EURODEPUTATUL PSD CORINA CRETU:BLOCAREA SERBIEI DE A ADERA LA U.E.ESTE UN ACT GRATUIT!

29 feb.

Corina Creţu: Poziţia României privind viitorul european al Serbiei, un act gratuit.

Poziţia României de condiţionare a consensului privitor la acordarea statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Serbia este un act gratuit şi ‘lipsit de spirit european’, apreciază europarlamentarul PSD Corina Creţu.

În opinia sa, problemele românilor din afara graniţelor nu se rezolvă prin gesturi care seamănă a şantaj. ‘Este firească dorinţa României de a vedea că românii din afara graniţelor se bucură de cele mai bune standarde referitoare la drepturile şi libertăţile lor, care să le permită păstrarea identităţii etnice. Dar nu cu un gest care seamănă a şantaj se rezolvă aceste probleme’, afirmă europarlamentara, citată într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de cabinetul său.

Ea recunoaşte că Serbia are încă probleme cu drepturile acordate minorităţilor, dar crede că nu era cazul ca România să se folosească de problema vlahilor, pentru a lovi indirect în Olanda. ‘Nu schimbăm cu nimic deciziile Olandei privitoare la Schengen şi nici nu facem un bine vlahilor din Serbia. Dar mai ales nu facem bine poziţiei României în UE’, mai argumentează Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European.

Ea consideră că problemele reproşate Serbiei pot fi rezolvate în cadrul Procesului de Stabilizare şi Asociere, care se constituie în cadru al politicii UE privitoare la ţările din Balcanii de Vest.

‘România, ca ţară membră a UE, participă la procesul de monitorizare a progreselor ţărilor vizate de PSA, şi poate rezolva problemele reproşate Serbiei în cadrul lui. Nu e nevoie să facem gesturi extreme şi, în schimb, să acceptăm fără crâcnire decizii în sânul UE, care ne afectează de o manieră durabilă dezvoltarea economică şi socială, cum este cazul Tratatului de Stabilitate Financiară’, mai spune Corina Creţu.

Prin comparaţie, ea remarcă faptul că România nu adoptă poziţii asemănătoare şi în cazul în care este direct vizată de ‘acţiunile guvernului de la Budapesta, care tocmai a creat în România un partid extremist şi iredentist, patronat de Laszlo Tokes’, aşa cum nu face nimic pentru a schimba situaţia românilor din Harghita şi Covasna, discriminaţi – după cum afirmă ea – pe criterii etnice, în condiţiile în care minoritatea maghiară este la guvernare de atâta vreme.

‘Avem o politică externă care se dovedeşte inadecvată statutului ţării noastre. Dacă vrem să fim recunoscuţi drept a şaptea putere din UE, atunci trebuie să dovedim responsabilitate, să fim deschişi la dialog şi cooperare, nu să procedăm instinctiv şi incoerent’, subliniază Corina Creţu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: