ASTAZI LA CONGRESELE EXTRAORDINARE:USL A PUS PLACA DE MORMANT PESTE BASESCU SI PD-L!

7 apr.

USL închide definitiv ușa pentru Băsescu și PDL.

Partidele care compun Uniunea Social-Liberală – PNL, PSD, PC – au organizat sâmbătă trei congrese extraordinare prin care s-au angajat să nu colaboreze cu PDL și cu Traian Băsescu.

La fiecare congres s-a discutat un set de trei rezoluții privind viitorul USL.

Unul dintre documente se referă la candidaturile comune ale celor trei partide la alegerile locale și parlamentare, iar un altul la interdicția colaborării cu Traian Băsescu și PDL.

Totodată, în cadrul congreselor a fost reconfirmată și candidatura președintelui PNL Crin Antonescu la prezidențiale, dar și susținerea președintelui PSD Victor Ponta ca premier din partea USL.

La Congresul PNL, pe lângă adoptarea rezoluţiilor privind politica de alianţe în planul administrației locale, în Parlament şi în Guvern şi a celei privind desemnarea candidaţilor USL pentru președinția României și pentru funcția de premier, a fost supusă votului propunerea de cooptare a lui Sorin Frunzăverde în funcția de vicepreședinte al PNL.

Congresul PC a avut pe ordinea de zi şi propuneri de modificare a Statutului partidului, aprobarea numirii preşedintelui Consiliului Naţional al Partidului Conservator, precum şi prezentarea candidaţilor PC.

La Congrese au participat mii oameni.

După congresele separate, cele trei partide se vor reuni în pavilionul central de la Romexpo unde este programat un miting comun.

Update 1: Victor Ponta a rupt scrisoarea lui Băsescu

Congresul PSD a început cu un discurs la liderului partidului, care a rupt scrisoarea lui Traian Băsescu prin care acesta anunța că este dispus să demisioneze în schimbul revizuirii Constituției.

„”Vreau să ştiţi că este un domn în România, domnul Băsescu îl cheamă, care ieri a făcut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie demisie. Nescriind însă demisie, aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să îi dau un răspuns lui Traian Băsescu. Ăsta e răspunsul nostru pentru ei: nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu, nu avem nevoie de minciunile şi propunerile lui otrăvite. Suntem un partid care a rezistat în aceşti ani împotriva regimului Traian Băsescu. Suntem un partid care ştim ce înseamnă să fim minţiţi de Traian Băsescu”, a declarat Victor Ponta la debutul congresului PSD.

Update 2: Antonescu: Adevăratul guvern de uniune națională va fi guvernul USL

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a arătat încrezător, sâmbătă, la Congresul de la Romexpo, în viitorul USL.

„Particularitatea acestor congrese este că noi, un partid nedezminţit de dreapta, vom da votul pentru un premier de stânga. Poate şi mai spectaculos este că PSD probabil va învesti ca şi candidat al USL şi al său la Preşedinţia României un om de dreapta. Acestea sunt însă, la nivelul cel mai de sus, semnele angajamentului unei construcţii împreună”, a spus Antonescu.

El a arătat că USL este un proiect de mare uniune naţională şi, „dacă urnele, alegătorii vor valida victoria USL şi vom avea un guvern USL, acela va fi un guvern de adevărată uniune naţională, un guvern de care România are nevoie”.
Potrivit liderului PNL, această construcţie trebuie să câştige alegerile şi este clar că le va câştiga, fie că este vorba de locale, parlamentare şi prezidenţiale şi „trebuie să reziste un ciclu de guvernare”.

El a mai arătat că ştiu cu toţii care sunt diferenţele dintre cele trei partide. „Avem nevoie acum, pentru o vreme, să stăm împreună, să construim împreună fiecare cu ce avem mai bun, pentru că suntem două partide, două ideologii, dar avem o ţară care are nevoie de noi toţi”, a continuat liderul liberal.

Antonescu a amintit că la data de 5 februarie anul trecut, Delegaţia Permanentă a luat o decizie foarte importantă şi foarte grea, ca PNL să constituie împreună cu PSD şi cu PC o mare alianţă, numită USL.

„Spun că a fost o decizie nu doar importantă, crucială azi, după timpul scurs, dar o decizie grea, şi anul scurs nu a fost uşor. Această alianţă, deşi a fost o decizie luată cu copleşitoare majoritate şi la noi şi la partenerii noştri, nu a fost scutită, de la naştere, nici de atacurile virulente ale adversarilor politici, dar nici de îndoielile cele mai intime pe care cei mai mulţi dintre noi, dacă nu toţi, le-am avut”, a spus preşedintele PNL.

Potrivit acestuia, azi s-a dovedit că „au decis bine şi că au făcut ce trebuia pentru România şi PNL”.

„Războiul e departe de a se fi terminat, însă frontul s-a rupt. Războiul psihologic, de credinţă, de rezistenţă, între puterea decisă să recurgă la orice mijloc pentru a rămâne acolo şi o opoziţie atacată şi răvăşită de armele puterii a fost deja câştigat de noi, prin forţa fiecăruia dintre dumenavoastră, de la fiecare primar la parlamentari şi la conducerea partidului”, a precizat Antonescu.

El a mai spus că identitatea PNL s-a întărit şi a fost apărată prin obiectivele Uniunii, prin program şi faptul că PNL şi PSD au discutat, au acţionat şi vor acţiona pe picior de egalitate, pe o paritate de principiu.

Update 3: Sorin Frunzăverde, numit vicepreşedinte PNL

Sorin Frunzăverde a fost ales, sâmbătă, la Congresul PNL, în funcţia de vicepreşedinte al PNL, cu o largă majoritate de voturi, fiind înregistrate şi patru voturi „împotrivă”, precum şi nouă abţineri.

Propunerea privind alegerea fostului democrat-liberal în funcţia de vicepreşedinte al PNL a fost supusă votului delegaţilor la congres de către preşedintele partidului, Crin Antonescu.

Antonescu a declarat în cadrul Congresului că nu este nevoie de o prezentare a lui Sorin Frunzăverde, pentru că nu e nevoie şi nici de un laudatio, pentru că nu intră în Academie.

Sorin Frunzăverde devine astfel cel de-al 16-lea vicepreşedinte al PNL.

„Sunt onorat să mă alătur dumneavoastră. (…) În mod tradiţional, am avut relaţii tradiţionale bune cu mişcarea liberală de la Caraş-Severin, al căror membru sunt şi eu astăzi”, a declarat Sorin Frunzăverde după numire.

Frunzăverde a demisionat din PDL săptămâna trecută şi a trecut la PNL împreună cu 42 de primari şi trei parlamentari.

Update 4: Cele trei partide au adoptat rezoluția anti-Băsescu și anti-PDL

Congresul extraordinar al PNL a adoptat, totodată, sâmbătă, rezoluţia prin care liberalii îşi asumă că nu colaborează cu Traian Băsescu şi PDL. Prin această rezoluţie, adoptată cu o abţinere, PNL se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii PDL în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern. Decizia adoptată sâmbătă este în conformitate cu Protocolul de funcţionare a Uniunii Social Liberale.

Potrivit rezoluţiei, PNL reconfirmă astfel politica de alianţe decisă anterior, precum şi determinarea de a guverna în plan local şi central alături de partenerii din USL, respectiv alături de PSD şi de PC.

Totodată, Congresul extraordinar al liberalilor a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, rezoluţia privind desemnarea oficială a preşedintelui PNL, Crin Antonescu, drept candidat al USL la Preşedinţia României şi a liderului PSD, Victor Ponta, ca şi candidat la funcţia de prim-ministru. Cele două propuneri au fost adoptate în conformitate cu prevederile protocolului USL.

De asemenea, delegaţii la Congresul extraordinar al Partidului Conservator au adoptat, sâmbătă, în unanimitate, cele trei rezoluţii referitoare la candidatura în formula USL la următoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale, propunerile privind candidaturile pentru funcţiile de preşedinte al României şi prim-ministru, respectiv Crin Antonescu şi Victor Ponta, precum şi rezoluţia referitoare la interdicţia oricărei colaborări a actualei Opoziţii cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Partidul Democrat Liberal.

Conservatorii au aprobat ca USL să aibă candidat propriu la alegerile prezidenţiale în persoana liderului PNL, Crin Antonescu, iar la funcţia de prim-ministru – preşedintele PSD, Victor Ponta.
„PC îşi asumă să nu colaboreze cu PDL sau cu preşedintele Traian Băsescu în planul administraţiei locale, în plan parlamentar şi guvernamental. Această decizie este în conformitate cu protocolul de funcţionare al USL”, se arată în textul rezoluţiei.

De asemenea, Congresul extraordinar al PSD a aprobat sâmbătă, în unanimitate, rezoluţia prin care Partidul Social Democrat aprobă desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, şi a preşedintelui PSD, Victor Ponta, în poziţiile de candidaţi oficiali ai USL la funcţiile de preşedinte al României şi prim-ministru.

Documentul prevede punctual desemnarea preşedintelui PSD, Victor Ponta, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de prim-ministru. „Propunerea candidaturii preşedintelui PSD pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului Romaniei a fost făcută în conformitate cu prevederile capitolului VII din Protocolul de funcţionare a Uniunii Social Liberale, respectiv Proceduri privind reprezentarea în Guvern, precum şi în structurile acestuia. Conform punctului 7.1.1 al capitolului VII din Protocolul de funcţionare al USL candidatul Alianţei pentru postul de Prim-Ministru este desemnat de partea care nu propune o candidatură pentru funcţia de Preşedinte al României'”, se arată în documentul citat.

Rezoluţia prevede totodată desemnarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, drept candidat oficial al USL pentru funcţia de preşedinte al României, în cadrul următoarelor alegeri prezidenţiale.
„Propunerea preşedintelui PNL pentru poziţia de candidat al USL la alegerile prezidenţiale a fost făcută în conformitate cu prevederile capitolului VI din Protocolul de funcţionare a Uniunii Social Liberale, respectiv Alegeri prezidenţiale. Mandatul candidatului USL pentru funcţia de prim-ministru este punerea în aplicare a programului Uniunii Social Liberale, începând cu setul de măsuri pentru relansare economică, astfel încât România să-şi reia creşterea şi să devină un stat cu o economie stabilă şi competitivă la nivel european. Mandatul candidatului USL pentru funcţia de Preşedinte al României este transformarea instituţiei prezindenţiale într-un factor real de mediere, echilibru şi coeziune naţională, concomitent cu scoaterea sa din zona oricărui partizanat politic”, prevede rezoluţia PSD.

PSD se angajează totodată să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii PDL în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern. Decizia adoptată sâmbătă este în conformitate cu Protocolul de funcţionare al Uniunii Social Liberale.
Potrivit documentului, PSD reconfirmă astfel politica de alianţe decisă anterior, precum şi determinarea de a guverna în plan local şi central alături de partenerii din USL, respectiv alături de PNL şi de PC.

Update 5: Miting USL la Romexpo

Mitingul Uniunii Social Liberale a început, sâmbătă, la complexul Romexpo, în prezenţa a circa 10.000 de participanţi.

Membrii USL s-au reunit la Romexpo pentru a valida deciziile luate în această dimineaţă de cele trei partide care compun Uniunea. PSD, PNL şi PC au votat să susţină tandemul Crin Antonescu – Victor Ponta şi să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu PDL.

Aceștia scandează „Jos Băsescu!” și „USL!”.

Unii dintre ei afişează şi pancarte cu mesaje împotriva şefului statului, cum ar fi „Băse, du-te cu şalupa! Îţi urăm vânturi din pupa”.

Pe un ecran uriaş au fost transmise şi imagini cu discursul susţinut de actorul Emil Hossu la mitingul USL din Piaţa Universităţii din luna ianuarie, cu câteva zile înainte de decesul acestuia.

De asemenea, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cel care a luat cuvântul în deschiderea mitingului, a subliniat că USL se luptă în perspectiva următoarelor alegeri nu doar cu PDL şi celelalte partide din coaliţia guvernamentală, ci cu „regimul Băsescu”.

„Nu trebuie să fim liniştiţi, să ne considerăm deja câştigători ai alegerilor. Nu ne luptăm cu un partid, ci cu un întreg sistem, un regim, care va încerca să folosească toate mijloacele, inclusiv cele nelegale”, a spus Dragnea.

El a ţinut să îi transmită preşedintelui Băsescu, precum şi liderilor PDL, că USL nu se va rupe, că liderii formaţiunilor componente nu se vor certa. „V-aţi înşelat! V-am tot auzit mereu la televizor că o să ne rupem, că o să ne certăm, că o să ne desfiinţăm. Astăzi noi suntem aici. Voi unde sunteţi, fraţilor? Sau întrebarea corectă: câţi mai sunteţi?”, a continuat Dragnea.

Secretarul general al PSD a menţionat că rezoluţia referitoare la interdicţia pentru formaţiunile USL de a colabora cu PDL şi preşedintele Traian Băsescu a fost adoptată în congresele de sâmbătă pentru a dovedi că USL se diferenţiază total de adversarii săi politici.

„Noi reprezentăm afirmarea unei identităţi împotriva unui mod de a gestiona puterea fără precedent şi care nu trebuie să se mai repete vreodată în politica românească”, a menţionat Dragnea.

El i-a încurajat pe delegaţii USL să le transmită alegătorilor mesajul că USL reprezintă singura alternativă faţă de „regimul Băsescu”.

„Nu ne este frică, nu cedăm, nu renunţăm, nu ne repliem, nu face înţelegeri, ne batem. Aveţi încredere în voi, că vom câştiga şi că răul va fi tăiat de la rădăcină”, a mai spus Dragnea.

Update 6: Ponta: „Dacă Băsescu nu demisionează îl dăm noi jos”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sâmbătă de la tribuna Congresului USL că Opoziţia este pregătită să-l dea jos pe Traian Băsescu.

„Dacă Băsescu nu demisionează îl dăm noi jos. Crin trebuie să fie pregătit pentru că România trebuie să fie condusă altfel”, a spus liderul PSD.

Acesta a mai declarat că are de învăţat de la foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase, care s-au luptat cu Traian Băsescu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: