PREMIERUL VICTOR PONTA IL ACUZA PE ADRIEAN VIDEANU DE EXPORT DE ENERGIE SUB PRETUL PIETEI CU „BAIETII DESTAPTI”A LUI BASESCU!

19 iun.

UPDATE 16:00 Întrebat de gândul dacă a aprobat, atunci când era ministru al Economiei, exporturi de energie electrică sub preţul pieţei, aşa cum l-a acuzat marţi premierul Victor Ponta, Adriean Videanu a negat: „Exclus, s-a vândut la cel mai bun preţ. Îmi aduc aminte că a fost cel mai bun preţ”. Videanu i-a cerut public premierului Ponta să pună la dispoziţia DNA şi DIICOT documentele prezentate. „Dacă nu o va face, îl voi acuza de tăinuire”, a precizat Videanu într-o conferinţă de presă în care a răspuns acuzaţiilor pe care i le-a adus marţi dimineaţa premierul Victor Ponta.

Cele mai importante declaraţii făcute de Adriean Videanu:

“La Târgu Jiu, în prezenţa liderilor de sindicat şi a managementului de la toate companiile energetice din Gorj, am luat decizia să facem un export prin Electrica S.A., un export de energie de la Rovinari şi Turceni, ca să putem să consumăm stocurile de cărbuni ale SNLO”

“A fost o excepţie de la ordinul dat tot de mine în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO, Rovinari şi Turceni şi de a consuma rezervele de un milion de tone de cărbuni care altfel ar fi atras SNLO într-o spirală de pierderi cum s-a întâmplat cu CNH. Singura excepţie a fost făcută pentru Electrica S.A. care a vândut la export un mix de energie de la Rovinari şi Turceni”

Videanu a spus că aproape toate contractele cu „băieţii deştepţi” s-au făcut în perioada în care Victor Ponta era şeful corpului de control şi antifraudă din guvernul Năstase. „Ori a fost complice la acest prejudiciu, ori n-a ştiut şi poate fi acuzat de neglijenţă în serviciu”, este de părere Videanu.

Videanu: „Nu am vrut să jignesc nici pe lăutari, nici pe domnul Ponta”

Pe de altă parte, Adriean Videanu a declarat că doreşte să îşi ceară scuze pentru expresia pe care a folosit-o la Parlament, când l-a numit pe Ponta „lăutar”, arătând că nu vrea să jignească nici pe lăutari şi nici pe premier.

„Îmi cer scuze legat pentru titulatura de «lăutar», nu am vrut să jignesc nici pe lăutari, nici pe domnul Ponta. Este o expresie împământenită, când cineva vorbeşte, jigneşte, calomniază fără niciun fel de argument, se spune că vorbeşte după ureche, ca un lăutar”, a precizat Videanu. Anterior, întrebat în legătură cu declaraţiile premierului privind Hidroelectrica, Videanu a declarat marţi că Victor Ponta „vorbeşte lăutăreşte”.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat marţi dimineaţa pe fostul ministru al Economiei Adriean Videanu că a aprobat exporturi de energie electrică sub preţul pieţei. El şi-a exprimat convingerea că DIICOT şi DNA vor elucida acest caz.

Victor Ponta a prezentat, într-o conferinţă de presă, două documente despre care a declarat că sunt semnate de Adriean Videanu.

„Însă nu aş vrea nici să vă dezamăgesc şi să vă arăt că începem să găsim documente privind organizarea exportului de energie electrică la preţuri de 128 de lei pe MW, 174 şi 180, în timp ce preţurile pe piaţă erau 220, semnate de… aveţi dreptul să ghiciţi cine le-a semnat, că vi le şi dau – avem şi datele 25.08 2010 şi 03.09.2010 – domnul… cel care nu minte, nu fură, el se jură că nu fură şi l-am prins cu notele… domnul Adriean Videanu. Sunt convins că DIICOT şi DNA vor elucida toate aceste aspecte, pentru că o să fiţi foarte uimiţi unde a ajuns această energie. Eu ştiu – prin Cipru, în Piatra Neamţ”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Primul document este o Notă privind organizarea unui export de energie electrică şi este semnat de Alexandru Săndulescu, în calitate de director general al Direcţiei Generale Energie din cadrul Ministerului Economiei, fiind aprobat de Adriean Videanu. Documentul – care este datat 28 august 2010 – poartă ştampila cabinetului ministrului, după cum se poate observa în documentul de mai jos.

În notă se face referire la o „situaţie fără precedent”, în care rezervele de energie din lacurile de acumulare au atins maxime istorice, iar „consumul de electricitate se menţine sub valoarea celui din 2008, limitând astfel posibilităţile de vânzare a energiei electrice în ţară”.

În plus, la acea dată „stocurile de lignit la termocentrale erau de 70%, cu perspectiva de a deveni 100% la sfârşitul lunii august”. În aceste condiţii, directorul general din Ministerul Economiei propunea „organizarea unui export de energie electrică” în mai mulţi paşi.

Cel de-al doilea document prezentat este o notă aprobată în numele fostului ministru Adriean Videanu şi este datată 3 septembrie 2010. Nota poartă ştampila „secretar de stat”.

Nota se referă la încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare între SC Electrica şi alţi trei producători: SC Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari şi CE Turceni.

După cum se arată în documentul de mai jos, contractul de vânzare-cumpărare cu Hidroelectrica se referă la perioada 1 octombrie 2010-31 decembrie 2010, preţul de tranzacţionare fiind de 123 lei/MWh.

Contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică între Electrica şi CE Rovinari este încheiat la un preţ de 174 de lei pe MWh, iar cel între Electricam şi CE Turceni la 180 de lei/MWh.

„Energia electrică achiziţionată de SC Electrica SA va fi tranzacţionată de aceasta pentru export printr-un contract negociat direct cu un furnizor licenţiat ANRE, astfel încât derularea contractului să înceapă la 1.10.2010”, se arată în nota. Documentul este semnat de Ioan Folescu, în calitate de director Electrica la acea vreme, Mihai David, director Hidroelectrica, Tiberu Trotea, director general CE Energetic Rovinari şi Laurenţiu Graure, director CE Turceni.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: