„DIABOLICUL”VASILICA VREA SA FIE SMOTOCIT DE MINISTRUL JUSSTITIEI DACA CONTINUA CU PLANUL MONICAI CAREIA I-O FOST CONSILIER!

31 aug.

Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM si fost consilier al Monicai Macovei, face tot posibilul să limiteze prerogativele actualului ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru. Este vorba de numirea procurorului general al Romaniei şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Procedura aplicată până acum – ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz, preşedintele semnează decretul – nu mai este bună, potrivit lui Cristi Danilet, desi a fost aplicata de ministrul Monica Macovei, pe care l-a consiliat.

Lansare pe Facebook

Care este însă planul de a limita implicarea directă a Monei Pivniceru în numirea şefilor din Procuratură? „Am incercat sa creionez niste bune practici pt numirea PG si sef DNA pe legea actuala. Va invit la dezbatere, caci in curand voi propune Plenului CSM insusirea unei asemenea proceduri”, scrie Cristi Danileţ pe Facebook, iar pe blog prezintă planul în detaliu.

„Deşi sunt multe voci care critică actuala procedură, nu există nicio propunere de schimbare sau îmbunătăţire a ei. Eu cred că e momentul să începem dezbaterile publice constructive pe o procedură concretă de numire în aceste funcţii, procedură care să fie deja aplicabilă numirilor de anul acesta la nivelul PICCJ şi DNA. Această procedură, împreună cu un profil al candidatului pentru o astfel de funcţie, ar putea fi decisă în urma unor discuţii inter-instituţionale de către cele trei organisme implicate în procesul de numire şi, în absenţa unor reglementări exprese şi detaliate, ar putea fi instituite „bune practici” – aceasta ar fi justificarea demersului lui Danilet, fara a spune insa de ce nu a facut acest lucru mai devreme.

Telenovela numirii procurorului general al Romaniei

Practic, asa cum veti vedea mai jos, numirea procurorului general si a sefilor DNA si DIICOT ar trebui sa se tranforme intr-o dezbatere publica transmisa in direct. In plus, in timp ce rolul ministrului Justitiei devine aproape nul, cel al CSM-ului creste considerabil.

Redam in continuare procedura asa cum o vede Danilet si vom boldui prevederile care urmaresc incetinirea si ingradirea demersului ministrului Justitiei de a numi procurorii şefi.

„1. Procedura de la Ministerul Justiţiei

– se anunţă în mod public data vacantării posturilor vizate şi se indică perioada de înscriere a candidaturilor pentru procurorii care îndeplinesc condiţiile legale; se arată ce documente trebuie depuse pentru ocuparea acestui post (CV profesional, proiect de management, acte emise în exercitarea funcţiei etc)

– se solicită de la CSM date cu privire la cariera candidaţilor (întrucât mapele profesionale sunt deţinute doar de CSM)

– se face o selecţie preliminară de către o comisie internă a MJ; rezultatul se anunţă public pentru a permite dezbaterile publice privind candidaţii;

– se susţine un interviu transmis public în faţa ministrul, axat pe chestiunile de management instituţional şi modalităţi de eficientizare a activităţii profesionale;

– asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi cele care militează pentru reforma justiţiei şi drepturile omului pot trimite ministrului punctele lor de vedere asupra candidaţilor;

– ministrul face selecţia şi formulează motivat propunerea, care se trimite CSM; e posibil să e să fie mai mulţi candidaţi propuşi pentru numire.

2. Procedura de la CSM

– se verifică de către Inspecţia Judiciară buna reputaţie şi integritatea candidaţilor, inclusiv opinia colegilor procurori, judecători, poliţişti şi avocaţi; se face un raport cu privire la reclamaţiile împotriva candidatului existente la Inspecţie şi la Parchet, şi modul lor de soluţionare;

– se analizează în mod detaliat mapa profesională; se solicită documente procedurale întocmite de candidaţii (depuse voluntar, respectiv procurate prin sondaj – acte de începere a urmăririi penale, de punere în mişcare a acţiunii penale, rechizitorii, căi de atac declarate, rezoluţii de soluţionare a plângerilor etc.); se verifică starea de sănătate;

– se susţine un interviu transmis public în faţa secţiei de procurori a CSM, axat pe aspectele profesionale (aceasta pentru că procurorii şefi sunt cei chemaţi să verifice legalitatea actelor întocmite de procurorii din subordine) şi pe aspectele de colaborare instituţională (aceasta pentru a vedea modalitatea concretă de conlucrare cu CSM, Parlament, Guvern, SRI, inclusiv de colaborare cu mass-media); participă psihologul, cu drept de a pune întrebări prin intermediul preşedintelui de secţie;

– se emite în mod public şi motivat avizul cu privire la candidaţi, care se trimite preşedintelui României.

3. Procedura de la Administraţia Prezidenţială

– orice discuţie a preşedintelui cu candidaţii propuşi (inclusiv cei cu aviz negativ de la CSM) se anunţă public;

– se emite Decretul de numire în funcţie a candidaţilor;

– se anunţă public şi se motivează detaliat refuzul de numire a candidaţilor propuşi”.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: