PURTATORUL DE CUVANT DE LA BRUXELLES ,BASESCU ANGAJEAZA ROMANIA PENTRU UN NOU TRATAT BUGETAR!

31 ian.

Romania, printre cele 25 de state care au adoptat un nou tratat bugetar.

Luni seara, Romania a semnat impreuna cu alte 24 de state ale Uniunii Europene un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare. Acesta prevede introducerea planificata a unor “regului de aur” privind echilibrul bugetar si a fost refuzat de Marea Britanie si Cehia, a anuntat presedintele UE.

In contextul Tratatului de la Bruxelles, presedintele Traian Basescu a declarat:

– S-a stabilit un compromis acceptabil din punctul nostru de vedere. Statele non-euro participa la intrunirile Zonei euro ori de cate ori se discuta probleme de interes general pentru piata unica, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.

– Este un lucru extrem de pozitiv finalizarea, la Consiliu, a negocierilor legate de incheierea “Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara”. A fost succesul acestei reuniuni.

– A mai rămas de clarificat, la nivel national, modul de introducere in Constitutie a obligatiei de a respecta deficitul structural de maxim minus 0,5 % din PIB.

– Este foarte important ca Romania are ragazul de a modifica Constitutia pana la sfarsitul anului 2013. Sigur, se poate intampla sa intre in vigoare mai repede. (…) Nu exclud posibilitatea ca 12 state sa ratifice tratatul inainte de 1 ianuarie 2013. Vreau sa cred ca Romania va fi una dintre cele 12 tari.

– S-a discutat, in trecere, la sfarsit, si problema Greciei. Premierul grec a informat ca sunt avansati din punct de vedere al negocierilor cu sectorul privat pentru anularea a 50% din datorii. Lucrurile se indreapta catre un deznodamant pozitiv, asa cum asteapta toate statele Uniunii Europene, legat de continuarea finantarii Greciei pentru a iesi din zona de risc major.

Noul Tratat nu a fost pe placul tuturor statelor. Marea Britanie isi anuntase deja reticenta cu privire la acest acord, iar aseara, Cehia a devenit cel de-al doilea stat care nu semneaza impreuna cu celelalte 25 de tari europene.

“Toate statele si-au manifestat intentia de a adera la pactul bugetar cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe“, a declarat pentru presa Fredrik Reinfelt la finalul summitului european.

Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata ce 12 state l-au ratificat.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: