COTIDIANUL ABC.INTERVIUL LUI VICTOR PONTA:IN ROMANIA NU ESTE POSIBILA O COABITARE POLITICA!

6 aug.

Premierul român Victor Ponta este de părere că, pentru a se realiza cât mai repede reformele, ţara trebuie să scape întâi de toate de preşedintele Traian Băsescu, notează luni ziarul ABC, care i-a luat un interviu şefului executivului român. Deşi înţelege spaniola şi vorbeşte franceza, Ponta preferă ca interviul să aibă loc în engleză pentru că ‘în aceste vremuri atât de speciale, trebuie să fiu precis în vorbire’.

Liderul socialist Victor Ponta a venit la putere în luna mai şi, în numai trei luni, s-a cufundat într-o colosală luptă politică, derivată din înfruntarea sa cu preşedintele, liderul de centru-dreapta, Traian Băsescu, înfruntare care a divizat ţara şi a suscitat critici aspre din partea Uniunii Europene.

Întrebare: Credeţi că principala problemă pe care o are o ţară ca România este această confruntare care a provocat o scindare profundă a societăţii?
Răspuns: Desigur că nu. Aş fi preferat să poată fi evitată. Eu am crezut că era esenţial să se aplice agenda de reforme pe care o propusesem în coabitare cu preşedintele Băsescu. Din păcate nu am reuşit să coabităm şi nu am avut alternativă decât să supunem această chestiune votului poporului, dar prima mea intenţie a fost să coabitez cu preşedintele. Eu nu am niciun interes să-i iau locul, cel puţin nu în primii zece ani, dar vreau să îndeplinesc programul electoral pe care l-am propus cetăţenilor.

Î: De ce nu a fost posibilă coabitarea?
R: Suntem o democraţie tânără şi nu am învăţat să facem să coabiteze cele două instituţii, în condiţiile în care este vorba de două familii politice diferite. Până la venirea la putere a lui Băsescu, şeful statului şi cel al guvernului au fost mereu din acelaşi partid. Băsescu are o personalitate foarte dură, are dificultăţi în a înţelege că trebuie să se ajungă la un acord, este un fost căpitan de navă care vede lumea prin prisma disciplinei. Eu sunt al treilea şef de guvern în acest an, deci puteţi deja să vă faceţi o idee.

Î: Însă modul în care aţi gestionat criza, dând de înţeles că pentru a vă atinge scopurile puteţi să faceţi ce vreţi cu legile, schimbându-le după chef şi sfidând sentinţele tribunalelor într-o ţară cu probleme grave de corupţie…
R: Sunt fost procuror, toată viaţa am respectat legea. Percepţia care există despre corupţia din România, dacă tot vorbiţi despre aceasta, potrivit Transparency International, se reduce tot mai mult la familia politică a preşedintelui Băsescu. Există o neînţelegere în acest sens: potrivit Constituţiei României, Parlamentul este singurul care îl poate suspenda din funcţie pe preşedintele Republicii, eu nu am fost decât cel însărcinat să organizez referendumul pentru a ratifica sau nu decizia Parlamentului, în timp ce Bruxellesul şi mass-media nu încetează să spună că guvernul este cel care vrea să-l destituie pe preşedinte, însă acest lucru nu este adevărat.

Î: Mă refeream la schimbarea legilor în sensul modificării regulilor de validare a referendumului.
R: Eu nu am schimbat nicio lege, Parlamentul a făcut-o.

Î: Majoritatea dumneavoastră (din Parlament)…
R: Asta este altceva, dar partidul meu social-democrat nu este nici măcar cel mai numeros din Parlament, este al doilea şi formăm o coaliţie de trei partide şi două grupări politice, ceea ce poate arăta cât de greu este să conduci. Eu nu sunt ca premierul ungar, Viktor Orban, eu nu am o majoritate asemeni lui, aceasta este propagandă. Credeţi-mă că este foarte greu să fii premier, însă în ciuda acestui fapt am reuşit să conving întreaga coaliţie să respecte angajamentele pe care eu le-a convenisem cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Î: După ce a avut loc referendumul se poate înţelege că a fost o înfrângere pentru obiectivele dvs.
R: Curtea Constituţională va decide dacă preşedintele Băsescu îşi poate relua atribuţiile, iar eu voi respecta această decizie, aşa cum m-am angajat în faţa autorităţilor europene. Însă decizia nu va fi luată mai devreme de 12 septembrie. La referendum au participat 46 la sută din alegători, dar trebuie avut în vedere că există 3 milioane de români care trăiesc în afara ţării, cu precădere în Italia şi Spania, iar asta înseamnă că cei care au votat reprezintă 60% dintre alegătorii care trăiesc în România, şi acum Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă aceştia sunt sau nu luaţi în calcul. Singurul lucru pe care pot să-l spun este că voi respecta decizia Curţii.

Î: Dacă judecătorii îi vor restitui preşedintelui funcţia, cum vedeţi relaţia dintre dvs. şi Băsescu?
R: Din punctul meu de vedere va fi foarte dificilă, pentru că Băsescu a fost mereu foarte critic faţă de mine. Sper să nu blocheze reformele structurale pe care îmi propun să le realizez. Dar în orice caz, în noiembrie vor avea loc alegeri legislative iar dacă poporul ne sprijină masiv, aşa cum sperăm, nu va avea încotro decât să le accepte. Criza nu ne afectează, dimpotrivă, oamenii ne dau dreptate.

Î: Două comisii au decis că aţi copiat teza dvs de doctorat.
R: Este o acuzaţie politică din partea lui Băsescu. Comisia de etică care a studiat cazul meu a spus că am respectat reglementările de acum cinci ani când a fost făcută teza mea. Bineînţeles că nu mă simt în largul meu, dar sper ca acest lucru să se schimbe şi ca lupta politică să se ducă cu argumente politice.

Î: Mai mulţi miniştri şi chiar un preşedinte din alte ţări au demisionat în urma unui caz ca al dvs.
R: În cazul meu a fost ceva suscitat de Băsescu şi doar din motive politice.

Î: De ce Comisia Europeană i-a cerut expres preşedintelui interimar, Crin Antonescu, să se abţină de la decizii de graţiere?
R: Este o altă acuzaţie a lui Băsescu, care presupunea că Antonescu intenţiona să facă favoruri politice, cum ar fi graţierea unor persoane condamnate, inclusiv a fostului premier Adrian Năstase [şi adversar al lui Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2004]. Însă chiar din prima zi de mandat, Antonescu a spus că nu se va folosi de acest privilegiu constituţional, care există pe de altă parte în toate ţările. Nu este ca în Ungaria, unde s-a schimbat Constituţia şi unde s-au petrecut alte chestiuni de acest gen, v-aţi informat greşit. Când am fost să vorbesc cu Barroso i-am cerut să îmi spună clar care erau îndoielile sale şi mi-a dat o listă de 11 puncte pe care le-am îndeplinit în totalitate.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.