PE CAND GROPARII NATIUNII ROMANE”PESTII”MARI PEDELISTI SI TRAIAQN BASESCU SE VOR MAI MISCA IN BALTOACA POLITICII ROMANESTI.FINANTAREA ROMANIEI A FOST SABOTATA DE REGIMUL MAFIOT BASESCU!

9 nov.

Finanţarea României cu bani europeni a fost sabotată.

Discutăm de câţiva ani de zile depre ratarea unor fonduri europene. Dar pălăvrăgeala mediatică pe această temă a fost purtată în cheia unei diversiuni. Logoreea diversionistă cuprindea termeni şi sintagme de genul „incapacitatea de absorbţie”, „management defectuos”, „infringement”, „suspendarea fondurilor”, „pre-suspendarea” lor etc.

Pierderea unor bani europeni de către români este descrisă ca un regretabil fenomen impersonal. Un fel de uragan sau un cutremur în zona Vrancea. Nimeni nu este responsabil pentru fraudarea banilor europeni sau pentru gesturi penale care au dus la blocarea lor, tot aşa cum nimeni nu poate fi făcut responsabil de căderea grindinei.

Românul obişnuit trebuia dresat mediatic, făcut să „priceapă” că pre-suspendarea unor bani europeni sau întreruperea unor plăţi din partea Uniunii Europene reprezintă un fel de accident tehnic. Seamănă cu eşuarea unui unui virament bancar din cauza notării greşite a cifrelor dintr-un cont IBAN. O mică eroare printre multe altele

De fapt, flegmele date de guvernările Boc şi MRU pe reverul fondurilor europene sunt sinonime cu crima. Cei responsabili de această crimă trebuie nominalizaţi. Ne-am săturat ca limbajul extrem de tehnic să disipeze atenţia de la un grup infracţional anume – PDL şi clientela.

Într-o perioadă de criză, statul devine obligat să se împrumute sinucigaş cu rate mari ale dobânzilor de pe pieţe financiare internaţionale lacome. Într-o asemenea perioadă, a bloca o sursă de finanţare externă cu bani publici (banii europeni sunt bani publici) înseamnă sabotaj. Este echivalentul unei adevărate lovituri date arhitecturii de rezistenţă financiară a statului român. Fie că este vorba de incapacitatea de a absorbi bani europeni, sau pur şi simplu de deturnartea lor, vorbim de grade diferite ale aceleiaşi infracţiuni.

După ce au lăsat ţara în rahat financiar şi au sabotat fondurile europene, guvernele conduse de dictatorul Băsescu îşi râd în barbă precum cei mai aprigi duşmani ai României. Sunt cuprinşi, vorba lui Ponta, de o „fericire morbidă” când vine vorba de suspendarea fondurilor europene. Au devastat bugetul statului şi acum se bucură că USL este cel care a rămas să plătească nota. Să îşi rupă dinţii, cum se spune, în asfaltul nepus pe segmentele de autostradă evaporate cu tot cu banii investiţi. În cadrul POSDRU, corecţiile financiare aplicate României sunt de aproximativ 180 de milioane de euro. Pentru programele operaţionale gestionate de DG REGIO sunt de circa 600 de milioane de euro. Guvernul USL va trebui să administreze paguba.

În perioada 2008-2010, România a fost pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa accesării fondurilor europene. Rata de absorbţie a fost doar de 7%. România a obţinut până în 2011 plăţi efective de numai 1,5 miliarde euro din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil în perioada 2007-2013. Toate reproşurile Comisiei Europene cu privire la absorbţia fondurilor vizează nereguli sesizate în anii 2009-2011. Majoritatea problemelor sunt generate de modul în care s-au desfăşurat achiziţiile publice. Timp de aproape trei ani, Comisia spune că a fost angajată într-un dialog continuu cu autorităţile române cu privire la creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor UE. Bucureştiul s-a făcut că îl doare în pix. Acum plătim penalităţi din cauza pixului lui Boc şi MRU.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se chinuie acum să obţină ridicarea întreruperii plăţilor la Programul Operaţional de Pescuit. Fondurile europene pentru pescuit nu sunt foarte mari (230 de milioane de euro), comparativ cu cele pe care le primim de la Uniunea Europeană pe dezvoltare rurală (opt miliarde de euro). Dar pentru ramura pescuitului ei sunt esenţiali. Este o sumă foarte serioasă. Aici nu numai că nu au fost luaţi bani de la UE, dar şi cei puţini care au fost atraşi au fost băgaţi ilegal în buzunarele unei clientele.

Comisia Europeană a descoperit, în urma auditării, că şmecherii oranj din domeniul acvaculturii şi-au tras bani europeni necuveniţi. Tehnica era simplă. Prin acest program operaţional, UE oferă plăţi compensatorii pentru proprietarii care suferă diverse pagube, unele din cauza păsărilor care atacă bazinele piscicole. Unii dintre ei cereau aceste compensaţii chiar cu doi ani înainte să se întâmple paguba, adică se auto-compensau „preventiv”. Invocau nişte potenţiale pagube din viitorul foarte virtual şi încasau compensaţiile în prezentul foarte actual. Astfel, jaful a fost de aproape 5 milioane de euro. Comparat cu bugetul Uniunii Europene, suma nu este mare. Pentru România şi, în special, pentru domeniul pescuitului este însă o sumă considerabilă. Jaful a fost făcut cu complicitatea autorităţilor publice din domeniu. Peştele de la cap se împute.

În discuţiile de la Bruxelles ale ministrului Daniel Constantin cu comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, aceasta i-a cerut oficialului român o listă cu cei responsabili. Ei au fost deja trecuţi într-un registru al debitorilor către stat. Trebuie să dea înapoi cei aproape 5 milioane de euro luaţi cu japca din Programul Operaţional de Pescuit. Dacă vor fi sau nu recuperaţi banii la centimă devine acum deja o problemă secundară. Întrebarea este dacă ei, împreună cu fostul ministru PDL Ioan Botiş şi fostul primar PDL Liviu Negoiţă, vor fi trimiţi după gratii, cum au fost un Adrian Năstase şi un Ioan Avram Mureşan? Peştii mari PDL-işti, vinovaţi de sabotarea finanţărilor europene, se mişcă liberi în băltoaca politicii româneşti.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: