FOSTUL COLEG BOGDAN NICULESCU DUVAZ ATAC DUR LA TRAIAN BASESCU:NU SE AGATA DE SCAUN ,CI SE AGATA DE LIBERTATE!

13 iul.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu se agaţă de scaun, ci se agaţă de libertate, iar pe 29 iulie românii nu au de ales între el şi USL, ci dacă mai vor sau nu cu acesta, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz.

Acesta a enumerat o serie de „fapte foarte grave pe care preşedintele le-a făcut de-a lungul mandatelor sale şi care au creat schimbări majore în evoluţia economică şi socială”, remarcând, în context, că au lipsit la acele momente intervenţiile cancelariilor europene.

Un argument adus de Duvăz s-a referit la perioada de început a anului 2009, când România nu era în criză, iar aceasta „nici nu se prevedea”, iar preşedintele Băsescu a angajat discuţii cu FMI „substituindu-se rolului Guvernului”. „Preşedintele angajează discuţii cu FMI pentru un împrumut semnificativ, discuţii care au condus până la urmă angajarea acestui împrumut, ne asigura pe toţi că este doar o centură de siguranţă. Preşedintele vroia să aibă linişte economică, de fapt linişte socială, se apropiau alegerile prezidenţiale nu vroia să se simtă că România este în criză, nu vroia să ia măsurile necesare. Şi atunci a fost discreţionar angajată această discuţie. (…) S-a substituit guvernului fără niciun fel de problemă, chiar şi atunci când era un guvern de coaliţie. N-a trecut foarte mult timp şi printr-o moţiune de cenzură guvernul Boc a fost demis singurul care a recunoscut aceasta a fost preşedintele, a refuzat să ia notă, a acceptat şi a numit miniştrii PDL câte un ministru pe două ministere – vă amintiţi epoca ‘doi într-unu’ – în batjocura Constituţiei şi a opiniei publice. Mă întreb ce s-a întâmplat atunci cu marile cancelarii europene, cu cea a Germaniei, care n-au avut nimic de reproşat de ceea ce se întâmpla într-o ţară democratică – un guvern demis de Parlament, demitere pe care preşedintele n-a acceptat-o pentru că vroia ca acel guvern să organizeze alegerile”, a argumentat deputatul PSD.

Acesta a continuat apoi cu momentul constituirii „coaliţiei Iohannis”, reamintind despre desemnarea prin forţa a aproape două treimi din Parlament a unui prim ministru „cu oarecare neutralitate” care să conducă guvernul, tocmai pentru că criza se accentua. „A urmat refuzul net al domnului Traian Băsescu care discreţionar a decis că nu-i place Iohannis. Al doilea Boc era foarte greu de găsit şi dovadă că, după ce s-a instalat la Cotroceni prin forţa preşedintelui, nu a Parlamentului, ci prin maşinaţiile preşedintelui, a fost Emil Boc”, a adăugat Duvăz.

O altă faptă considerată gravă de social-democrat o reprezintă angajarea şi semnarea de către Traian Băsescu, în numele României, a Tratatului fiscal „fără să discute cu Guvernul, fără să discute nicio secundă cu Parlamentul”. „Am aflat toţi de la radio că preşedintele a semnat la începutul acestui an un act care angaja România”, a adăugat acesta. „Cea mai gravă” faptă însă de încălcare a Constituţiei şi a principiilor democratice o reprezintă, potrivit lui Duvăz, „planul minuţios al lui Traian Băsescu din 2005 care, cu ajutorul neprecupeţit al Monicăi Macovei, a întors înapoi o lege pentru a face o construcţie”. „Dl. preşedinte a înţeles devreme sau ştia demult că sistemul securităţii din perioada comunistă avea două instrumente – informaţiile şi anchetele penale. Ceea ce-i lipsea erau anchetele. Dl. Băsescu a reconstruit acest sistem prin oameni, prin numiţi. (…) La ora asta Traian Băsescu deţine informaţii şi instrumentul anchetei aproape discreţionar şi elementele recente nu ne conduc decât la confirmarea acestei situaţii. E mai mult decât un atac la democraţie – instalarea unui sistem apăsător nu pentru infractori cum socoteşte jumătatea vieţii politice, ci pentru orice cetăţean. Aceasta este cea mai mare, incalificabilă şi gravă greşeală de încălcare nu doar a Constituţiei ci a principiilor democratice. Şi dacă cineva de la Uniunea Europeană va vrea să studieze aceste lucruri, va constata că instituţii lipsite total de control public sau cu un control public formal sunt în mâna preşedintelui, le foloseşte şi în care sunt oameni adesea necalificaţi pentru aceste funcţii nerecunoscători şi care fac parte dintr-un sistem care nu aparţine lumii democratice”, a susţinut deputatul social-democrat.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat miercuri, în faţa sediului de campanie, că el nu apară un scaun, ci o „Românie europeană”, susţinând că în ultimele două săptămâni ţara noastră a făcut „mulţi paşi înapoi” din punctul de vedere al credibilităţii.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: