MINISTRUL SANATATII LADISLAU RITLI”MENGELE”:IN ROMANIA AU RAMAS DOI MEDICI LA 1000 DE LOCUITORI!

30 mart.

Situaţie alarmantă: În România au rămas doi medici la 1000 de locuitori.

România are în prezent jumătate din numărul necesar de medici. Pentru a ne apropia de media europeană ar trebui să dublăm numărul doctorilor, însă tendinţa este exact pe dos, pentru că tot mai mulţi specialişti aleg să plece în străinătate. Soluţii ar fi, insa, din lipsa de bani, ele nu pot fi puse in practica.

În România sunt în prezent 43.000 de medici. Statistic vorbind avem mai puţin de doi medici la mia de locuitori. Asta în timp ce media în ţările europene este de 3,6 medici la mia de locuitori.

„Niciodată din 1957, atunci când medicii au fost eliberaţi, niciodată nu a existat un asemenea deficit. În România nu o să vină nimeni pentru ca venitul unui medic rezident este de 200 de euro, al unui specialist 495 de euro iar în UE venitul mediu la rezidenţi e de 1.100 de euro iar un medic specialist câştigă 7800 de euro”, a declarat Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor.
Alarmantă este situaţia din spitale, unde există un deficit major de medici, în cazul unor specialităţi importante precum ATI, chirurgie toracică sau cardiovasculară, radioterapie sau geriatrie. În plus, spitalele din 27 de judeţe funcţionează fără a avea acoperite toate specialităţile. Autorităţile recunosc că e nevoie de schimbări, însă totul rămâne deocamdată la nivel de discurs.

„Condiţia medicului de spital se va schimba o dată cu schimbarea mediului spitalicesc, forma de organizare şi funcţionare care să permită obţinerea unor performanţe profesionare cu o recompensă a performanţei”, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: