PREMIERUL PONTA :DACA BASESCU VOTEAZA -DA- LA BRUXELLES FIECARE ROMAN VA PIERDE 400 DE EUROI!

18 nov.

Primul ministru Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că fiecare român va pierde 400 de euro din banii europeni dacă preşedintele Traian Băsescu va accepta, la Consiliul European de la Bruxelles, varianta de buget propusă de Van Rompuy, având în vedere că prin aceasta România va avea fondurile reduse cu opt miliarde de euro.

„Preşedintele Băsescu a invocat în ultimele sale intervenţii nişte calcule, cât pierde fiecare român, parcă aşa a zis domnia sa. Eu sunt singurul român care îl iau în serios şi mă ocup cu calcule. Propunerea preşedintelui Van Rompuy, ultima propunere, cea faţă de care eu sunt absolut decis că România trebuie să spună categoric „nu”, este o propunere care presupune alocarea pe fonduri de coeziune pentru România cu o scădere de 5 miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene şi pe politica agricolă de 3 miliarde, împreună 8 miliarde. Ca să înţelegem despre ce vorbim, mai puţin propune Van Rompuy faţă de ceea ce a propus Comisia Europeană şi Parlamentul European. Opt miliarde, tăind repede zerourile, înseamnă 400 de euro pentru fiecare dintre cele 20 milioane de cetăţeni, ca să îi numărăm pe toţi – copii, femei, bătrâni, străinătate. 400 de euro mai puţin pentru fiecare dintre dumneavoastră din fonduri europene, ca să înţelegeţi pentru ce votează domnul Băsescu. Dacă votează „da”, ne ia 400 euro la fiecare. Dacă spune „nu”, mergem pe propunerea făcută de către Comisia Europeană şi Parlamentul European, nu ceea ce a cerut România, pentru că noi am cerut mult mai mult decât atât, a explicat Ponta.

Premierul consideră că preşedintele ţării „face glume de doi bani” pe seama acestui subiect, în loc să explice românilor ce se discută săptămâna viitoare la Bruxelles, unde se va lua în dezbatere principiul de bază al Uniunii Europene – coeziunea şi dezvoltarea comună.
„Eu vreau să mai vorbesc şi despre fundamentul intrării noastre în UE. Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA; am înţeles, este un lucru foarte bun, este extraordinar. Noi am intrat, ca şi alte ţări – Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că UE presupune coeziune şi o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai puţine decât cel francez sau cel german, despre ce solidaritate vorbim? Asta înseamnă că o să mâncăm produse din celelalte ţări. Dacă pe fondul de coeziune, care înseamnă drumuri, alimentări cu apă, toate celelalte programe sectoriale şi regionale, avem mai puţin decât ţările bogate, nu o să avem niciodată vreo şosea sau autostradă ca în celelalte ţări. Deci principiul coeziunii şi al solidarităţii este un principiu fundamental al UE. Domnul preşedinte Băsescu face glume de doi bani, dar nu explică oamenilor despre ce se discută la Bruxelles. Se discută dacă motivul pentru care toate ţările au vrut să intre în UE, şi anume să trăim toţi, împreună mai bine, se mai respectă sau nu. Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un pro-european convins şi eu cred că domnul preşedinte, prin tot ce face, inspiră în populaţia României un sentiment anti-european şi aceasta este o mare vină a lui”, a declarat Ponta.

În ceea ce priveşte dreptul de veto al României la Consiliul European, primul ministru a ţinut să reamintească faptul că acest drept a fost invocat de Traian Băsescu în primăvara acestui an, când a fost vorba despre începerea negocierilor de aderare cu Serbia.
„Preşedintele are o memorie extrem de scurtă şi este bine să i-o reîmprospătăm. Când a zis povestea aia cu ce ruşine e că România are observatori OSCE, dup-aia s-a făcut de râs, că observatori OSCE erau şi în America, şi în Franţa, şi peste tot. Când spune că este o mare greşeală să vorbeşti despre dreptul de veto, eu îi reîmprospătez memoria: înainte de Consiliul European din primăvară, România, condusă de domnul Traian Băsescu, a invocat dreptul de veto – singura din cele 27 de ţări – când a fost vorba de neînceperea negocierilor cu Serbia. Sunt convins că şi dumneavoastră vă amintiţi că atunci cele 26 de ţări ale Uniunii Europene au fost de acord cu începerea negocierilor cu Serbia şi domnul preşedinte Băsescu a zis că el opune veto dacă Serbia nu garantează drepturile minorităţii româneşti din Serbia”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a adăugat faptul că în situaţia de a invoca dreptul de veto se află şi ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Danemarca, dar consideră că „preşedintele se bazează întotdeauna pe ignoranţa jurnaliştilor, a românilor, lucru care nu îi face mare cinste, ca să spun foarte direct”.

Victor Ponta spune că Traian Băsescu va trebui să reprezinte la Bruxelles interesul naţional şi nu anumite interese personale, din acest motiv trimiţând în cursul zilei de vineri la Cotroceni toţi specialiştii din guvern pentru a-i explica preşedintelui ce înseamnă acceptarea propunerii Van Rompuy, astfel încât Traian Băsescu să nu poată spune că a fost lăsat „în offiside” de către Executiv.

Ponta a participat sâmbătă, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea şi ministrul delegat pentru Administraţie Radu Stroe, la lansarea candidaţilor USL din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie

INTELEPCIUNE SI ADEVAR

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: