MIHAIL NEAMTU DE FORMATIE TEOLOG A FONDAT PARTIDUL NOUA REPUBLICA DE EXTREMA DREAPTA!

23 iun.

Mihai Neamţu, membru fondator al Partidului Noua Republică, a declarat, sâmbătă, că se aşteaptă ca, în urma alegerilor din toamnă, această formaţiune să obţină între 5 şi 25 de mandate în Parlament.

La lansarea partidului, programată pentru 23 iunie, a participat MRU,Aurelian Pavelescu si Monica Macovei.

„Suntem ataşaţi de idealul de integritate, avem un cod de integritatea inspirat de la Monica Macovei. Au demarat acţiunile de afiliere europeană. Suntem un partid al cetăţenilor nu avem în spate televiziuni, moguli, un partid al celor care nu au mai făcut politică. Avem 40 de filiale în 40 de judeţe. Suntem un partid independent”, a spus Neamţu.

El a precizat că media de vârstă a membrilor partidului este cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

Neamţu a acuzat actualul Guvern de „iresponsabilitate” întrucât „nu a dat o lege electorală”

Noua Republică este o mișcare politică apărută în toamna anului 2011, ca urmare a publicării pe internet de către Mihail Neamțu a unui manifest intitulat „Crez politic”. Preluat rapid în blogosferă, documentul a generat spontan un val de simpatie și emulație, mii de „internauți” exprimându-și susținerea și comentând intens pe marginea manifestului, se arată pe site-ul oficial al formaţiunii.

CE PROPUNE PARTIDUL NOUA REPUBLICA A TEOLOGULUI MIHAIL NEAMTU,CARE ESTE CREZUL SAU SOCIAL?

Statul social spune că poate da tuturor pensii: o face doar împrumutându-se, aşadar amanetând viitorul fragil al naţiunii. Statul zice pe hârtie că oferă servicii medicale gratuite; şi totuşi şpaga rămâne o practică. Criza impune aşadar revenirea la distincţia între drepturile naturale – o obligaţie şi drepturile sociale – un privilegiu, spune Mihail Neamţu, teologul care a lansat mişcarea conservatoare Noua Republică, într-un amplu interviu acordat FP România.

Interviu din dosarul Dreptele Puterii din ediţia nr. 25 a FP România, din 14 noiembrie la toate chioşcurile.

Un tânăr bine educat, care turuie erudit – poate prea pamfletar pentru morga întreprinderii. Un „true believer” al dreptei, care, după un vagon de cărţi citite şi deja scrierea unui teanc, s-a aruncat cu totul în acţiunea politică – pe neaşteptate pentru mulţi, dar cât să mai fi aşteptat necesara şi aşteptata alternativă? Întrucâtva se simte cel ales şi continuă avântat. Indică precis tarele sistemului. Noua sa Republică ar fi însă un stat bine diluat prin părţi esenţiale. Câţiva merg după el, mai ales online. Zice că vor fi tot mai mulţi, de la academici la fermieri. Au mai încercat şi alţii. Ce va reuşi? Va fi folosit, va fi „recuperat”? Până atunci, avem spectacolul unui tânăr bine educat, care turuie erudit. Doamnelor şi domnilor, Mihail Neamţu.

Liberali? Conservatori? Niţel fascistoizi? Care dintre principiile dreptei nu se aplică, de e nevoie de o nouă mişcare de dreapta?
Liberali, pentru că nu vedem ieșirea din criză prin rostogolirea datoriilor Statului, ci prin relansarea economiei și restructurarea aparatului bugetar. Conservatori, pentru că vedem actuala criză mondială și ca pe-o expresie a limitelor civilizației hedoniste, post-tradiționale, bazată pe consum. Liberalizăm piața și descătușăm energiile antreprenorului; conservăm moravuri și instituții precum familia. Peste toate, însă, ne întoarcem la demnitatea cetățeanului disprețuit adesea de un Stat corupt și incompetent. Relansăm astfel conceptul de cetăţenie activă. Noua Republică nu e un moft, ci o urgenţă istorică, o idee mare pe care pesimiştii au abadonat-o din oboseală iar „băieţii deştepţi” o resping de frică.

Concuraţi cu PDL sau în slujba PDL? Într-o alianţă fie şi postelectorală veţi fi înghiţiţi – cine pe cine păcăleşte, atunci? Voi electoratul dezamăgit sau dinozaurii pedelişti pe voi?

Concurăm toate partidele oportuniste, clientelare, incompetente. Spulberăm mitul că românii sunt proşti şi neputincioşi, condamnaţi să aleagă răul cel mai mic. Să le luăm pe rând: PSD are un imberb la conducere, dar nu s-a reformat deloc – vezi revenirea triumfătoare a penalului senator Voicu. Pe lângă dezorientarea doctrinară de la suprafaţă, subsolul PNL are şi el nişte pivniţe pline de bube, mucegaiuri şi noroi – de la Morega până la Chiuariu. Excludem deci orice colaborare cu USL.

Diferiţi senatori UDMR au jefuit pădurile Transilvaniei pentru a ataca ulterior Agenţia Naţională pentru Integritate. PDL are câţiva lideri respectabili, dar ca organizaţie e dominat de baroni. Aceştia promovează incompetenţii – maleabili ca nişte saci de cartofi -, acoperă penalii – la fel de mulţi ca pesediştii – şi blochează reforma – vezi atitudinea faţă de referendum sau corupţia exorbitantă din sistemul de sănătate. Românii s-au săturat de interlopi, şmecheri, vampe sau oligofreni deghizaţi în parlamentari sau miniştri. Fără Noua Republică, electoratul are de ales într-o stânga iresponsabilă şi o dreapta coruptă. Goliat se teme acum de praştia lui David.

Ce nou partid? N-aveţi bani.

Avem oameni, idei, infrastructură şi donaţii decente. Încă nu suntem înregistraţi ca partid – asta se va întâmpla undeva la primăvară. Banii vin treptat, pe măsura seriozităţii ideilor lansate pe piaţă şi plecând de la integritatea morală a reprezentanţilor Noua Republică. Avem tineri brilianţi în echipă, majoritatea sub 40 de ani: Mihnea Vasilache – broker cu experienţă la Londra, Daniel Scarlat – om de afaceri, fost director la „Domo”, Dragoş Radu – expert în probleme de migraţie, Sorin Tunaru – cercetător la Heidelberg, dar şi oameni obişnuiţi, de la cofetari până la fermieri şi de la muncitori până la asistente medicale. Vom lansa câteva documente programatice pe Sănătate, Educaţie, Reforma administrativă – ele vor schiţa politicile de centru-dreapta ale Noii Republici. Suntem o platformă pro-business, cerem reducerea birocraţiei şi, direct proporţional, a fiscalităţii. Mesajul acesta începe să trezească interesul, aşa cum s-a întâmplat cu TOP 09 în Cehia – partid care, într-un singur an, a câştigat peste 15% procente.

Ce alt sistem politic doriţi?

Cerem limitarea mandatelor de primari şi preşedinţi de consilii judeţene; vrem reducerea imunităţilor; ne gândim la o Constituţie pentru cetăţenii români de pretutindeni. Regimul constituţional trebuie votat prin referendum. Personal, socot necesară liberalizarea democraţiei locale şi întărirea deciziei executive la centru. Ne trebuie stat suplu, verificat de cetăţean, dar puternic şi imun la agresiunea interlopă.

Ce societate vă imaginaţi? Cu clase? Ce-ar rămâne din „statul social” după voi?

Nu noi, ci societăţile europene constată falimentul statului social care făgăduieşte mai mult decât poate să dea. Statul social e, literalmente, o minciună. Statul lui Iliescu & Năstase promitea educaţie gratuită până la 18 ani: sistemul meditaţiilor sărăceşte însă buzunarul părinţilor cu copii foarte buni la gimnaziu sau liceu. Statul social spune că poate da tuturor pensii: o face doar împrumutându-se, aşadar amanetînd viitorul fragil al naţiunii. Statul zice pe hârtie că oferă servicii medicale gratuite: şpaga n-a dispărut din spitale. Criza impune aşadar revenirea la distincţia între drepturile naturale – o obligaţie şi drepturile sociale – un privilegiu. Numai societatea care va interioriza această diferenţă va supravieţui şocurilor din viitor.

Ce treabă are Biserica cu politica, societatea şi economia? Ar încăpea şi homosexualii în Noua Republica?

Sunt milioane de oameni care merg la biserică şi, în acelaşi timp, plătesc Statului impozite şi taxe. Dincolo însă de confesiune sau etnie, Noua Republică afirmă primatul cetăţeanului şi demnitatea persoanei umane. Biserica are dreptul să-l predice pe Iisus aşa cum Lady Gaga poate încerca să câştige sărutul lui Iuda. Cât despre minorităţile sexuale – aflu că sunt mai mult decât una -, ne preocupă mai curând condiţia mamelor care nu-şi pot plimba cărucioarele pe străzile din Bucureşti ori stresul familiilor heterosexuale cu trei-patru copii – fără de care Statul nu va putea plăti vreo pensie. Sunt probabil retrograd şi încuiat, dar mă dezgustă estetica manifestărilor gay pride. Pe de altă parte, intelectual vorbind, n-aş fi putut rata un dialog filozofic cu Allan Bloom – ucenicul lui Leo Strauss.

Ce economie? Ce proprietăţi mai rămân statului?

Ne trebuie o economie liberă, emancipată de poverile fiscalităţii excesive. Statul e un prost administrator şi, de aceea, privatizările trebuie să continue.

De ce (v-)ar vota un provincial exploatat de un angajator pentru 700 lei pe lună?

Nu cred apoi că angajatul care primeşte 700 pe lună nu poate să-şi ia al doilea job, pentru a-şi completa suma. De ce să voteze Noua Republică? Pentru că vom stimula angajările la privat.

Câtă educaţie pentru toţi? Este educaţia un bun public?

Educaţia este un bun public, dar riscă să fie o himeră. Profesorii care au educat mari olimpici primesc – chiar şi sub regimul Funeriu – tot la fel de puţin ca dascălii cu promovabilitate zero la Bacalaureat. Ne trebuie o educaţie, dar Statul descurajează competiţia. Atragerea capitalului privat, local sau străin, în educaţia universitară: iată o temă rareori discutată astăzi. Miracolul Apple n-ar fi existat fără inventivitatea Universităţile americane stimulate de capitalul privat. Şi, totuşi, tehnologia iPad a ajuns un bun public. E un paradox demn de explorat şi la noi acasă.

Câtă sănătate pentru toţi? Este educaţia un bun public?

Bunul simţ îmi spune că sănătatea se obţine nu doar prin exerciţii curative, ci mai ales prin prevenţie. Sportul trebuie încurajat la scară largă, nu doar pentru tineri. Dincolo de asta, am informaţii concrete din sistem care susţin următorul verdict: sistemul sanitar din România e construit pe rea credinţă, minciună, corupţie şi furt transpartinic. Ca să citez un document oficial, asumat de preşedintele Traian Băsescu, în fiecare an moare populaţia a trei oraşe de talia Sloboziei sau Giurgiului. Ce se întâmplă cu cele cinci miliarde de euro colectaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: o treime din bani sunt redistribuiţi către sistemul de sănătate şi finanţează activităţi medicale curente; o altă treime e cheltuită pentru plata impozitelor pe salarii ale angajaţilor, pentru plata TVA şi a taxelor vamale incluse în preţul achiziţiilor de medicamente, substanţe de laborator, echipamente etc; ultima treime a banilor plătiţi de cetăţenii români sunt risipiţi în labirintul sinistru al incompetenţei manageriale: dotări inutile, licitaţii trucate, preţuri artificiale, personal necalificat, angajări nejustificate, prescrieri inutile, tratamente imaginare. Asta e situaţia năşită de PSD & PNL, dar patronată astăzi de UDMR, cu acceptul PDL, UNPR & co. Sistemul trebuie să se schimbe prin introducerea criteriilor de performanţă din piaţa liberă, a managementului privat şi a controalelor de tip DNA. Altfel, nu ieşim din cancerul generalizat al furtului.

De ce Margaret Thatcher sau Ronald Reagan – şi nu Viktor Orban ori Vaclav Klaus?

Din câte înţeleg, Viktor Orban practică pe alocuri un naţionalism jenant, în complicitate cu formaţiunea Jobbik. Vaclav Klaus are opinii demne de tot interesul pe teme privind ecologia sau economia. Thatcher rămâne un model de curaj şi vigoare feminină. N-o poţi lăuda însă pe doamna Thatcher purtând fuste latex şi pozând despuiată în Tabu.

Ce ar trebui să cerem Americii?

O contribuţie mai hotărâtă la cultura memoriei şi la respectul pentru victimele Gulagului şi ale Războiului Rece.

Licenţiat în filosofie şi în teologie ortodoxă la Bucureşti şi doctor în teologie la King’s College – Londra, Mihail Neamţu s-a făcut cunoscut ca autor de comentarii şi volume cu puternice referinţe teologice. Cel mai nou volum este Zeitgeist. Tipare culturale şi conflicte ideologice (2010). În materie de idei politice, este asociat al Centrului de Analiză și Dezvoltare Instituțională (CADI) şi membru al board-ului academic al Institutului de Studii Populare.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: