IL PADRINO,TRAIAN BASESCU OCROTITORUL ECONOMIEI SUBTERANE PENTRU CLIENTELA PORTOCALIE!

31 aug.

Voicu Radescu, patronul clubului Green Hours din Bucureşti, a fost retinut miercuri de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 3, sub acuzatia de evaziune fiscală, urmand a fi cercetat in libertate, conform deciziei de joi a Tribunalului Bucuresti.

Cunoscut publicului drept organizator de evenimente culturale, Voicu Radescu a fost in permanenta o prezenta excentrica in peisajul bucurestean, deopotriva patron al clubului de jazz Green Hours si al Teatrului Luni. Ambele activitati – proiectul cultural si afacerea implicata in dosarul de evaziune fiscala – se desfasoara in compania selecta a intelectualilor preferati ai lui Traian Basescu, business-urile lui Radescu avand acelasi sediu cu Grupul pentru Dialog Social (editorul publicatiei Revista 22), o clădire din strada Victoriei nr. 120.

Cu câţiva ani în urmă, in 2007, trio-ul urma să fie evacuat din respectivul imobil, în baza unei legi adoptate de Parlament în 2006. Legea 350/2006, sau “Legea Tinerilor”, prevedea ca sediul Green Hours, GDS şi Teatrul Luni să treacă din patrimoniul statului în cel al Fundaţiei Naţionale pentru Tineret, un ONG înfiinţat în ianuarie 2002 (!). Interventia in forta a presedintelui Basescu a facut insa ca lucrurile sa ia o cu totul alta turnura, iar Voicu Radescu sa-si poata desfasura in continuare, in acelasi imobil, activitatea prin care se pare ca ar fi prejudiciat statul roman cu peste 230.000 lei.

În primă fază, Guvernul a emis o ordonanţă reparatorie – respinsa ulterior atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor – prin care le permitea GDS, clubului Green Hours şi Teatrului Luni să-şi păstreze sediul din Calea Victoriei. In urma refuzului parlamentar de a valida actul normativ, Traian Basescu a decis sa se implice direct: a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a legii de respingere a ordonanţei.

Printre argumentele invocate de presedinte s-au numarat cateva considerente neconforme cu realitatea. Astfel, principalul motiv invocat de Basescu in favoarea aprobarii prin lege a ordonantei care permitea Green Hours, GDS şi Teatrului Luni să-şi păstreze clădirea din Calea Victoriei, a fost acela că Legea Tinerilor ar fi permis trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea unei “fundaţii inexistente” la data apariţiei legii. Însă, aşa cum am menţionat, Fundaţia Naţională pentru Tineret apăruse cu 4 ani înaintea adoptării legii 350/2006. Totodată, intervenţia preşedintelui a fost puternic criticata, cu precadere în rândul parlamentarilor care au contestat atat caracterul de instituţie “simbol a vieţii publice din România” atribuit GDS, cât şi decizia Guvernului de a aloca acestuia clădirea pentru o perioadă de 10 ani.

In aceste conditii, Senatul a decis respingerea cererii formulate de Administratia Prezidentiala, motivand că solicitarea preşedintelui era “neîntemeiată”.

Situatia pare a se transa abia la inceputul anului 2009, atunci cand Curtea Constitutionala a decis sa declare drept neconstitutionale prevederile sesizate de Basescu. Astfel, Curtea a luat act de sesizarea inaintata de presedinte – prin care reclama incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, precum si normele referitoare la garantarea proprietatii – si a actionat in consecinta, permitand astfel Grupului de Dialog Social, clubului Green Hours si Teatrului Luni sa-si desfasoare activitatea in acelasi imobil.

Interesant e ca, intr-o simbioza perfecta cu vecinii de la GDS, clubul Green Hours – candva unul dintre locurile apreciate pentru atmosfera boema – pare sa fi devenit un local puternic imbibat politic. Bastion asumat al “independentului” pro-prezidential Nicusor Dan, clubul l-a servit (nu cu foarte mare succes, ce-i drept) si pe Theodor Paleologul, in incercarea sa de a deveni primar al sectorului 1.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: