HOTARAREA BEC IL TRIMITE ACASA PE TRAIAN BASESCU.ACESTA A FOST DEMIS!

9 aug.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că listele electorale se calculează conform legii pentru alegerea preşedintelui. Afirmaţiile lui Băsescu sunt contrazise de hotărârea BEC privind organizarea referendumului, emisă în data de 28 iulie. BEC hotărăşte că listele de la referendum se organizează conform listelor folosite la alegerile parlamentare. În acest caz, de pe liste, trebuie excluşi cei din diaspora. Fără românii din străinătate cvorumul la referendum ar fi îndeplinit, relatează dcnews.ro.

“Biroul Electoral Central hotărăşte: În cazul referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în măsura în care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel”, se precizează în decizia Biroului Electoral Central.

Astfel, BEC, învestit legal cu competenţa de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii 3/2000, a constatat că, întrucât legea referendumului 3/2000 face trimitere, atunci când vorbeşte despre liste electorale, la legi privind alegerea Camerei şi Senatului din 1992 şi 2004, acte normative modificate şi ulterior abrogate, singura lege în vigoare care se aplică la referendumul de demitere a preşedintelui este legea nr. 35/2008, cea care reglementează alegerea parlamentarilor prin vot uninominal.

Totodată, BEC atrage atenţia că legea privind alegerea parlamentarilor (oricare este în vigoare) este cea care are caracter “complementar” (care completează un act juridic – n.r.) în interpretarea dispoziţiilor legii referendumului, şi nu altă lege.
Lege 35/2008 are următoarele definiţii despre listele electorale:

-Art. 2 pct 21: listă electorală – listă ce cuprinde toţi alegătorii care îşi exercită dreptul de vot în cadrul unei secţii de votare

-Art. 25 – Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

-Art. 26 – (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.

(2) Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.

(3) Listele electorale permanente se întocmesc la comune, pe sate şi, după caz, străzi, iar la oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe străzi şi, după caz, blocuri.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: