INTAIUL DEMIS PENAL AL ROMANIEI,TRAIAN BASESCU RECLAMAT DE FACIAS LA COMISIA EUROPEANA!

12 oct.

Potrivit site-ului oficial FACIAS Comisia Europeană va fi sesizată cu privire la schimbările din funcție ale procurorilor și judecătorilor din funcție, nu mai puțin de 50 astfel de decrete pe lună, spre deosebire de președinții anteriori care făceau maxim 3 astfel de schimbări.

”Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut printr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso si comisarului pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, doamna Viviane Reding sa analizeze in cadrul structurilor de specialitate ale Comisiei Europene cele peste 4.200 de decrete de schimbari din functie ale procurorilor si judecatorilor emise de domnul Traian Basescu, de la preluarea functiei si pana in prezent.

Conform unui studiu realizat de Fundatia Multimedia referitor la activitatea institutionala a tuturor presedintilor Romaniei, domnul Traian Basescu a emis in medie 50 de astfel de decrete pe luna, in comparatie cu media presedintilor anteriori de 3 pe luna, in cazul presedintelui Ion Iliescu, respectiv 4 pe luna, in cazul presedintelui Emil Constantinescu. Studiu a folosit datele oficiale din arhiva Monitorului Oficial al Romaniei.

In scrisoarea adresata reprezentantilor Comisiei Europene, FACIAS subliniaza faptul ca, in conditiile in care legislatia romaneasca nu a suferit schimbari relevante in aceasta materie, ritmul cu care presedintele Traian Basescu a operat modificari in randul judecatorilor si procurorilor, in ciuda inamovibilitatii de care beneficiaza aceasta categorie profesionala, creeaza o suspiciune legitima referitoare la aparitia unei vulnerabilitati a magistratilor in raport cu Presedintele Romaniei.

Pe cale de consecinta, potrivit FACIAS, acesta ar putea fi simptomul unei incalcari a separatiei puterilor in stat, o limitare a independentei puterii judecatoresti care ar excede rigorilor statului de drept.

In continuare, reprezentantilor europeni li se solicita sa clarifice cu obiectivitate si competenta, daca ritmul modificarilor operate de presedintele Basescu in randul magistratilor romani (50 in fiecare luna de mandat prezidential) poate fi considerat un exces institutional ce limiteaza de facto independenta justitiei din Romania.

La randul ei, FACIAS va cerceta continutul fiecarui decret prezidential de schimbare din functie a magistratilor si va transmite liderilor europeni rezultatele obtinute.”

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: