura ieftinirea energiei la preţurile în piaţă”, a precizat Ion Lungu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: