LE FIGARO:INTERVIUL CU PREMIERUL VICTOR PONTA SI „ARMISTITIUL”PE CARE-L PROPUNE INTRE LIDERII POLITICI INAINTE DE ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 2012!

14 nov.

În contextul în care preşedintele român Traian Băsescu nu a fost destituit, premierul Victor Ponta mizează pe alegerile legislative, scrie cotidianul francez Le Figaro, care a publicat marţi seara în ediţia online un interviu cu şeful guvernului român, pe care îl redăm în continuare:

Le Figaro: Cine va reprezenta România la summitul Uniunii Europene care are loc peste 10 zile? Dumneavoastră sau preşedintele Băsescu?
Victor Ponta: Nu ştie nimeni. Dacă doreşte acest lucru, va merge preşedintele în persoană. În cazul în care contează pe mine, îmi va acorda un mandat. Cel puţin în legătură cu acest lucru suntem de acord. Este o chestiune de câteva zile şi se va reglementa fără lacrimi.

Le Figaro: L-aţi întâlnit pentru prima dată acum o săptămână, la şase luni după ce aţi ajuns în fruntea guvernului. A fost o vizită utilă?
Victor Ponta: În mod surprinzător, s-a derulat foarte bine. Nouăzeci de minute pentru a ne pune de acord asupra a patru dosare fierbinţi: acordul financiar care urmează cu FMI, o restructurare a atribuirii ajutoarelor europene, reforma administrativă şi bugetul pe 2013.

Le Figaro: Dumneavoastră şi aliaţii dv liberali aţi încercat să vă debarasaţi de Traian Băsescu…
Victor Ponta: Exact!
Le Figaro: Dar nu a mers. Va rămâne, deci, preşedinte până în 2014. Veţi încerca iar să-l destituiţi de acum înainte?
Victor Ponta: Nu, nu cred. Ultimele luni arată că este posibilă coabitarea. Nu este o poveste de dragoste. Dar testul din vară ne-a schimbat pe amândoi, pentru că am pierdut şi unul şi celălalt. Preşedintele şi-a pierdut majoritatea, nu am reuşit să-l fac să plece. Legislativele din decembrie vor clarifica situaţia şi îl vor desemna pe adevăratul câştigător.

Le Figaro: Apropierea alegerilor v-a făcut să deveniţi mai raţional? Merseserăţi prea departe?
Victor Ponta: Nu. Nouă români din zece sunt împotriva lui Băsescu. Dar ţara are nevoie de stabilitate, vrea să se îndrepte către viitor, nu să-şi regleze conturile. Sunt devotat acestui lucru.

Le Figaro: Adevăratul perdant a fost România?
Victor Ponta: Nimănui nu-i plac crizele politice, mai ales mediilor de afaceri. Criza a trecut, investitorii contează pe o echipă stabilă. Guvernul meu a menţinut prezenţa internaţională a ţării, a redus deficitul bugetar la jumătate, creşterea aşteptată pe 2013 ajunge la 2,2% şi marii investitori străini se întorc.

Le Figaro: Bruxelles a suspendat o parte din ajutoare, Curtea de conturi a UE denunţă corupţia…
Victor Ponta: Am redus deja conflictele de interese şi am sporit transparenţa procedurilor. România are de recuperat din întârziere. Ajutoarele europene finanţează peste jumătate din şantierele de infrastructură din ţară.

Le Figaro: Problema romilor continuă să fie un măr al discordiei cu Parisul. Cum abordaţi acest lucru?
Victor Ponta: Sunt pragmatic. Am încetat să dăm vina pe partenerii noştri europeni pentru o problemă care este a ţării. Sunt de acord cu /ministrul de interne francez/ Manuel Valls: adevărata soluţie este de a-i integra pe romi în România, cu ajutorul Franţei şi al Europei. Pe plan intern, încercăm să asociem ONG-urile la definirea proiectelor. Este o altă formă de a-i înrădăcina pe romi în colectivitatea naţională

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: