AGERPRES:CMR AVERTIZEAZA CABINETUL NEONAZIST BASESCU CA ROMANIA AR PUTEA AJUNGE IN SITUATIA SLOVACIEI!

4 dec.

Subvenționarea sănătății ne poate lăsa fără medici
Colegiul Medicilor avertizează Guvernul: putem ajunge în situația Slovaciei.

Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi exprimă susţinerea faţă de medicii din Slovacia în lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale, avertizând Executivul că o situaţie asemănătoare ar putea apărea şi în România din pricina finanţării necorespunzătoare a sistemului medical.

„De la început, CMR a fost alături de medicii slovaci şi le înţelege revendicările, care sunt similare cu cele ale medicilor din România. Colegiul Medicilor din România avertizează Guvernul Român că o situaţie similară se poate repeta la noi în ţară, întrucât medicii au ajuns la limita epuizării şi a suportabilităţii. (…) Aşa zisa creştere cu 4% în proiectul de buget pe 2012 este falsă, deoarece ea a fost impusă de plasa arieratelor rostogolite de către FMI. În mod real, în 2012, unităţile medicale vor primi mai puţini bani decât în 2011″, se arată într-un comunicat al CMR.

Potrivit Agerpres, preşedintele CMR, prof. dr. Vasile Astărăstoae, susţine că medicii care au rămas să lucreze în România nu vor suporta la nesfârşit situaţia actuală şi că exemplul Slovaciei poate fi urmat şi de alte ţări. „Sper ca în al 13-lea ceas, guvernanţii să înţeleagă că sănătatea este o prioritate naţională şi nu numai declarativ, dar şi în realitate. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că un sistem de sănătate subfinanţat şi în care medicii sunt blamaţi nu poate fi funcţional. Mişcarea revendicativă din Slovacia există deja în România prin exodul medicilor, care poate să ducă la colapsul sistemului. (…) CMR consideră că o condiţionare a finanţării sistemului şi a creşterii veniturilor medicilor de aşa zise măsuri de reformă în sistem este o măsură care aduce atingere atât medicilor, cât şi pacienţilor”, a declarat Astărăstoae.

CMR, împreună cu celelalte organizaţii profesionale ale medicilor, îşi afirmă disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sănătate ”cu o singură condiţie şi anume: respectarea demnităţii profesioniştilor din medicină”, se mai arată în comunicat.

Guvernul de la Bratislava a declarat starea de urgenţă în 15 spitale publice după ce aproximativ 2.000 de doctori, aproape un sfert din efectivul de medici al ţării, şi-au anunţat demisia din cauza salariilor foarte mici. Prin instituirea stării de urgenţă administraţia slovacă forţează medicii care au anunţat că se retrag din sistemul de stat să continue să lucreze şi după data de 1 decembrie, când intra în vigoare demisia lor.

Starea de urgenţă a intrat în vigoare marți şi a permis guvernului să forţeze doctorii să rămână pe posturi, în ciuda demisiilor care intră în vigoare astăzi. În caz contrar, medicii riscau să meargă la închisoare, a avertizat premierul Iveta Radicova. Avertismentul său a fost ingnorat, presa slovacă scriind că încă marți după-amiază mai multe spitale au anunţat că medicii demisionari din respectivele uităţi nu s-au mai prezentat la serviciu. Unii şi-au luat concedii medicale pentru a fi feriţi de eventualele consecinţe. În acest context, oficialii de la Bratislava au cerut sprijinul guvernului ceh şi ungar care au anunţat că vor detaşa, dacă este nevoie, medici în Slovacia până la soluţionarea crizei.

Ieri, medicii slovaci care au demisionat masiv pentru a protesta împotriva salariilor mici şi a condiţiilor dificile de muncă, au anunțat că vor pune capăt mişcării lor după un acord cu guvernul survenit în noaptea de vineri spre sâmbătă. „Am încheiat un acord după negocieri lungi şi dificile”, a declarat premierul în exerciţiu, dna Iveta Radicova, citată de agenţia de presă SITA. „Sunt convinsă că doctorii vor reveni acum la pacienţii lor”, a declarat premierul.

Liderul sindicatului medicilor slovaci, Marian Kollar, a confirmat că protestul se va încheia, dar nu a precizat când îşi vor relua lucrul cei aproximativ 1.200 de medici demisionari şi ceilalţi aflaţi în grevă. Republica Cehă trimisese deja în Slovacia aproximativ 30 de medici ai armatei în timp ce Polonia şi Austria sunt pregătite să primească pacienţi slovaci.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.