POVESTEA UNUI „BASIST” PE NUME GUSA SI FIRMA SA CAPUSA!

19 iun.

Ce i in Gusa, e si n firma capusa. Povestea unui ex politician cu anturaj nepotrivit. Pe surse: se pregateste retinerea fostului deputat? Sansa unica a lui Gusa.

Peisajul politic al ultimilor ani a fost populat de o serie de indivizi ale caror implicatii in viata publica s-au situat in permanenta la confluenta dintre afaceri si politica. Dintre acestia se remarca, printr-un exotism bizar, un personaj care se recomanda deopotriva politician, jurnalist, analist si consultant, asumandu-si tacit – ca o umbrela a celorlalte calitati – rolul de om de afaceri. Cozmin Gusa, caci despre el facem vorbire, a ocupat in cursul ultimului deceniu functii esentiale in partide politice aflate in colturi opuse ale ringului politic, sfarsindu-si cariera de demnitar printr-un naufragiu intitulat PIN. Retras in zona confortabila a analizei/consultantei politice, Cozmin Gusa a facut un titlu de glorie din prietenia cu amicul Sorin Ovidiu Vantu, de care-l leaga – contractual! – si o serie de afaceri mai mult sau mai putin profitabile.

Ultimele luni au marcat o brusca revenire in lumina atentiei publice a controversatului Gusa datorita unui interes sporit fata de itele incalcite din spatele fostului business Petromservice, actualmente denumit PSV Company.

Compania cunoscuta anterior drept „Petromservice”.

Intrata in mod neasteptat in insolventa in 2009, PSV Company (Petromservice) a reprezentat marul discordiei dintre Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca, pe de-o parte, si procurorii care au cerut arestarea lor preventiva, pe de alta. Acuzati de delapidare si spalare de bani, se pare ca cei doi au prejudiciat compania cu peste 83 de milioane de euro.

Infiintata in 2002 prin desprinderea de Petrom, printr-o decizie a ministrului Economiei, Petromservice (PSV Company) a reprezentat peste 15.000 de angajati si o importanta serie de active anexe ale companiei-mama. Societate pe actiuni, Petromservice a fost controlata initial de catre Asociatia Salariatiilor din Petrom condusa de Liviu Luca (50% din actiuni) si de catre alti 8500 de actionari persoane fizice.

Intrarea in actionariat a lui Sorin Ovidiu Vantu se pare ca s-ar fi produs in cursul anului 2005, atunci cand, printr-o majorare de capital la care ceilalti actionari nu au subscris, off-shore-ul cipriot Elbahold Limited a reusit sa controleze 49% din actiunile companiei.

Aspect esential, din punct de vedere al contractelor cu fosta firma-mama, Petrom (cumparata intre timp de austriecii de la OMV), Petromservice a beneficiat de un statut privilegiat obtinand in urma colaborarii cu aceasta sume consistente in schimbul serviciilor prestate. Mai mult decat atat, la finele anului 2008, in urma unei controversate tranzactii – incheiate, totusi, cu succes – in conturile Petromservice au intrat peste 328 de milioane de euro.

La doar 1 an distanta, Petromservice (PSV Company) intra – absolut inexplicabil! – in insolventa.

Actul II: Cum a capturat Gusa, ca o capusa, firma lui Vantu, pentru Vantu.

Ca orice poveste de succes cu implicatii oculte, protagonistii Cozmin Gusa si asociatul Maricel Pacuraru au operat prin off-shore, mai precis Cipru Elbahold Limited, companie care se constituia in actionarul majoritar al PSV Company. Evident, ca in orice tranzactie via off-shore care se respecta, o serie de necunoscute anuleaza orice posibila prezumtie de buna credinta: sursa banilor, valoarea investitiei, partenerii “din umbra”, iata doar cateva dintre cele mai importante informatii despre care Cozmin Gusa si partenerul sau refuza sa ofere orice fel de detalii.

Ce i in Gusa, e si n firma capusa. Povestea unui ex politician cu anturaj nepotrivit. Pe surse: se pregateste retinerea fostului deputat? vantu

Istoria preluarii PSV Company de catre Gusa & Co. Incepe in noiembrie 2011, atunci cand fostul politician a cumparat (cu finantare inca necunoscuta publicului larg) jumatate din actiunile societatii PetromService, impreuna cu Maricel Pacuraru, om de afaceri controlat de SOV si implicat in scandalul privatizarii Postei Romane.

Denumind-o evaziv “procedura de creditare“, Cozmin Gusa a refuzat obsesiv sa ofere informatiile esentiale din spatele acestei tranzatii, protejand in mod evident identitatea adevaratului finantator. Mai mult decat atat, acelasi Cozmin Gusa a declarat, intr-un puseu de sinceritate ce urma sa-i cauzeze sever, ca „cineva” (nu el si nici partenerul Pacuraru) a contractat creditul necesar finantarii tranzactiei. Si, pentru un mister desavarsit, ex-deputatul a perseverat in maniera de-a dreptul secretomana: sursa creditarii – anonima.

In conditiile in care PSV Company reprezinta una dintre cele mai consistente componente ale imperiului controlat de SOV si Liviu Luca, si stiind ca respectiva companie a fost prejudiciata de cei doi, intre anii 2008 – 2009, cu peste 83 de milioane de euro, gasim „discretia” lui Cozmin Gusa cel putin suspecta. Sau complice.

Petromservice/PSV Company, o soarta fortuita

Conform declaratiilor fostului deputat, analist politic, consultant si – iata! – interfata de patron de spa, „soarta” pare sa fi jucat un rol fundamental in desfasurarea ostilitatilor. Zeita Fortuna, mare amatoare de potriveli cu iz de escrocherie, ar fi aranjat astfel incat tranzactia afacerii PSV Company sa fie incheiata pe 7 noiembrie, cu doar cateva ore inainte ca Sorin Ovidiu Vantu si managementul companiei sa fie retinuti de procuri pentru devalizarea societatii. La fix, cum ar veni.

„Soarta a facut ca exact exact in momentul in care, la Otopeni, partenerul meu era pe punctul sa incheie tranzacţia financiara la domiciliul lui SOV, procurorii s-au prezentat la domiciliul lui SOV spre a-l aresta chiar in cauza PSV, si a prejudicierii acţionarilor minoritari prin devalizarea fondurilor companiei.” dixit Gusa.

Intre mister, anonimatul surselor de finantare si jocurile destinului, chiar si Cozmin Gusa pare sa fi sesizat necesitatea unor explicatii pe care sa le ofere – cat inca mai are ocazia – in presa, si nu intr-un cadru putin mai formal.

“Singura soluţie a fost preluarea acţiunilor Elbahold, dublata insa de existenţa unui “trustee” in favoarea lui SOV (deoarece tranzacţia financiara nu se finalizase inca), “trustee” ce-si pierdea valabilitatea in cazul semnarii unui act ulterior ce sa ateste finalizarea tranzacţiei financiare. Acest act a aparut 2 saptamani mai tarziu, pe 21.11 2011, cand in urma eliberarii lui SOV din arest s-a creat posibilitatea finalizarii tranzacţiei financiare printr-un document semnat si parafat in Romania, in faţa avocatului; acesta a fost ultimul act intervenit intre noi (Strategies Research Investments SRL) si SOV.” a declarat fostul lider PIN pentru Evenimentul Zilei.

Contractul de tip “trustee”, pentru incepatori

Contractul de reprezentare de tip “trustee”, folosita de SOV, in mod curent in cazul companiilor offshore (cum este BlueLink Communicazioni din Cipru, care deţine Realitatea Media), presupune doi actori fundamentali: “proprietarul la vedere” (Elan Schwantzenberg, in cazul Realitatea TV), cel care detine actiunile doar pe hartie si “proprietarul real” (Vintu sau copiii sai), detinator al unui contract la purtator, prin care il poate obliga pe primul sa-i dea acţiunile inapoi.

Cine se scuza, Gusa, se cam acuza

Neintrebat direct, Cozmin Gusa a simtit totusi necesitatea de a nega evidentul, respectiv faptul ca a actionat ca o interfata a fostului proprietar, SOV. Mai mult decat atat, ultimele luni ne-au oferit prilejul sa asistam la o adevarata campanie de “dezvinovatire” magistral orchestrate de ex-zoon politikon-ul Gusa. La interval scurte de timp, fostul pin-ist ne serveste portii scurte de explicatii despre meandrele pseudo-tranzactiei PSV Company. Mai mult decat atat, conectat la sursele care-l dau ca si retinut de procurori, Cozmin Gusa profita de oportunitatea dreptului la libera – dar, foarte probabil, nu si gratuita! – exprimare pentru a-si ameliora viitoarea posibila conditie de inculpat.

Recent, probabil silit de imprejurari, Gusa a fost nevoit sa ofere detalii despre administratorul judiciar al companiei, numitul Arin Stanescu (personaj ale carui „combinatii” in aseaza la aceeasi masa a jocului cu nume grele din politica democrat-liberala, precum fostul coleg de facultate Valeriu Stoica), individ impotriva caruia Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar fi demarat deja procedura de urmarire penala. In contextul acuzatiilor de bancruta frauduloasa in legatura cu plata nejustificata a unor sume nejustificate catre un creditor inscris la masa credala a PSV Company, acuzatii aduse administratorului judiciar Arin Stanescu, fostul sef de al Laviniei Sandru l-a implicat direct, fara menajamente, pe fostul sau manipulator in mijlocul actiunii, EVZ.ro relatand:

„Potrivit declaratiilor lui Gusa, SOV, fostul patron de la Realitatea TV si tatal FNI, nu ar fi strain de aceste plati suspecte (n.r. Ghimpele – 10 milioane de euro), din moment ce firma lui Arin Stanescu a devenit administrator juridic (n.r. Ghimpele – „judiciar”) al PSV la propunerea lui SOV”.

Disperarea pare a fi atins cote dintre cele mai inalte daca acest „fost” de profesie, Cozmin Gusa, acelasi care se lauda dezinvolt in orice studio TV cu stransa amicitie ce-l lega ombilical de patronul SOV, ajunge in situatia oarecum riscanta de a-si indica prietenul drept eminenta cenusie a unor infractiuni de ordinul zecilor de milioane de euro. Cu toate acestea, strategia abordata de fostul deputat este, cel mai probabil, rodul unei chibzuite analize a raportului costuri/beneficii, iar zvonurile raspandite de sursele neoficiale din sistem par sa-l fi determinat pe Gusa sa abandoneze prietenia pentru a-si asigura statutul de om liber.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: