VOCEA RUSIEI:USA S-AU DEZIS DE VASALUL BASESCU!

12 iul.

Vocea Rusiei: SUA s-au dezis de „vasalul” Băsescu.

Suspendarea lui Traian Băsescu poate părea ilogică din perspectiva relaţiilor româno-americane, dar această ilogicitate este doar o aparenţă, se arată într-o analiză publicată de Vocea Rusiei, postul public de radio rusesc.

În articolul citat se aminteşte de faptul că Traian Băsescu a trimis trupe în Irak şi Afganistan, a lansat atacuri verbale la adresa Rusiei şi a permis instalarea scutului anti-rachetă în România, fiind „un vasal perfect al SUA”.

Analiza nu face referire la avertismentele adresate recent de Ambasadorul SUA la Bucureşti liderilor USL, vizavi de ultimele schimbări. Din contră, Vocea Rusiei concluzionează că Washingtonul s-a reorientat şi sprijină acum USL în lupta internă din România.

„Venirea la Bucureşti a generalului (Wesley) Clark şi reorientarea rapidă a poziţiei ambasadorului (Mark) Gitenstein arată că Washingtonul a decis să susţină USL în lupta politică internă. În ciuda tuturor eforturilor lui Băsescu de a fi vasalul perfect, ba chiar ideal, al SUA, el a ajuns în situaţia de a fi lichidat din punct de vedere politic de către factorii de decizie din administraţia americană. Apare întrebarea firească: cu ce i-a supărat Băsescu pe americani?”, se întreabă autorul textului publicat de Vocea Rusiei.

Autorul crede că a găsit răspunsurile: Băsescu nu a reuşit să devină un preşedinte agreat de componenta democrată a elitei americane, a avut un comportament iritant pe plan extern şi a făcut o vizită la ambasada Chinei în ianuarie, provocând iritare la Washington.

„Modul în care comportamentul guvernului USL, atât în plan intern cât şi în plan internaţional, se va deosebi de comportamentul lui Traian Băsescu va oferi anumite indicii în privinţa motivelor reale ale suspendării. Indiferent de acestea, este absolut cert că politica din România niciodată nu va mai fi la fel, iar politicienii români vor înţelege că servilismul total nu poate garanta siguranţa zilei de mâine”, se mai precizează în analiza publicată de Vocea Rusiei.

Experţii ruşi care au urmărit situaţia din România nu s-au îndoit de faptul că preşedintele României, Traian Băsescu, va fi suspendat de Parlament. Divergenţe au fost doar în privinţa crizei politice.

Politologul Serghei Markov, membru al Camerei Publice, este convins că în România şi în Europa are loc sfârşitul capitalismului de tip cazinou: „Eu cred că situaţia politică acută din România este legată de alegerea de către ţară a drumului rezolvării problemelor social-economice existente. Intrând în UE România a primit credite enorme şi a reuşit să ridice nivelul de trai al populaţiei datorită lor. Însă a sosit timpul achitării datoriilor, iar în prag se află un nou val al crizei. Cei care trăiesc mai bine, muncesc (eu mă refer nu numai la România, Ungaria, Polonia, Grecia ci şi la „locomotivele” UE, Germania şi Franţa) trebuie să reducă nivelul de consum, de exemplu România de aproape două ori. Modelul anglo-american al capitalismului de tip cazinou impus de forţele de dreapta se bazează pe exploatarea oamenilor şi resurselor, duce la stagnare, împinge sistemul la criză şi depresie. Oamenii încep să simpatizeze forţele de stânga şi partidele de centru stânga, adică pe cei ce se pronunţă pentru responsabilitate socială, sprijin şi dreptate, împotriva politicii de austeritate îndreptată asupra straturilor sărace ale populaţiei. Se ştie că Traian Băsescu se pronunţă pentru aplicarea măsurilor dure de economie, ceea ce a dus de multe ori la proteste în masă în rândurile populaţiei”.

Hotărârea Parlamentului României de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu a provocat nemulţumirea SUA. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că aceasta „este inadmisibil şi încalcă principiile fundamentale ale dreptului”. Comisia Europeană şi-a exprimat şi ea îngrijorarea.

Care sunt concluziile UE de pe urma evenimentelor din România?

„Cred că principala concluzie este că extinderea nu trebuie să fie făcută pe seama ţărilor slabe, deoarece consecinţele politice şi economice sunt imprevizibile. Eu sunt convins că dorinţa UE de a primi ţări slabe din toate punctele de vedere se va micşora, de exemplu Ucraina, care şi-a prezentat pretenţiile europene. În al doilea rând, UE trebuie să fie atentă cu politicienii care proslăvesc criminalii nazişti, ceea ce se referă şi la liderii actuali din Letonia, Estonia. În privinţa domnului Traian Băsescu care scuză pe Mareşalul Antonescu, nu este nimic altceva decât o justificare a agresiunii naziste împotriva URSS. Politicienii care au noţiuni istorice deplasate sunt imprevizibili, este riscant să ai de-a face cu ei. Este vorba, bineînţeles, de relaţiile internaţionale. Românii trebuie să-şi rezolve singuri treburile interne”.
Serghei Markov reaminteşte de faptul că în timpul preşedintelui Traian Băsescu a avut loc amestecul în treburile Moldovei. El numeşte „anshluss” politica pe care Bucureştiul a dus-o în privinţa statului vecin. El consideră că în aprilie 2009 serviciile române de securitate au inspirat încercarea unei lovituri de stat la Chişinău, când au fost incendiate clădirile Parlamentului şi ale administraţiei prezidenţiale. Încercările de a distruge statalitatea Moldovei nu pot să nu fie condamnate şi nu sporesc simpatia ruşilor faţă de Traian Băsescu. Însă modul în care el a fost demis atestă intoleranţa din mediul politicienilor români, lipsa de cultură şi a dorinţei de a găsi un consens social, conchide expertul rus.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: