SLUGILE DIN PD-L SI UNPR NU DISCUTA,EXECUTA ORDINUL LUI BASESCU:MODIFICAREA ILEGALA A CONSTITUTIEI!

21 mart.

Ordinele lui Băsescu se execută indiferent de situaţie.
Şapte deputaţi PDL şi UNPR se joacă ilegal de-a modificarea Constituţiei.

Fără să ţină cont de prevederi regulamentare şi cutume, PDL şi UNPR au demarat proceduri ilegale de modificare a Constituţiei. La Comisia juridică s-au făcut propuneri demne de cascadorii râsului.

Băsescu a ordonat, PDL şi UNPR s-au conformat.

Surpriză mare în Camera Deputaţilor, marţi, 20 martie. O parte a membrilor Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au dezbătut, în premieră, un proiect de revizuire a Constituţiei. Cum s-a ajuns aici, simplu. Întâi Traian Băsescu a afirmat că nu renunţă la intenţiile sale de modificare a Constituţiei; a urmat Emil Boc, care în calitate de preşedinte al PDL, a luat poziţie de drepţi şi a anunţat luni, 19 martie, că trebuie urgent revizuită Constituţia, pentru ca în paralel cu alegerile locale să se desfăşoare referendumul de aprobare a revizuirii; în fine, după 24 de ore, deputaţii PDL şi UNPR din Comisia juridică a Camerei s-au executat şi au început dezbaterile.

Concurs de ilegalităţi.

Dacă discuţiile de marţi de la Comisia juridică ar fi fost anunţate că ar fi avut caracterul unui simpozion, atunci totul ar fi fost în regulă. Cum însă preşedintele comisiei, Daniel Buda (PDL), a spus negru pe alb că dezbaterile au fost oficiale şi că „s-a parcurs aproximativ o pătrime din textul pe care-l avem la Comisia juridică”, suntem obligaţi să constatăm că s-au încălcat prevederi elementare din regulament şi că dezbaterea poate fi considerată nulă de drept. Există suficiente elemente în acest sens, după cum urmează:

În primul rând, proiectul de revizuire a Constituţiei nu mai este cel trimis de guvernul Boc la Preşedinţie pentru a fi remis Parlamentului. Textul conţine şi amendamente ale Preşedinţiei, deşi în atribuţiile acestei instituţii nu există nimic în acest sens;
În Parlament, un proiect de revizuire a Constituţiei se dezbate de către o comisie parlamentară special constituită. Nu Comisia juridică are atribuţii în acest sens. O spune clar şi regulamentul Camerei Deputaţilor, la art.59 la paragraful care defineşte atribuţiile Comisiei juridice: „Constituţionalitatea proiectelor de legi şi a propunerilor legislative; reglementări în domeniul dreptului civil, penal, contravenţional, procedură civilă, penală, administrativă, organizarea judecătorească; alte reglementări cu caracter precumpănitor juridic; probleme de disciplină parlamentară, incompatibilităţi şi imunităţi”;
Sesizarea Comisiei juridice cu proiectul de revizuire a Constituţiei s-a făcut în mod abuziv de către reprezentanţii Puterii. Pe 19 aprilie 2010 s-a votat în parlament constituirea comisiei speciale. S-a motivat decizia de sesizare a comisiei juridice prin faptul că reprezentanţii Opoziţiei ar fi refuzat să participe la lucrările comisiei speciale constituante.
Atât în cadrul comisiei speciale, cât şi în cadrul (ilegal) al Comisiei juridice, orice articol din proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie aprobat de două-treimi din membrii comisiei. În şedinţa de marţi a Comisiei juridice au fost prezenţi doar 7 (şapte) deputaţi: 5 din PDL şi 2 din UDMR. Nu a existat deci nici măcar cvorum de lucru pentru şi aşa ilegala şedinţă a Comisiei.

Deputaţii spun (propun) lucruri trăsnite

În cadrul discuţiilor de marţi s-au propus şi spus multe lucruri care pot fi uşor catalogate ca fiind în categorie celor „trăsnite”. Iată câteva dintre ele, fără să prezentăm autorii, pentru că unicul lor scop a fost acela de a-şi face reclamă în media:

drept de vot de la 16 ani
coborârea vârstei de a fi ales în Parlament de la 23 la 21 de ani
bătrânii satului sunt ramoliţii satului
şi sub acest aspect cred că lucrurile sunt destul de lămurite, în sensul trecerii de la Parlamentul bicameral la Parlamentul unicameral
da, resimt nevoia colegilor mei de a participa la aceste discuţii (răspuns la întrebarea dacă deputaţii UDMR, PSD şi PNL vor participa la lucrările comisiei).

Cum arăta comisia constituţională votată în 2010

În 2010 s-a votat Hotârârea parlamentului nr.19 din 22 aprilie, privind constituirea comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei. Preşedinte al Comisiei a fost ales Daniel Buda (PDL), cvorumul de lucru este de 17 parlamentari, iar articolele se adoptă tot prin votul a 17 parlamentari.

PDL: senatorii Augustin Humelnicu, Iulian Urban, Ion Ruşeţ, deputaţii Daniel Buda, Iustin Cionca-Arghir, Gabriel Anghelache, Sever Voinescu şi Cornel Ştirbeţ.
PSD: senatorii Ioan Chelaru, Dan Şova, Toni Greblă deputaţii Victor Ponta, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, Aurelia Vasile (actualmente trecută la UNPR)
PNL: deputaţii Călin Popescu-Tăriceanu, Alina Gorghiu, Ciprian Dobre şi senatorul Teodor Meleşcanu (actualmente director al SIE)
UDMR: deputaţiiMarton Arpad şi Varga Attila.

UNPR:deputat Eugen Nicolicea, senator Liviu Câmpanu

PC: deputat Bogdan Ciucă

Minorităţi: deputat Varujan Pambuccian

Care este poziţia partidelor politice privind revizuirea Constituţiei

PDL şi UNPR – revizuire urgentă pe proiectul trimis de guvern şi preşedinte.

PNL, PSD şi PC – revizuire în 2013, pe proiect lucrat exclusiv în Parlament.

UDMR şi Minorităţi – nu consideră oportună revizuirea înaintea alegerilor parlamentare.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: