TRAIAN BASESCU A „PRINS VOCE”ASTAZI INTRUCAT „BRATUL SAU INARMAT”PARCHETUL GENERAL CONDUS DE LUAURA CODRUTA LASCU(KOVESI) AU PRELUAT ILEGAL LISTELE DE ALEGATORI.DEMITEREA ACESTORA!

3 aug.

Procurorii lui Băsescu au preluat ilegal listele de alegători.

„Braţul armat” al lui Traian Băsescu, Procuratura Generală condusă de Laura Codruţa Kovesi, încearcă să-i salveze scaunul prezidenţial prin metode staliniste. În mod ilegal, Parchetul General s-a substituit BEC şi caută să diminueze numărul celor care au votat pe 29 iulie.

Descinderea de joi noapte a procurorilor

În noaptea de joi spre vineri, procurori din subordinea Laurei Codruţa Kovesi au făcut o descindere la sediul firmei XOR IT Systems (firmă ce a câştigat licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă privind servicii de arhivare electronică a listelor electorale – n.a.), de unde au ridicat copiile listelor electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, utilizate la referendumul din 29 iulie a.c. Suntem în faţa unei acţiuni în premieră într-un stat al UE şi totodată în faţa unei acţiuni ilegale a procurorilor, pe care o vom explica imediat mai jos.

De ce s-a implicat Parchetul General

Fruntaşi ai USL consideră că implicarea Parchetului General are un singur scop: salvarea funcţiei de preşedinte a lui Traian Băsescu. „Cu siguranţă, după ce se va demonstra că numărul real de alegători este în jur de 16 milioane, va veni Parchetul General şi va spune că de fapt nu au fost la urne 8,4 milioane de români şi mai puţini. Procurorii vor invoca nu ştiu câte voturi multiple, vor arăta că au votat morţi ş.a.m.d. Deci se face totul pentru invalidarea referendumului”, ne-au declarat mai mulţi reprezentanţi ai USL.

Un comunicat care ocoleşte realitatea

Pentru a justifica descinderea doi joi noaptea, Parchetul General a remis următorul comunicat de presă: „Având în vedere comunicatul Curţii Constituţionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autorităţile publice privind numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit o cauză penală în care se efectuează cercetări în legătură cu conţinutul listelor electorale permanente și al listelor suplimentare utilizate în referendumul din 29 iulie 2012. În vederea efectuării cu celeritate a cercetărilor, procurorii Secţiei de Urmărire Penală și Criminalistică au solicitat copiile listelor electorale permanente și listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, Autorităţii Electorale Permanente și societăţii comerciale desemnate să realizeze procedurile tehnice”.

Din start se poate spune că acest comunicat este unul care ocoleşte mult realitatea (ca să ne exprimăm elegant). În primul rând, Parchetul General nu a solicitat nimic AEP. „Nouă nu ne-au cerut nimic. Noi am încărcat arhiva şi am trimis-o la firma XOR IT, iar procurorii au luat-o direct de acolo”, ne-a declarat vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ.

„Procurorii nu aveau nici un drept să preia documentele care aparţin AEP. În acest moment, există un singur organism, o singură persoană juridică şi anume Biroul Electoral Central care răspunde de problemele legate de listele electorale. Cât timp BEC este în funcţiunie, nimeni nu are dreptul să se adreseze AEP, această instituţie intrându-şi în rol doar în perioadele în care nu există BEC”, ne-a declarat Ciprian Dobre, fost membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, actualmente preşedinte al CJ Mureş. Cum BEC este încă în funcţiune (cotidianul.ro a verificat şi i s-a confirmat că BEC pentru referendumul din 29 iulie nu a fost încă desfiinţat – n.a.), nimeni nu avea de ce să apeleze la AEP sau la orice altă firmă aflată în raporturi juridice cu instituţia. Aici avem deci caracterul ilegal al acţiunii procurorilor. Mai mult, în comunicatul Parchetului General se spune că instituţia s-a autosesizat în urma comunicatului CCR privind „datele contradictorii” pe pe listele electorale. Numai că procurorii nu au cum să stabilescă dacă pe listele electorale au fost morţi sau alte persoane fără drept de vot. Din acest punct de vedere, din nou, Parchetul General încearcă să mascheze adevărata sa acţiune, aceea de a „diminua” forţat numărul celor care au votat.

În 2009, Parchetul General nu a avut această conduită

Conform legislaţiei electorale, procurorii pot interveni în două situaţii în procesul electoral. Într-o primă fază ei pot deschide dosare penale pentru sesizările primite de la poliţie sau de la alte persoane competente în timpul campaniei electorale şi în ziua votării. Or, în această situaţie, nu se impune preluarea integral a listelor electorale permanente şi suplimentare, ci eventual, în caz de vot dublu, se pot solicita doar listele din secţia de votare unde a votat presupusul acuzat şi din secţia votare de domiciliu a persoanei respective. Şi, repetăm, preluarea nu se face de la AEP, ci de la BEC, atât timp cât acest organism nu este dizolvat.

Parchetul General mai poate deschide dosare penale – ulterior zilei votării şi desfiinţării BEC – în urma sesizărilor venite de la AEP, dar şi în această situaţie se preiau doar listele electorale care au legătură cu persoanele care fac obiectul sesizării.

Întrebat de cotidianul.ro dacă Parchetul General a mai procedat vreodată aşa cum a făcut-o joi noaptea, vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, ne-a precizat: „Niciodată nu s-a mai înregistrat o astfel de procedură. La alte alegeri, cei de la Parchet chiar ne sunau după scrutin şi ne întrebau dacă nu avem sesizări pentru ei”.

Demersul procurorilor – preluarea tuturor listelor electorale – are deci un caracter pur politic şi este confirmat şi de faptul că în ziua alegerilor s-au înregistrat până în 100 de plângeri privind încălcarea legii referendumului.

Reamintim că după alegerile prezidenţiale din 2009 (turul II din 6 decembrie) au existat sute de sesizări din partea partidelor politice, în special din partea PSD şi PNL. Dar atunci Parchetul condus de dna Kovesi nu a arătat aceeaşi solicitudine ca acum. Mai mult, Parchetul General nu a avut nicio reacţie la acuzaţiile privind modul în care s-a desfăşurat scrutinul în diaspora şi nu a cerut să verifice listele din străinătate unde a plouat cu acuzaţii şi sesizări.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: