TRAIAN BASESCU SE BAGA SINGUR IN SEAMA ,VORBESTE LANGA SI IN TARA DESPRE”REFORMELE „SALE!

19 iun.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că esenţiale pentru România, ca obiective pe termen mediu şi lung, sunt procesele de modernizare a statului şi cele de reformă a marilor companii de stat, punctând că în ceea ce priveşte măsurile de austeritate, acestea au început să fie relaxate pas cu pas.

„Vă mulţumesc pentru dorinţa de a ne întâlni. Pentru noi este oricând nu numai o plăcere, dar şi un mare interes să ne întâlnim cu oameni politici din Germania. Şi asta cu atât mai mult cu cât este evident în ultima perioadă că legat de soluţiile pe care le avem în UE pentru a ieşi din perioada de criză economică sunt similare, atât la Berlin cât şi la Bucureşti. Şi noi suntem convinşi că nu se poate adopta o altă soluţie decât consolidarea fiscală ca bază a creşterii economice. Sau altfel spus sau în acelaşi timp trebuie să spunem că fără competitivitate degeaba am hotărî noi europenii să punem bani mulţi pentru relansare, dacă nu suntem competitivi, vor fi bani irosiţi. Deşi ieri am avut o altă întâlnire şi la afirmaţia mea că ne aflăm într-o perioadă de criză, presa românească a făcut ochii mari. Repet şi cu ocazia acestei întâlniri că noi, în Europa, ne aflăm într-o perioadă de criză de creştere”, a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Susanne Kastner, preşedintele grupului parlamentar de prietenie Germania-România.

Şeful statului român a subliniat că, în ceea ce priveşte criza economică, ea este cauzată, în primul rând, de lipsa de competitivitate, iar în cazul altor ţări de datoriile foarte mari.

„În ceea ce priveşte România, trebuie să vă spun că sunt mulţumit de faptul că noul Guvern a acceptat să preia programul pe care îl avem cu UE, FMI şi BM şi acest lucru va face ca, prin îndeplinirea programului, România să devină mai competitivă. Sigur că şi eu sunt de acord cu ideea că austeritatea veşnică nu este o soluţie, dar exact acest lucru l-au făcut ultimele trei guverne ale României. Adică, după nişte măsuri extrem de dure în 2009 şi în 2010, pe măsură ce am dobândit stabilitate macroeconomică, măsurile de austeritate au început să fie relaxate pas cu pas. Şi vom continua să facem acest lucru, dar esenţiale pentru noi, ca obiective pe termen mediu şi lung, sunt procesele de modernizare a statului şi procesele de reformă a marilor companii de stat”, a completat preşedintele Băsescu.

El a subliniat că România a făcut o serie de reforme „extrem de dificile” într-o perioadă de criză economică.

Potrivit lui Băsescu, suprapunerea măsurile de austeritate cu cele de reformare a statului a adus „suferinţă socială destul de consistentă”.

„Dar trebuia să ne reformăm justiţia, trebuia să mărim vârsta de pensionare, trebuia să reformăm piaţa muncii, trebuia să reformăm sistemul de educaţie, trebuia să ne reducem cheltuielile cu aparatul de stat. Mai avem de făcut reforma administrativă şi reforma sănătăţii, dar ne rămâne reforma marilor companii şi acest lucru se derulează deja, iar noul Guvern a preluat obiectivele din acordul cu Fondul. Cam asta, în câteva cuvinte, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră ce face România, cum se simte. Aş spune că nu suntem mai bolnavi decât media europeană, dar nici mult mai sănătoşi”, a adăugat preşedintele Băsescu.

La rândul său, parlamentarul german a punctat faptul că tot mai multe voci vorbesc despre faptul că austeritatea nu este unica reţetă a ieşirii din criză.

„După cum bine ştiţi, în urma rezultatului alegerilor din Franţa şi a alegerii unui nou preşedinte francez, se aud din ce în ce mai clar voci care spun că austeritatea nu este unica reţetă, că ar mai fi nevoie de programe investiţionale, de o acordare a unor posibilităţi cetăţenilor europeni pentru ca puterea de cumpărare a acestora să crească. Recunosc că aceste voci se aud din ce în ce mai tare şi în Germania. Va trebui să facem ceva, pentru că nu putem miza doar pe intenţiile FMI şi BM de a practica o politică de austeritate ci, din contră, va trebui să promovăm şi o creştere economică, să dăm un imbold conjuncturii economice din ţările noastre”, a spus Susanne Kastner.

Şeful statului român a subliniat faptul că, în opinia sa, consolidarea fiscală trebuie să meargă în paralel cu măsurile de creştere a competitivităţii economice.

„Eu sunt un suporter fără rezerve a acestei variante, dar în opinia mea lucrurile trebuie să meargă în paralel: consolidare fiscală, care uneori impune măsuri de austeritate, măsuri de creştere a competitivităţii şi pe fondul creşterii de competitivitate, găsirea de formule de creştere economică, pentru că viaţa ne-a arătat ce s-a întâmplat până în 2008”, a conchis Băsescu.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: