EXPLOZIV.CEL DE AL TREILEA JUDECATOR CCR CARE CONTESTA ERATA LUI ZEGREAN&BASESCU CARE VOR SA INGROAPE ROMANIA!

9 aug.

Curtea Constitutionala se va intruni in sedinta extraordinara saptamana viitoare, luni sau marti. Sedinta a fost solicitata de judecatorii Acsinte Gaspar si Tudorel Toader, nemultumiti de o erata a CCR publicata in Monitorul Oficial.

Erata publicata pe 7 august ar fi inchis discutia legata de cine intra si cine iese de pe listele electorale.

Documentul arata ca pe liste trebuie sa ramana toti cetatenii romani cu drept de vot. Judecatorul CCR Acsinte Gaspar a declarat joi ca el nu a fost consultat privind erata si a cerut convocarea plenului Curtii. Gaspar este al treilea judecator CCR care se arata nemultumit de erata, dupa Ion Predescu si Tudorel Toader.

Intre timp, cabinetul Ponta a dispus actualizarea listelor electorale, desi la inceputul saptamanii CCR a precizat ca acest demers nu este necesar.

Acsinte Gaspar a declarat ca si el i-a solicitat presedintelui Curtii o sedinta extraordinara in care sa se lamuresca unele aspecte precum erata publicata la inceputul saptamanii. Judecatorul CCR a mentionat ca nu a fost stabilita data exacta la care plenul Curtii se va reuni, dar ca o sedinta ar putea avea loc saptamana viitoare, luni sau marti. Iata precizarile facute de Acsinte Gaspar:

„Am solicitat si eu domnului presedinte Augustin Zegrean convocarea unei sedinte de urgenta ieri dupa-amiaza. Am spus ca este bine ca cei noua judecatori sa se reuneasca pentru a clarifia unele lucruri. Dansul a spus ca va face toate demersurile pe langa ceilalti colegi pentru a vedea in ce masura pot fi convocati. Trebuie sa tinem cont ca este perioada de vacante, unii sunt plecati din tara, altii sunt in tara. Daca nu reusim sa ne reunim toti cei noua judecatori, nu are niciun rost. A ramas ca ne vom reuni la inceputul saptamanii viitoare, luni sau marti, dar sub rezerva ca toti colegii sa fie disponibili sa participe la sedinta”, ne-a declarat judecatorul CCR, Acsinte Gaspar.

„Am aflat de erata de la TV. Nu am fost consultat”

Acsinte Gaspar este cel de al treilea judecator care spune ca nu a luat la cunostinta de erata CCR. Judecatorii Tudorel Toader si Ion Predescu au declarat ca nu au fost informati de erata publicata in Monitorul Oficial pe data de 7 august. Acsinte Gaspar a precizat ca nu a mai intalnit o asemenea erata, dar ca nu se poate pronunta pe fond asupra documentului. Citeste mai jos precizarile facute de Acsinte Gasparl:

„Eu am aflat despre acesta erata de la televizor. Nu-i mai putin adevarat ca l-am contactat pe domnul judecator Minea si l-am intrebat despre ce erata este vorba. Dansul mi-a spus ca era vorba de o referire la o data, la 1 sau 2 august, care se repeta. Mi-a spus si ca s-a mai introdus ceva. Altceva nu stiu, am luat la cunostinta de la televiziune de continut. Nu am participat si nu am fost consultati in legatura cu acesta erata, de fapt, rectificare, ca este impropriu spus erata.

In cadrul actelor normative vorbim de rectificare. Eu, de cand sunt judecator, nu am intalnit in jurisprudenta Curtii asemenea erate. Au fost erate pe probleme de erori pur materiale, eroarea materiala insemnand un cuvant, trimitere la un alt articol de lege, chestiuni de genul acesta, dar nu ceva ce afectaza fondul problemei. Nu as vrea sa ma pronunt acum daca este sau nu vorba de o eroare materiala pana ce nu vad textul care s-a vrut sa fie in cuprinsul acelei hotarari. Trebuie sa imi dau seama in structura acelei hotarari cu celelate argumente care sunt consecintele”, a declarat Acsinte Gaspar.

Intrebat de procedura prin care CCR poate emite erate, rectificari, indreptari ale unor erori materiale, judecatorul Axinte Gaspar a declarat ca nu doreste sa faca alte precizari deoarece „intram in chestiuni pur tehnice”. Judecatorul a mai declarat ca nu doreste sa isi depaseasca statutul de judecator CCR. „Noi solutiile le pronuntam si ele sunt publicate in Monitorul Oficial.”

De ce este decisiva erata CCR

CCR a emis pe 6 august o erata prin care modifica un pragraf din continutul hotararii din 3 august. Paragraful care modifica datele bataliei pentru validare/invalidarea referendumului este urmatorul: „In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul”.

Paragraful lipsa spune ca listele permanente sunt cele folosite la alegerile prezidentiale, adica cele care cuprind toti cetatenii cu drept de vot, ceea ce inseamna ca cetatenii romani plecati in strainatate nu mai pot fi scosi de pe liste. Prin acesta precizare practic se inchide disputa pe actualizarea listelor electorele si se inchide si posibilitatea USL de a reduce numarul de alegatori de pe liste in asa fel incat sa reduca cvorumul necesar pentru validarea referendumului.

Practic, spun articolele de lege mentionate in paragraful de la CCR, listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu varsta de peste 18 ani, care au drept de vot.

Paragraful respectiv a fost agreat ca parte din decizia finala a celor 9 judecatori CCR de vineri, in care motiveaza de ce au respins cele cinci contestatii ale USL si ale unui ONG privind organizarea referendumului. Pentru a putea insa trimite noua precizare privind paragraful catre Guvern si Monitorul Oficial, a fost nevoie de obtinerea unui consimtamant al cvorumului CCR. Erata a fost publicata in Monitorul Oficial pe 7 august, adica in ziua in care premierul Victor Ponta a anuntat ca nu mai face mini-recensamantul.

Erata contestata initial de judecatorul Ion Predescu

Marti, 7 august, judecatorul CCR Ion Predescu declara ca erata ar fi trebuit aprobata in prezenta tuturor celor 9 judecatori, pentru ca altfel nu este legala.

Judecatorul Ion Predescu a declarat ca decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luata in plenul CCR, cu toti cei 9 judecatori de fata, si ca daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala.

„Trebuie sa astepte raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii, pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu”, a precizat judecatorul Ion Predescu.

Miercuri, 8 august, Judecatorul CCR Tudorel Toader declara public, la doua posturi de televiziune, ca nici el nu este de acord fata de modul in care a fost emisa erata si spune ca a cerut presedintelui Curtii sa convoace o sedinta de urgenta.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: