ASA CUM AM PREVAZUT.PREMIERUL PONTA RAMANE ACASA,TRAIAN BASESCU PLEACA LA BRUXELLES!

15 nov.

Prim-ministrul Victor Ponta prezintă concluziile discuţiei avute cu preşedintele Traian Băsescu pe marginea reprezentării României la viitorul Consiliu European în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.

Iată principalele declaraţii: -Am reliefat obiectivele României. Referitor la politica agricolă comună, atingerea unui nivel al mediei europene a subvenţiei. Asta înseamnă plăţi către agricultori care cresc treptat. În ce priveşte politica de coeziune, al doilea obiectiv este alocarea unei sume corespunzătoare în funcţie cu criterrile de dezvoltare ale diverselor regiuni de dezvoltare ale Europei, alocarea unei sume mult superioare a exerciţiului 2007-2013, o sumă care să corespundă criteriilor folosite până acum pentru noile state memebre urmând ca România să-şi îmbunătăţească capacitatea de absorbţie.

-Ţinând cont de aceste două obiective, din punct de vedere al Guvernului, propunerea prezentată de preşedintele van Rompuy ce impune scăderi la fonduri şi introducerea de criterii noi, nefavorabile, este o propunere inacceptabilă, opoziţia fermă şi nenegociabilă a României incluzând inclusiv exercitarea dreptului de veto al României.

-Nu există disensiuni cu preşedintele, domnia sa m-a anunţat că, ţinând cont de situaţia europeană doreşte şi rpeferă să participe personale la Consilul Europen. Am luat act de decizia preşedintelui şi domnia sa va participa la Consiliul European.

-Faţă de propunerea lui van Rompuy, România nu poate să aibă altă poziţie decât exrcitarea dreptului de veto.

-Cei trei miniştri urmează calea prevăzută de lege pentru a-şi dovedi nevinovăţia. dacă pe cale legală, se constată incomaptabilitatea lor nu vor mai ocupa o funcţie publică.

-Domnia sa mi-a spus că are o îndelungată experienţă li că doreşte să participe. Nu cred că are nevoie să-mi dea explicaţii. România nu are nevoei de o critză la nivel naţional într-un moment de criză la nivel european. Preşedintele a invocat ideea unei participări comune ţinând cont că voi fi oricum la Bruxelles, dar am refuzat pentru că nu este momentul. S-a invocat acest lucru, dar cred că e bine să nu creăm confuzii

-Toate cunoştinţele mele vor fi puse la dispoziţia celui care reprezintă

Curtea Constituţională a decis, pe 27 iunie, că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte. Astfel că preşedintele Traian Băsescu participă la reuniunile Consiliului European. Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că există un conflict juridic între preşedinte şi premier.

Decizia Curţii a survenit în urma sesizării ei de către preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat CCR neconstituţionalitatea unei hotărâri a Parlamentului care a adoptat, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

În pofida deciziei CCR, Victor Ponta a mers la Consiliul din Bruxelles, dar a precizat că va ţine cont de decizia Curţii pe viitor.

Pe 5 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat că îi va solicita oficial şefului statului, Traian Băsescu, mandat pentru a merge la summitul din 22-23 noiembrie al Consiliului European, el arătând că preşedintele va răspunde pozitiv sau negativ, fără a exista un conflict pe această temă.

„Marţea viitoare, pe 13, particip la Bruxelles, la întâlnirea cu premierii pe tema mecanismului bugetar multianul 2014-2020. La final când mă întorc în Bucureşti, voi informa conducerera Parlamentului şi pe preşedintele României asupra ultimelor discuţii. Voi solicita oficial, bazat pe aceste discuţii, mandatul pentru a merge la summitul din 22- 23. Dacă preşedintele va fi de acord sau nu, nu ştiu să vă spun în acest moment”, a spus Ponta.

El a arătat că nu va exista un conflict între premier şi preşedinte pe această temă.

„Nu va fi conflict, până la urmă, va fi o solicitare la care domnia sa va răspunde pozitiv sau negativ, dar nu va fi niciun conflict pe această temă. Eu îmi doresc mult să evităm orice conflite şi înainte şi după alegeri. (…) Avem nevoie de stabilitate”, a spus Ponta.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: