ATACUL DUR AL LIDERULUI PNL CRIN ANTONESCU MARTI, L-A SCOS DIN MINTI PE DEMISUL PENAL TRAIAN BASESCU CARE CONTINUA CU DEFAIMAREA ROMANIEI!!

13 nov.

IN ATENTIA COMPLICILOR LUI TRAIAN BASESCU,SOVIETUNION U.E.
BARROSO- REDING-VAN ROMPUY-MACOVEI -CODRUTA LAURA KOVESI CARE SUNT VINOVATI DE DISTRUGEREA STATULUI DE DREPT SI A DEMOCRATIEI DIN ROMANIA.CINE DRACU’MAMA VOASTRA VA CREDETI?,BARBARILOR. ENOUGH! UNIUNEA EUROPEANA NU MAI EXISTA ,DAR EXISTA CEL DE AL PATRULEA REICH AL BARBARILOR DE ORIGINE GERMANICA CU FUHERUL ANGELA MERKEL.

Într-un nou acces de populism, Traian Băsescu a ieşit iar la rampă marţi seară ca să arate cât de „îngrijorat” el este când vine vorba de soarta ţării.

După ce luni seară a atacat Guvernul şi Parlamentul şi i-a sfidat pe români transmiţând că votul lor de la referendum nu a fost aşa cum l-au dat ei, de această dată Băsescu s-a răfuit cu Crin Antonescu, care l-a acuzat marţi că defăimează România.

„S-a creat o confuzie, am văzut acest lucru din reacţiile politicienilor, unul gândindu-se chiar că am defăimat statul prin punerea sub semnul întrebării a statului de drept. O să vă citesc din raportul Comisiei Europene din 18 iulie. Ieri am insistat tocmai pe acest lucru, pe statul de drept. Nu am vorbit decât despre respectarea statului de drept. Fostul preşedinte interimar nu a citit nici măcar raportul României din această vară, el a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept”, a acuzat Băsescu.

Băsescu a devenit brusc îngrijorat după ce acoliţii lui au înfundat şi înfundă în continuare România, intoxicând Bruxelles-ul.

„Cum să nu fiu îngrijorat că la raportul (MCV – nr.) din decembrie riscăm să avem o menţiune că România nu mai respectă criteriile de la Copenhaga? Vă rog să mă credeţi că nu este o declaraţie de presă politicianistă, ci o îngrijorare profundă pentru că sunt convins că dacă nu vom lucra la consolidarea părerii că România s-a schimbat privind respectarea statului de drept riscăm foarte mult”, s-a lamentat Băsescu.

Discursul liderului PNL, susţinut marţi, care l-a scos din minţi pe Băsescu.

Ieri seară, domnul Traian Băsescu, aflat ilegitim în postura legală, totuși, de președinte al României, a făcut niște declarații publice în raport cu care doresc să comunic la rândul meu, în calitate de lider politic, de copreședinte al Uniunii Social Liberale, de președinte al Senatului României, poziții publice. Domnul Traian Băsescu, după cum era de așteptat, sigur, a intrat în campanie electorală. În cursul intervenției sale de ieri, a făcut din nou, parcă mai apăsat ca niciodată, o serie de afirmații iresponsabile, de maximă gravitate și profund dăunătoare României. În primul rând, Traian Băsescu a afirmat din nou că România nu este un stat de drept. În ciuda faptului că până și observatori și factori politici externi din Uniunea Europeană sau din Statele Unite au reevaluat sau au evaluat final situația din acest punct de vedere din România, remarcând tocmai faptul că, în ciuda disputelor politice intense din această vară, România a funcționat ca un stat de drept, domnul Traian Băsescu, care, repet, legal, îndeplinește funcția de președinte al României și în această calitate de șef al statului, declară despre România că nu este un stat de drept.

Asta este, cum spuneam, o afirmație defăimătoare, foarte gravă la adresa României și naște întrebarea următoare: Dacă România nu este stat de drept, ce fel de stat este și ce anume este Traian Băsescu în acest stat, care este rolul său? Dacă nu este stat de drept, atunci este un stat dictatorial, un regim autoritar, un regim bananier, diverse alte variante, orice altceva decât un stat de drept. Care este situația președintelui? Este el șeful acestui stat? Este cumva ostatic, prizonier? S-a întâmplat sau se întâmplă în România o lovitură de stat împotriva voinței sale?

Am vrea să avem răspuns și la aceste întrebări și afirmații care se pot face în timpul și în scopul unei campanii electorale trebuie să implice o responsabilitate cu atât mai mare cu cât ai o funcție oficială în statul respectiv. Traian Băsescu deține legal, nu legitim, dar legal funcția supremă și în sensul acesta responsabilitatea sa trebuie să fie maximă.

În al doilea rând, Traian Băsescu a afirmat din nou, răspicat, că România nu este credibilă. Este din nou un lucru inacceptabil pentru un șef de stat și eu aș vrea să vă rog pe dumneavoastră, să-i rog pe cei care urmăresc, pe oricine din opinia publică, urmăresc evoluția politică din România, să-mi mai dea un singur exemplu al unui șef de stat care spune despre țara sa, public, în cea mai oficială postură, că nu e o țară credibilă. Bineînțeles că România are probleme mari de credibilitate în diferite zone și din diferite motive, dar ca aceste afirmații să fie făcute de șeful statului, este, nu doar neuzual, cred că este fără precedent.

În al treilea rând, încercând să argumenteze aceste afirmații iresponsabile, domnul Traian Băsescu invocă faptul că anumite instituții ale statului, cum ar fi ANI, cum ar fi Curtea Constituțională sau cum ar fi uneori DNA sau Parchetul General, sunt criticate public de către oameni politici.

Acesta nu este un lucru interzis. Acesta face parte din dezbaterea publică peste tot. Un stat de drept nu se definește și nu se recunoaște prin faptul că nu există dezbatere publică despre funcționarea instituțiilor, ci se definește și se recunoaște prin modul în care regulile, legile, hotărârile unor instanțe sunt respectate.

În sensul acesta am putea să întrebăm la fel de bine dacă domnul Traian Băsescu, atunci când atacă în permanență Senatul, Camera Deputaților, partidele politice, corpul politic și parlamentar în ansamblu, nu cumva se află în aceeași situație. Nimeni nu l-a acuzat niciodată pe Traian Băsescu că încalcă statul de drept din cauza criticilor sale la adresa Parlamentului, dar e bine să clarificăm faptul că, spre deosebire de concepția de moștenire securistică a lui Traian Băsescu, instituții ale statului nu sunt doar acele instituții pe care domnia sa le controlează sau serviciile secrete sau Parchetul. Instituții fundamental democratice ale statului de drept sunt și cele două Camere ale Parlamentului sau aș spune eu, cred, sprijinit pe Constituția actuală a României, în primul rând acestea.

În fine, întrebat despre ce va face în legătură cu desemnarea premierului într-o anumită ipoteză de rezultat al alegerilor, domnul Traian Băsescu a dat din nou un răspuns inacceptabil, un răspuns periculos și un răspuns pe care eu îmi îngădui să-l traduc așa cum l-am înțeles eu, și cred nu numai eu.

Întrebat ce va face, domnul Traian Băsescu nu a răspuns: Voi desemna un premier în conformitate cu sau luând act de expresia voinței populare de la vot. Nu a răspuns nici măcar general: Voi desemna un premier, în conformitate cu prevederile constituționale.

Domnul Traian Băsescu a răspuns: Voi desemna un premier – eu, Traian Băsescu, în conformitate cu interesul național. Și traducerea mea pentru folosirea de această dată și în această împrejurare a conceptului de interes național este pur și simplu bun plac, este expresia arbitrariului perfect. Adică eu, Traian Băsescu, stabilesc care este interesul național și fără să mă intereseze deloc, dar deloc ce votează milioane de oameni, compatrioții mei, cetățenii României, hotărăsc eu care e interesul național și, deci, hotărăsc eu cine trebuie să formeze Guvernul în România, indiferent de rezultatul alegerilor.

Sigur, toate aceste afirmații, ca și multe altele de detaliu în care nu mai intru din îndelungata expunere a domnului Băsescu de ieri seară, intră în registrul cu care ne-am obișnuit al președintelui așa-zis jucător, al președintelui participant activ la campanii electorale, până aici n-ar fi nicio surpriză, n-ar fi nicio mirare, n-ar fi nicio noutate.

Aceste afirmații însă și influența lor, importanța lor, semnificația lor, cele, repet, profund dăunătoare României pe de o parte și cele în care ne anunță că nu există nici un fel de legătură între desemnarea premierului și rezultatul alegerilor parlamentare sunt de foarte mare gravitate și, încă o dată o spun, nimeni în Uniunea Social Liberală, nimeni între cetățenii români care vor vota Uniunea Social Liberală – vom vedea câți sunt aceștia și vom trage concluziile, nimeni nu este dispus să-i permită unui președinte, impus împotriva voinței cetățenilor români de către Curtea Constituțională, să-și bată joc de votul lor, de statul de drept cu adevărat din România și de lucrurile elementare dintr-un stat democratic, adică acelea care duc la exprimarea voinței populare și la dreptul de a alege cine îi reprezintă pe cetățeni în instituția parlamentară și, implicit, cine îi reprezintă pe cetățeni în alcătuirea guvernului și în exercitarea guvernării. Aceste lucruri despre Traian Băsescu.

Doi, domnia sa a început o serie de demersuri prin care: unu, cere Camerei Deputaților să revină asupra unor decizii pe care Camera le-a luat. Am văzut răspunsul Camerei, nu-l comentez. Cere Senatului să revină asupra unui vot pe care l-a dat în speța Mircea Diaconu și este o solicitare a președintelui pe care la proximul Biroul al Senatului o voi pune în discuție. Senatul poate face, dacă asta este decizia Biroului Permanent și a majorității Senatului, poate face încă un vot, deși, repet, Senatul nu se află sub cenzura președintelui în nici un fel, că îi place președintelui votul, că nu. Putem să discutăm despre semnificația acelui vot, putem să discutăm despre cazul Diaconu, putem să discutăm despre orice. Un lucru rămâne clar și ferm în Constituție, nu președintele impune agenda Senatului, a Parlamentului în general, ce e de votat și ce nu e de votat și mai ales cum trebuie să se voteze.

În fine, președintele îi cere premierului să facă o remaniere. Sigur că președintele poate să ceară. Poate să ceară orice, e de la sine de înțeles, însă, că responsabilitatea asupra alcătuirii și funcționării echipei guvernamentale revine exclusiv premierului, fără nicio atribuție a președintelui, și că Guvernul, în ansamblul său, se află integral, exclusiv sub controlul Parlamentului. Cu alte cuvinte, pornind de la ceea ce Agenția Națională de Integritate, în prima zi de campanie, a formulat ca acuzație de incompatibilitate împotriva a trei miniștri și un secretar de stat, domnul Traian Băsescu dorește să impună primului ministru și Guvernului să se comporte în fața acestor acuzații ca în fața unor sentințe.

Ele nu sunt sentințe. Miniștrii respectivi imediat și-au prezentat poziția, răspunsul, respingerea acestor acuzații cu documente pe care le-au prezentat opiniei publice și suntem în interiorul statului de drept atâta vreme cât pornim de la prezumția de nevinovăție, cât acești oameni își pot exercita dreptul de a contesta această decizie ANI și cât așteptăm o decizie care, într-adevăr, să fie a unei instanțe ultime și a unei instanțe care să aibă puterea de a emite sentințe.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: