LEGEA REFERENDUMULUI VALIDATA DE CCR VA AVEA EFECTE PENTRU VIITOR.LA 29 IULIE SE VA APLICA O.U.G.NR.41/2012 CARE NU STABILESTE UN PRAG DE PARTICIPARE LA URNE PENTRU DEMITEREA LUI TRAIAN BASESCU!

10 iul.

Legea referendumului validată de CCR este posbil să nu fie utilizată pe 29 iulie. Conform Constituţiei, preşedintele este obligat să o promulge în 20 de zile. În acest caz, referendumul se desfăşoară conform OUG 41/2012, care nu stabileşte un prag de participare la urne.

CCR s-a pronunţat, dar legea nu va intra în vigoare

Curtea Constituţională a decis că art. 10 din Legea referendumului promovată de USL este constituţional. Articolul prevede: „Demiterea preşedintelui este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritateavoturilor valabil exprimare”. Nu ştim din ce raţiuni, judecătorii CCR au adăugat şi formularea „referendumul este valabil dacă la el participă jumătate plus unu din alegătorii prezenţi pe listele electorale”. Pentru că legea USL nu modifica şi art. 5 (alin. 2) din Legea referendumului promovată de PDL, care prevede exact acelaşi lucru.

Cu toate acestea, varianta art. 10 din legea care a fost la CCR nu va fi în vigoare la data desfăşurării referendumului. Pentru simplul motiv că preşedintele interimar are dreptul constituţional fie să retrimită legea la Parlament spre reexaminare, fie să o promulge peste 19 zile.

În aceste condiţii, referendumul se va desfăşura sub incidenţa OUG 41/2012, singurul act normativ aflat în vigoare. Conform acestei ordonanţe, art. 10 arată astfel: „Prin derogarede la art. 5 (2), demiterea preşedintelui este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”.

Derogarea de la art. 5 (2) înseamnă exact eliminarea cvorumului de participare de 50% plus unu din alegătorii de pe listele electorale. Deci, conform OUG 41/2012, nu este obligatoriu ca preşedintele să fie demis cu cca. 4,5 milioane de voturi, cum susţin, fără să cunoască legislaţia, anumite medii de informare.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: