GHIMPELE.ro:POLITIA ARGAT LA PD-L?!

12 aug.

Discuţiile ultimelor zile s-au concentrat aproape în totalitate asupra aşa-ziselor “presiuni” la care ar fi supusă Curtea Constituţională sau, mai exact, personificarea acesteia, onorabilul Augustin Zegrean. Nimic însă, până acum, despre presiunile reale exercitate asupra cetăţenilor participanţi la referendum, prin metode de-a dreptul staliniste, de către Partidul Democrat Liberal prin Poliţia Română, cu participarea extraordinară a “naivului” domn Ioan Rus.

Recent, Ghimpele a intrat în posesia unui document care atesta existenţa unei plângeri penale formulate de Partidul Democrat Liberal privitoare la listele suplimentare, la care Poliţia Română a reacționat suspect de prompt (a se citi legal imposibil) şi prea puţin democratic. În fapt, Ministerul Administraţiei şi Internelor (condus de Ioan Rus), prin inspectoratele judeţene de poliţie şi, respectiv, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), a citat cetăţenii care şi-au exercitat dreptul de vot în altă localitate decât cea de domiciliu să se prezinte la secţia de poliţie, în calitate de “făptuitori în cauza privind plângerea PDL”. Mai simplu fie spus, aşa cum se poate observa în documentele publicate, în urma unei plângeri formulate de PDL a fost deschis un dosar penal în care cetăţenii citaţi au calitatea de făptuitori.

Contactat de către reporterii Ghimpele, unul dintre organele de cercetare penală a recomandat o discuţie cu Serviciul de Presă al Poliţiei Capitalei care, conform anchetatorului, ar putea oferi toate explicaţiile necesare în acest dosar atipic. Evident, Serviciul de Presă, prin vocea purtatorului de cuvânt, a refuzat să facă orice comentariu, explicând că nicio informaţie referitoare la o “lucrare penală” nu poate fi făcută publică decât persoanei vizate de citaţie.

Dincolo de absurdul situaţiei care tinde să semene tot mai mult cu o vendeta personală dusă la scară naţională, o serie de întrebări logice se impun pentru a stabili caracterul legal al acestui demers. Conform comunicatului de presă al Biroului Electoral Central (disponibil pe siteul BEC) rezultatele finale oficiale ale referendumului, inclusiv numărul total de participanţi, au fost publicate în cursul zilei de 1 august. Pe 2 august – în mai puţin de 24 de ore, deci – Poliţia emitea deja citaţiile adresate cetăţenilor care au votat pe liste suplimentare, în urma plangerii formulate de PDL.

E important de reamintit că, începând cu 2009, anul re-alegerii lui Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României, au fost depuse peste 12.000 de plângeri penale referitoare la modul de desfăşurare, total neinteresante pentru autorităţi, care au stabilit astfel un adevărat record al nepăsării. Cu toate acestea, pentru a lua act de demersul întreprins PDL prin respectiva plângere penală şi pentru a se conforma emiţând citaţii nominale cetăţenilor de pe liste suplimentare, organelor de cercetare le-a fost necesară, conform documentelor, o singură zi. Poate chiar mai puţin, poate deloc; pentru că una dintre tezele de lucru ale momentului poate porni de la ideea ca “citaţiile”, fie şi alte documente, au fost pregătite în prealabil, anterior depunerii plângerii penale a PDL, o simplă formalitate, de altfel.

Într-un astfel de scenariu, rolul politic al lui Ioan Rus ar putea fi mult mai bine înteles, iar declaraţia lui Traian Băsescu (“Rus a fost păcălit, incorect informat şi naiv atunci când a spus numărul de alegători“) ar putea fi decodificată în cheia unui act de exonerare preliminară şi preventivă.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: