THE GUARDIAN:JOE MANUEL DURAO BARROSO II DA O LOVITUA GREA MASCARICIULUI BASESCU:NEAGA CA VREA UN SUPERSTAT EUROPEAN!

23 sept.

Deși în urmă cu doar o săptămână, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declara în fața parlamentului de la Strasbourg că Europa va trebui „să privească spre o federalizare a statelor”, acesta și-a nuanțat afirmația într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, subliniind că nu susține ideea creării unui „superstat” european.

„O adevărată Uniune politică înseamnă că trebuie să concentrăm acţiunea europeană. Trebuie să fim selectivi. Uniunea politică presupune să întărim valorile noastre fundamentale: statul de drept şi democraţia. În ultimele luni am vazut o ameninţare a acestora în anumite state. Avem o limită impusa de tratate, dar trebuie să ne gandim la noi instrumente. Angajamentul nostru faţa de statul de drept va însemna şi instituirea unui barou al Procurorului european. Valorile europene trebuie aparate cu orice preţ”, a afirmat Barroso în urmă cu doar o săptămână, în fața Parlamentului European.

„Federaţie a statelor naţiune: acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o Federaţie a statelor naţiune. Nu un superstat, ci o federaţie care să se bazeze pe o mutualizare a suveranitaţii prin care fiecare cetaţean. O suveranitate în comun înseamnă mai multă putere, nu mai puţină. Într-un moment de turbulenţă ar fi o greşeală să lăsăm apărarea naţiunilor la mâna populiştilor sau la nivel naţional. Această Federaţie a statelor naţiune va cere, în final, un nou tratat”, a subliniat președintele Comisiei Europene în plenul PE.

În încercarea de a explica discrepanţele dintre cele două declaraţii, Barroso a ținut să menționeze pentru cotidianul britanic: „Haideţi să fim clari. Nu trebuie să ne ferim de cuvinte. Va trebui să ne îndreptăm spre o federalizare a statelor, însă este vorba despre o suveranitate împărţită pentru ca fiecare ţară să fie pregătită să îşi înfrunte propriul destin. (…) Acest plan este făcut pentru şi nu împotriva statelor din Uniunea Europeană. Pentru că trăim într-o eră a globalizării, orice suveranitate înseamnă o putere mai mare, nu mai mică”.

„Eu când mă gândesc la federalizarea statelor, nu mă gândesc la pierderea democraţiilor statelor membre. Eu nu îmi doresc să văd un superstat european, ci consider că în Europa de astăzi fiecare om trebuie să se mândrească cu ţara lui, dar şi cu apartenenţa lor europeană”, a continuat preşedintele Comisiei Europene.

În repetate rânduri, preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut că Uniunea Europeană va rămâne „o carte de istorie a lumii” numai dacă statele din UE vor ceda masiv suveranitate.

„Numai prin cedarea masivă de suveranitate, Europa mai poate rămâne o putere economică și militară. Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi”, a precizat președintele, în urmă cu un an.

Traian Băsescu și-a reiterat poziția, într-o declarație făcută la începutul anului în curs, când a menționat: „Singura soluție pentru ca UE să fie un conducător al politicilor globale este o integrare profundă. Soluția corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverană capabilă pe ansamblul ei să stea în competiție cu marii actori globali”.

„Experiența de 8 ani pe care am acumulat-o în relațiile la vârf cu UE mă duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public și o exprim și acum, în fața dumneavoastră, și anume aceea că Europa nu are șanse de supraviețuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. (…) Globalizării nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie să ne tragem concluzia și să avem curaj sa explicăm națiunilor noastre că drumul către o mai puternică integrare este soluția”, a explicat Băsescu, la data de 4 septebrie 2012, potrivit Mediafax.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: