CCR A DECIS MARTI CA SCHIMBAREA AVOCATULUI POPORULUI ESTE CONSTITUTIONALA!

10 iul.

Schimbarea Avocatului Poporului, constituţională.

Curtea Constituţională a decis marţi că schimbarea Avocatului Poporului de săptămâna trecută este constituţională.

Gheorghe Iancu a fost revocat, marţea trecută, din funcţia de Avocat al Poporului.

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, marţi, cu 236 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 19 abţineri proiectul de hotărâre de revocare din funcţie a Avocatului Poporului.

De asemenea, s-a aprobat ca Valer Dorneanu să deţină interimar această funcţie.

USL i-a reproşat Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

Prevederile legale invocate de USL au fost art. 58 alineatul 1 şi art. 59 alineatul 1 din Constituţie referitoare la rolul Avocatului Poporului şi la modul în care îşi exercită atribuţiile şi articolele 2 şi 8 din legea de funcţionare a instituţiei, care stabilesc că este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice autoritate publică şi că jurământul depus de Avocatul Poporului cuprinde şi îndatorirea acestuia de „a-şi îndeplini cu bună credinţă şi imparţialitate atribuţiile”.

„Actualul Avocat al Poporului, domnul Gheorghe Iancu, numit în această funcţie prin Hotărârea Parlamentului nr. 16 din 27 septembrie 2011, a demonstrat, prin acţiunile sale, că utilizează prerogativele constituţionale şi legale în scopuri politice, în vederea servirii intereselor forţei politice care l-a promovat în această funcţie, respectiv ale Partidului Democrat Liberal; în acest sens amintim sesizările înaintate, din oficiu, Curţii Constituţionale de către Avocatul Poporului asupra actelor normative adoptate de actualul Guvern, învestit după demiterea prin moţiune de cenzură a Guvernului Ungureanu, astfel:

– sesizarea de neconstituţionalitate a art. V, alin (1) teza I din OUG nr. 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice. Trebuie menţionat că această reglementare avea caracter financiar-bugetar, neaducând atingere, în nici un fel, drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, demersul Avocatului Popoeului având ca unic scop contracararea unei măsuri de redresare a bugetului de stat şi menţinerea efectelor unei măsuri politice discriminatorii şi partizane.

– sesizarea de neconstituţionalitate a OU 27/2012 referitoare la organizarea Institutului Cultural Român. Măsurile prevăzute de această Ordonanţă sunt unele cu caracter organizatoric şi care nu afectează în nici un fel drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

De asemenea, pe parcursul exercitării mandatului de Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme cu caracter politic, fără ca acesta să fi fost sesizat, în cadrul competenţelor sale constituţionale.

Pe perioada exercitării mandatului, dl Gheorghe Iancu s-a adresat în repetate rânduri, în afara competenţelor sale, diverselor autorităţi publice, solicitând acestora impunerea unor măsuri cu privire la modul de soluţionare a unor chestiuni administrative concrete. În acest sens amintim: sesizările adresate, din oficiu, de către Avocatul Poporului Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii Publice, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală cu privire la aplicarea taxei clawback.

Având în vedere motivele anterior expuse, din care rezultă explicit că dl Gheorghe Iancu a încălcat în mod repetat prevederile Constituţionale şi pe cele ale Legii 35/1997, precum şi faptul că prevederile legale care definesc instituţia Avocatul Poporului îi plasează mandatul sub spectrul obiectivităţii, imparţialităţii şi în afara oricărei ingerinţe politice, considerăm că se impune, de urgenţă, măsura revocării sale din funcţia de Avocat al Poporului”, a justificat USL cererea.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: