CONTESTATIA PD-L IMPOTRIVA VOTULUI UNINOMINAL PUR A FOST DEPUSA LA CCR!

31 mai

PDL a contestat la CCR uninominalul pur.

PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, sesizarea de neconstituţionalitate împotriva Legii electorale adoptate recent de Parlament privind introducerea uninominalului pur.

Este vorba de legea prin care este instituit un sistem electoral majoritar, în care parlamentarii sunt aleşi prin vot uninominal într-un singur tur, pe principiul „ia mandatul de parlamentar cel care are cele mai multe voturi, nu cel de pe locul 2 sau 3”.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 mai, cu 180 voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Totodată, potrivit proiectului, pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere conform căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Un astfel de sistem promovat acum de USL a fost susţinut în trecut şi de PDL. Acum, pedeliştii s-au răzgândit de teamă că vor pierde alegerile cu un scor zdrobitor.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: