COMISIA EUROPEANA PRIMESTE O LECTIE DE LA CCR CARE RESPECTA CODUL COMISIEI DE LA VENETIA:REFERENDUMUL POATE FI VALIDAT SI CU O PARTICIPARE MAI MICA DE 50%!

13 iul.

Lovitura de teatru: prin decizia CCR, referendumul poate fi validat si cu o participare mai mica de 50%.

Specialisti constitutionali au explicat pentru Ghimpele ca discutia privind prezenta obligatorie la urne a peste 50% din cetatenii inscrisi pe liste este una falsa din doua ratiuni. In primul rand, decizia CCR si motivarea acesteia nu vorbesc nicaieri despre garantarea unui prag de participare de 50%, ci despre asigurarea unei participari de nivel ridicat ca forma de “responsabilitate civica”.

“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanenta”

Cu alte cuvinte, organizatorul are misiunea de a asigura conditiile unei participari “civice” ridicate, nu de a indeplini un barem minim de participare – obligatie care nu poate fi impusa autoritatii organizatoare, fiind vorba despre exercitarea libera a dreptului de vot.

In al doilea rand, asa cum a demonstrat astazi FACIAS, in argumentarea hotararii potrivit careia referendumul este validat numai prin participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, CCR afirma ca:

”participarea la referendum a majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente reprezinta un act de responsabilitate civica, prin care corpul electoral urmeaza sa se pronunte cu privire la sanctionarea sau nu a Presedintelui Romaniei, avand posibilitatea demiterii sau mentinerii acestuia in functie”.

Ori, dupa cum arata comunicatul Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului, daca ar gandi “responsabilitatea civica” in termenii unui prag imperativ, CCR ar depasi cu mult aria de responsabilitate constitutionala, utilizand argumente din sfera politicii sau a filosofiei politice:

“La o lectura atenta a argumentului, vom observa ca CCR impune practic votul obligatoriu pentru 50% din cetatenii din listele electorale. Ori acest criteriu, al votului obligatoriu partial, nu exista in Constitutie. Dimpotriva, este anti-constitutional. Care este argumentul pentru care CCR fixeaza pragul ”responsabilitatii civice” la 50% din cetatenii inscrisi pe liste? De ce nu am avea 75%? Sau 100%? In virtutea carui articol constitutional Curtea stabileste un prag al ”responsabilitatii”?”

In aceste conditii, spun constitutionalistii, CCR ar urma sa valideze referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu indiferent de numarul participantilor atata timp ca toatele elementele cu valoare constitutionala supuse controlului Curtii ar fi indeplinite, organizatorul asigurand condiile unei participari majoritare la vot, fara a garanta insa un prag obligatoriu de prezenta, fapt care ar incalca principiul constitutional al votului liber exprimat.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: