TRAIAN BASESCU ATAC FARA PRECEDENT IMPOTRIVA GUVERNULUI PONTA.DAR UITA BASESCU CA IMPREUNA CU PD-L SE FAC VINOVATI DE GENOCID IMPOTRIVA POPORULUI ROMAN?!

16 nov.

Traian Băsescu a susţinut astăzi o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, de la ora 17.30. Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind bugetul european pentru perioada 2014-2020 este „extrem de nefavorabilă şi inacceptabilă” pentru România,

Iată principalele declaraţii: -În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit, se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În ultimele 4 trimestre, se observă că România a avut 3 trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu creştere.

-De ce nu am reuşit să menţinem creşterea din trimestrul II? Primul motiv este neutilizarea din trimestrul III a fondurilor europene. dacă ar fi utilizat 1 mld. de euro, am fi avut creştere pentru că banii ar fi mers la investiţii. Aici trebuie să renunţăm la jocuri politice, PDL dă vina pe actualii guvernanţi, actualii pe PDL. Adevărul e că niciunii nu şi-au făcut treaba până la capăt.
-Comisia Europeană a cerut corecţii în proceduri în urma auditului, corecţii ce trebuiau implementate. La sf. anului 2011 s-a redeschis finanţarea şi arămas aşa până în 30 iunie până când trebuaisu finaizate toate rpoceduriel de control, depistare a incompatibilităţilor etc. Între tiomp s-au schimbat 2 guverne care au foat mai mult ocupate cu politica. Auditul făcut la sf. lui iunie a arătat că nu ne-am făcut temele şi s-a ajuns către sfârşitul anului la presuspendare. Este esenţial ca procedurile la care ne-am angajat să le implementăm să fie implementate în două luni, până la sfârşitul anului. La Comisie există disponibilitatea ca de la mijlocul lui decembrie să niu se plătească facturile acumulate la Ministerul Economiei. Ar fi important ca lucrurile să fie privite serios şi nu aruncate de la unii la alţii.
-Acum nu discutăm de fraude, problema este legată de implementare procedurilor de securizarea fondurilor europeni. Sunt mai mult de ordin administrativ. Ministerle pot întrerupe unele contracte, dar este esenţial ca pe toate celee 3 programe presuspendate să se ia măsurile cerute pentru securizarea banilor europeni. Este o securizare legitimiă a banilor europeni.
-Alte cauze sunt seceta şi reducerea investiţiilor atât celor de stat, cât şi celotr străine. O lovitură consistentă a fost dată de redistribuirea banilor pentru investiţii din bugetul de stat.
-Intrările nete de capital sunt încă pozitive, dar acum avem doar 3 miliarde. Îngrijorătoare este viteza de scădere a intrărilor de capital. Riscăm ca anul viitor, în lipsa unei situaţii politice stabile să trecem pe intrări nete negative. Ieşirile de capital au fost stimulate de instabilitatea politică.
-Am înţeles că Guvernul a decis să cumpere maşini. Cred că este una din măsurile neinspirate, dar este o măsură caracteristică guvernărilor noastre. Aceşti bani sunt bani cărora le spui bani de investiţii, dar cred că o măsură corectă a guvernului ar fi fost ca aceşti bani necheltuiţi măcar să fi fost utilizaţi la plata facturilor restante la diverse ministere pentru că deja blocajul economic devine din ce în ce mai consistent.
-Niciun partid nu aşează um buget realist pentru reducerile de impozite de care vorbesc toate partidele. Eu zic să facem pasul privind indexarea pensiilor, care este trecută în mult hulita Lege a pensiilor, înainte de a vorbi de toate procesele de reducere a fiscalităţii. Esenţa este stabilitatea fiscală, iar partidele care se întrec în gogoşi pe televiziuni să vină cu un buget realist. Nici unii, nici alţii nu vor să-l prezinte pentru că ştiu că nu ar avea susţinere pentru gogoşile de la televizor. PDL ar putea să discute serios pentru ca românii să nu fie păcăliţi în această campanie.
-Sunt câteva lucruri importante care ne-ar putea ggaranta creşterea economică în 2013. Primul este aplicarea tuturor corecţiilor mecanismului de pregătire a banilor europeni până la 15 decembrie în aşa fel încât Guvernul să intre în 2013 cu o capacitate sporită de absorbţie a fondurilor europeni.
-Alt lucru este ca principalul obiectiv să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Dacă politicienii îşi propun acest obiectiv, vor trebuie să vină cu soluţii pentru că una este să spui creştere economică 0,5%, asta nu înseamnă creştere anumărului de locuri de muncă şi alta este să le spui românilor că vrei o creştere de 2,5-3%.
-Avem resursa internă. Ceea ce spun de câţiva ani şi nu am reuţit să conving gfosta guvernare şi nu am succes nici cu actuala, să deschidem locuri de muncă acolo unde avem resurse. A venit să începem explorările miniere de suprafaţă de aur şi cupru. Cred că politicienii ar trebuie să spună acum. Eu nu pledez pentru o soluţie sau alta. Dacă va hotărî Guvernul să facă singur investiţiile, bine. Dacă va hotărî cv este mai bun un parteneriat cu investitori străini, foarte bine, să-l facă. Deficitul de la bugetul de pensii nu se poate acoperi decât prin creare de locuri de muncă. E un deficit strucutural generat de un număr relativ mic din câmpul munici, comparatvi cu numărul de pensionari.
-Avem un angajament cu FMI pe care actualul guvern l-a găsit în vigoare, dar pe care nu l-a respectat guvernele Boc şi Ungureanu şi pe care nu-l respectă nici guvernul Ponta în ceea ce priveşte managementul privat. Guvernul Ponta face celeaşi greşeli pe care le-a făcut şi Boc. Peste tot numai politruci. De exemplu, la portul Constanţa e un domn specializat în IT.
-Uitaţi-vă la Conpet, la Romgaz, tot numiri politice. Pe bună dreptate cei de la Fond spun ‘Fraţilor, nici măcar cele eseniale , uşor de respectat, nu le respectaţi’. Am încercat o scuză, că e campanie, dar aceste companii au nevoie de un management profesionist până când vor fi privatizate. Sunt un susţinător fără rezerve al împingerii pe mai departe a privatizărilor, dar am avut 3 elecuri succesive. Asta e, pe timp de criză privatizările merg mai prost. Cât să mai lungim lista? Haideţi măcar să avem management profesionist. Atâta vreme cât menţinem management de stat, companiile de stat vor fi căpuşate.

Preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European, a anunţat joi premierul Victor Ponta. Premierul a anunţat că, în urma întâlnirii de la Palatul Cotroceni, au convenit împreună mandatul României, fiind posibilă exercitarea dreptului de veto faţă de propunerile preşedintelui Consiliului, Herman van Rompuy privind reducerea fondurilor de coeziune şi pentru politica agricolă comună acordate de către Uniunea Europeană.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, privind reducerea bugetului UE pentru 2014-2020, Victor Ponta a declarat că propunerea este „extrem de nefavorabilă” României.

„Propunerea lui Herman van Rompuy este extrem de nefavorabilă nouă, este altă propunere decât a CE şi PE şi este inacceptabilă. Când spui inacceptabil, România fiind o ţară cu drepturi depline în UE, când ceva este inacceptabil ai, conform Tratatului UE, dreptul de a vota împotrivă, iar bugetul UE nu se poate adopta decât prin unanimitate. Prin poziţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare îl sprijinim pe preşedintele Băsescu să nu cedeze, pentru că domnia sa spune «Asta e poziţia Parlamentului şi Guvernului, nu puteţi să mă convingeţi să cedez». Preşedintele ţine mult la instituţii, mai puţin la popor, şi instituţiile – Guvern, Parlament – au spus care este limita dincolo de care România nu poate accepta mecanismul financiar 2014-2020”, a spus Ponta.

El a afirmat că delegaţia României nu merge la Bruxelles să ceară lucruri „absurde”, ci ceea ce Comisia Europeană şi PE „au considerat că e corect”.

„Importantă e poziţia României la Consiliul European”, a spus Ponta.

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: